Vágólapra másolva!
Már hat magyar sportoló szerzett kvótát a tokiói nyári játékokra, miután vasárnap az ausztriai Götzisben rendezett atlétikai versenyen Krizsán Xénia - túlszárnyalva az olimpiai kvalifikációs szintet - a harmadik helyen végzett hétpróbában.

A 26 éves Krizsán a remekül sikerült szombati nap után vasárnap először távolugrásban két centivel maradt el egyéni csúcsától, majd az ötödik legjobb eredményt érte el gerelyhajításban. A zárószámban, 800 méteren óriásit hajrázva 2:10.48 perces idővel ért célba, így összetettben a harmadik helyet szerezte meg, 6469 pontos teljesítménnyel Ez új egyéni csúcs, ráadásul ezzel túlszárnyalta a 6420 pontos olimpiai kvalifikációs szintet, így biztossá vált, hogy a 2016-os riói játékok után a 2020-as, tokiói versenyn is indulhat.

Krizsán Xénia szerint elsősorban jó fizikai állapotának köszönhető, hogy egyéni csúcsot és olimpiai szintet ért el hétpróbában a hétvégi götzisi versenyen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A sportlövők közül korábban már hárman szerezték meg az olimpiai kvótát, elsőként Péni István, aki a feburári, Újdelhiben zajló sportlövő-világkupán nyerte meg a férfiak kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett számát.

Péni István Újdelhiben vívta ki a tokiói olimpián való indulás jogát Forrás: MTI/Mob / Szalmás Péter

Néhány órával később a nők versenyében újabb magyar sikernek örühettünk, Major Veronika ugyanis döntős világcsúccsal nyerte meg a női sportpisztolyosok versenyét az indiai sportlövő-világkupán, ezzel ő is kvótát szerzett a tokiói olimpiára.

Major Veronika néhány órával Péni István után szerzett olimpiai kvótát az indiai sportlövő-világkupán Forrás: Major Veronika / Facebook

Mészáros Eszter vasárnap, a Münchenben zajló sportlövő-világkupán végzett a hatodik helyen, ezzel a női légpuskában versenyző sportlövő is "megváltotta jegyét" a jövő évi nyári játékokra.

Mészáros Eszter Forrás: http://olimpia.hu

Az első magyar kvótát a 2020-as tokiói olimpiára a vitorlázó Berecz Zsombor szerezte, aki óriási meglepetésre a

2018 augusztusában, a dániai Aarhausban rendezett finndingi vb-n nyert aranyérmet.

Berecz Zsombor szerezte a magyar olimpiai csapat első tokiói kvótáját a 2018-as aarhausi világbajnokságon Forrás: Aarhus 2018

Ugyancsak a dániai világbajnokságon vívta ki a jövő évi nyári játékokon való indulási jogát a laseres Érdi Mária, aki összetettben a nyolcadik helyen végzett a vb-n, amely kvótát ért a számára.

Érdi Mária Rió után második olimpiájára készülhet Tokióban Forrás: Photographer:Andras Kollmann/Photographer:Andras Kollmann

Meg kell még említeni az úszokat, akiknél az országos bajnokság zárultával, március végére 16 magyar rendelkezett úgynevezett "olimpiai kvalifikációs idővel" (A-szint). Ebben a sportágban számonként legfeljebb két versenyző indulhat, amennyiben rendelkezik A-szinttel. A nemzetközi sportági szövetség egy gyengébb, "olimpiai szelekciós időt" (B-szint) is meghatározott, amellyel csak a nemzetközi szövetség meghívása esetén lehet szerepelni, olyan számban, amelyben az adott országnak nincs A-szintese.

Olimpiai kvalifikációs idővel, azaz A-szinttel rendelkezők:
Bernek Péter (400 m vegyes, 200 m vegyes), Biczó Bence (200 m pillangó), Burián Katalin (200 m hát), Cseh László (200 m vegyes, 200 m pillangó), Gyurta Gergely (400 m vegyes), Hosszú Katinka (400 m vegyes, 200 m vegyes, 200 m pillangó, 200 m hát), Kapás Boglárka (1500 m gyors, 400 m gyors, 200 m pillangó), Kenderesi Tamás (200 m pillangó), Késely Ajna (1500 m gyors, 800 m gyors, 400 m gyors), Kozma Dominik (200 m gyors), Lobanovszkij Maxim (50 m gyors), Milák Kristóf (200 m gyors, 200 m pillangó), Németh Nándor (100 m gyors), Szilágyi Liliána (200 m pillangó), Telegdy Ádám (200 m hát), Verrasztó Dávid (400 m vegyes)

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke januárban az MTI-nek azt mondta:

a 2016-os riói 160 fős sportolói létszámmal elégedett lenne a 2020-as olimpián is.