Társoldalunk:

Cima egy kerékkel megelőzte a sprintereket a Giro d'Italián

2019.05.30. 19:41

Damiano Cima közel 170 kilométeres szökés végén sprintbefutóban nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny csütörtöki 18. szakaszát, melyen az összetett élcsoportja változatlan m

A Valdaora és Santa Maria di Sala közötti 222 kilométeren hosszú lejtmenet és sík rész, illetve - az etap közepén - egy negyedik kategóriás emelkedő teljesítése várt a bringásokra. Háromfős boly tekert el a mezőnytől mintegy 170 kilométerrel a cél előtt, a Nippo-Vini Fantini 25 éves olasz versenyzője mellett a német Nico Denz (AG2R La Mondiale) és az olasz Mirco Maestri (Bardiani-CSF) volt a szökevény csoport tagja. 

Damiano Cima nagyon bekezdett a Giro 18. szakaszánForrás: AFP/Luk Benies

A mezőny az utolsó tíz kilométeren ledolgozta hátrányát, a hajrában Denzet és Maestrit be is fogta, a végsőkig kitartó Cima azonban egy kerékkel megelőzte a sprintereket, köztük a dühösen a kormányára csapó német Pascal Ackermannt. Cima pályafutása első szakaszsikerét ünnepelhette háromhetes körversenyen.

Az összetett élcsoportjának tagjai gond nélkül beértek a mezőnnyel, így az ecuadori Richard Carapaz változatlan előnnyel viseli a rózsaszín trikót.

Eredmények:
18. szakasz, Valdaora-Santa Maria di Sala, 222 km:

1. Damiano Cima (olasz, Nippo-Vini Fantini) 4:56:04 óra
2. Pascal Ackermann (német, BORA-Hansgrohe) azonos idővel
3. Simone Consonni (olasz, UAE Team Emirates) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar) 79:44:22 óra
2. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) 1:54 perc hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 2:16 p h.
4. Mikel Landa (spanyol, Movistar) 3:03 p h.

Pénteken a Treviso és San Martino di Castrozza közötti 151 kilométeres, hegyi befutóval záruló szakasz vár a mezőnyre, amely összesen 3578,8 kilométert tesz meg a vasárnapi, veronai befutóig.