Egy éve még menni is alig bírt, most durva szakaszt nyert a Girón

cycling cycling-track Horizontal
Team Mitchelton rider Colombia's Esteban Chaves reacts as he crosses the finish to win stage nineteen of the 102nd Giro d'Italia - Tour of Italy - cycle race, 151kms from Treviso to San Martino di Castrozza on May 31, 2019. (Photo by Luk BENIES / AFP)
Vágólapra másolva!
A kolumbiai Esteban Chaves nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszát pénteken, az ecuadori Richard Carapaz változatlan előnnyel viseli a rózsaszín trikót.

A Treviso és San Martino di Castrozza közötti 151 kilométeres etapon egy tucat versenyző tekert el a mezőnytől, s jelentős, 9 perc feletti előnyt dolgozott ki. A szökevények egymás között döntötték el a győzelmet a hegyi befutón: a cél előtt három kilométerrel Chaves sokadjára is támadást indított, és ezúttal már senki nem tudta felvenni a ritumusát, így elsőként haladt át a célvonalon. A 29 éves kolumbiai ezzel pályafutása során harmadszor ünnepelhetett szakaszsikert az olasz körversenyen.

Rászolgált a győzelemre:

Legutóbb 2018-ban még az első héten nyerte meg azt a szakaszt, amelyiknek az Etnán volt a befutója, ezt követően azonban napról napra esett vissza a teljesítménye, mígnem csapata, a Mitchelton-Scott orvosai be nem jelentették, hogy fertőző mirigylázban, azaz mononucleózisban szenved. A szezon hátralévő részét ki kellett hagynia, és a kezelések során annyira legyengült, hogy szinte járni sem tudott. Innen kapaszkodott vissza, és nyerte meg harmadik Giro-szakaszát, ráadásul az etapot a helyszínen végignéző szülei és rokonai előtt.

Így fogadta a család a szakaszgyőztest:

Mögötte az emelkedőn kétszer is lánchibával küzdő olasz Andrea Vendrame, valamint a portugál Amaro Antunes ért be dobogós helyen.

A mezőnyt sokáig a rózsaszín trikós Carapaz csapata, a Movistar kontrollálta, az emelkedőn pedig a nagyobb tempót diktáló Asztana vette kézbe az irányítást. Így nem igazán volt esély a megindulásra az esélyesek bolyából, amely - noha Roglic kétszer is próbálkozott - együtt ért célba, így nem változott az összetett élcsoportja.

Szombaton a Feltre és Croce d'Aune–Monte Avena közötti 194 kilométer és hegyi befutó vár a mezőnyre, amely vasárnap egy 17 kilométeres veronai egyéni időfutammal fejezi be a 102. Giro d'Italiát.

Eredmények:
19. szakasz, Treviso-San Martino di Castrozza, 151 km, hegyi befutó:
1. Esteban Chaves (kolumbiai, Mitchelton-Scott) 4:01:31 óra
2. Andrea Vendrame (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 10 másodperc hátrány
3. Amaro Antunes (portugál, CCC) 12 mp h.
...14. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 6:29 p h.
15. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar) azonos idővel
16. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) a. i.
17. Mikel Landa (spanyol, Movistar) a. i.


1. Carapaz 83:52:22 óra
2. Nibali 1:54 perc hátrány
3. Roglic 2:16 p h.
4. Landa 3:03 p h.