Nem tudták utolérni a menők a hegyeken a Giro rózsaszín trikósát

cycling cycling-track Horizontal
(From L) Team Movistar rider Ecuador's Richard Carapaz, wearing the overall leader's pink jersey, Team Movistar rider Spain's Mikel Landa, and Team Bahrain rider Italy's Antonio Nibali ride in the Monte Avena ascent during stage twenty of the 102nd Giro d'Italia - Tour of Italy - cycle race, 194kms from Feltre to Croce D'Aune-Monte Avena on June 1, 2019. (Photo by LUCA BETTINI / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ecuadori Richard Carapaz megtartotta a rózsaszín trikót a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 20. szakaszán szombaton, így a vasárnapi záró időfutam előtt végső győztesnek tekinthető. A hegyi befutóval zárult etapot a spanyol Pello Bilbao nyerte.

A Feltre-Croce d'Aune és Monte Avena közötti 194 kilométeren már az első emelkedőn megrostálta a mezőnyt az Asztana. A szakasz további részében pedig a Movistar kontrollálta a mezőnyt: az utolsó két hegyen a rendkívül jó erőben lévő Carapaznak még arra is volt energiája, hogy csapattársát, a spanyol Mikel Landát segítse.

Amikor a rózsaszín triikós felvezet:

Mivel az eddigi harmadik szlovén Primoz Roglic leszakadt - 54 másodperc hátránnyal ért célba -, Landa előrelépett összetettben. Az olasz Vincenzo Nibali az utolsó kilométereken kétszer is támadott, ám nem bírt a Movistar kerekeseivel.

A szakaszgyőzelemért vívott sprintben végül Bilbao megelőzte Landát.

A nap krónikájához tartozik, hogy a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér trikót viselő Miguel Ángel Lópezt feldöntötte az út szélén futó egyik néző.

Nem hagyta annyiban López:

Vasárnap 17 kilométeres veronai egyéni időfutammal zárul a 102. Giro d'Italia, amelynek végén jelentős előnyének köszönhetően a 26 éves, tavaly negyedik Carapaz szinte biztosan megnyeri pályafutása első háromhetes körversenyét.

Eredmények:
20. szakasz, Feltre-Croce d'Aune - Monte Avena, 194 km, hegyi befutó:
1. Pello Bilbao (spanyol, Asztana) 5:46:02 óra
2. Mikel Landa (spanyol, Movistar) azonos idővel
3. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 2 másodperc hátrány
4. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar) 4 mp h.
5. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) azonos idővel
...14. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 54 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Carapaz 89:38:28 óra
2. Nibali 1:54 perc hátrány
3. Landa 2:53 p h.
4. Roglic 3:16 p h.