Minden idők legjobb magyar szereplését hozhatja a 2024-es olimpia

Madarász Dóra a holland Jie Li ellen játszik a legjobb harminckettő közé jutásért a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon
Vágólapra másolva!
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár célja, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljon a magyar. Ennek érdekében nemcsak vezetőként, hanem édesanyaként is igyekszik tenni: három gyermeke felé alapelvárása, hogy hat- és tizennyolc éves koruk között mindennap sportoljanak, nyafogásnak helye nincs. Az egykori klasszis, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó szerint a 2010 óta kiemelt támogatást élvező magyar sport a 2024-es ötkarikás játékokon „robbanthat" nagyot, azzal pedig az esélylatolgatás szintjén sem hajlandó foglalkozni, mi lenne, ha labdarúgó-válogatottunk nem jutna ki a — részben budapesti rendezésű — jövő évi Európa-bajnokságra. Egyebek mellett ez is téma volt a Magyar Nemzetnek adott interjújában. 

Szabó Tünde szerint "a sport multimilliárdos üzletággá vált az elmúlt évtizedekben, és ez a folyamat egyre erősödik. Amerikában mindez jóval korábban indult, de az utóbbi tizenöt évben már Európára is jellemző, hogy a leggyorsabban és legdinamikusabban fejlődő ágazat a sport, amely ráadásul minden, hozzá kapcsolódó területre pozitív hatást gyakorol. Magyarországon e felismerés előbb megszületett, mint a kontinensen, a kormány ezért is támogatja kiemelten a sportot. A virágzó magyar gazdaság is sokat köszönhet annak, hogy a sportturizmus keretében tíz-, sőt százezrek látogatnak hazánkba, ezáltal megismerik, megszeretik az országot és Budapestet."

A budapesti asztalitenisz-vb mellett öttusa, vívás és kajak-kenu világbajnokságot is rendez idén Magyarország Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az idei magyarországi rendezésű asztalitenisz-, öttusa-, vívás- és kajak-kenu világbajnoksággal kapcsolatban a sportért felelős államtitkár úgy véli, fontos, hogy minden sportágban haza tudjuk hozni a nemzetközi élmezőnyt.

"Az olimpiát megelőző évben, a kvalifikációs versenyeken ezzel olyan pluszt adhatunk a magyar sportolóknak, amellyel élniük kell és amellyel élni is fognak. Óriási előny, hogy itthon mérethetik meg magukat, emellett lehetőség, hogy bemutatkozzunk a hozzánk érkező kiemelkedő versenyzőknek, szakembereknek, a sportszerető közönségnek és a sportdiplomatáknak. Ez utóbbi nemcsak a jelenre és a tokiói olimpiára hathat kedvezően, hanem a távolabbi jövőre is. Szervezni tudunk, alkalmas sportlétesítményeink vannak, kiváló sportolóink szintén. Gyönyörű a fővárosunk, az országunk, és ami különösen fontos, a világ egyik legbiztonságosabb helye Magyarország."

Szabó Tünde büszke a sport dinamikus fejlődésére Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A sportdiplomata úgy látja, a sport kiemelt ágazattá válásából Magyarország a 2024-es olimpián profitálhat szemmel láthatóan.

"Édesanyaként én is csak oda viszem jó szívvel a gyermekemet, ahol biztonságban van és az eredményekhez méltó körülmények fogadják. E tekintetben 2010-ig hatalmas volt a lemaradásunk, ezt én pontosan tudom, mert ebben éltem. Roskatag, balesetveszélyes létesítményekben a szakemberek utolsó erejük megfeszítésével próbálták megnyerni, megtartani az utánpótláskorú sportolókat. Ez mára gyökeresen megváltozott, de minimum 12-14 év, amíg egy kisgyermek klasszis felnőtt sportolóvá érhet. Ezért számításaim szerint a 2024-es lesz a legerősebb olimpiánk."

Az interjú többi részét a Magyar Nemzet oldalán olvashatja.