Társoldalunk:

Nem tudták utolérni a menők a hegyeken a Giro rózsaszín trikósát

2019.06.01. 18:28

Az ecuadori Richard Carapaz megtartotta a rózsaszín trikót a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 20. szakaszán szombaton, így a vasárnapi záró időfutam előtt végső győztesnek tekinthető. A hegyi befutóval zárult etapot a spanyol Pello Bilbao nyerte.

A Feltre-Croce d'Aune és Monte Avena közötti 194 kilométeren már az első emelkedőn megrostálta a mezőnyt az Asztana. A szakasz további részében pedig a Movistar kontrollálta a mezőnyt: az utolsó két hegyen a rendkívül jó erőben lévő Carapaznak még arra is volt energiája, hogy csapattársát, a spanyol Mikel Landát segítse.

Amikor a rózsaszín triikós felvezet:

Mivel az eddigi harmadik szlovén Primoz Roglic leszakadt - 54 másodperc hátránnyal ért célba -, Landa előrelépett összetettben. Az olasz Vincenzo Nibali az utolsó kilométereken kétszer is támadott, ám nem bírt a Movistar kerekeseivel.

A szakaszgyőzelemért vívott sprintben végül Bilbao megelőzte Landát.

A nap krónikájához tartozik, hogy a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér trikót viselő Miguel Ángel Lópezt feldöntötte az út szélén futó egyik néző.

Nem hagyta annyiban López:

Vasárnap 17 kilométeres veronai egyéni időfutammal zárul a 102. Giro d'Italia, amelynek végén jelentős előnyének köszönhetően a 26 éves, tavaly negyedik Carapaz szinte biztosan megnyeri pályafutása első háromhetes körversenyét.

Eredmények:
20. szakasz, Feltre-Croce d'Aune - Monte Avena, 194 km, hegyi befutó:
1. Pello Bilbao (spanyol, Asztana) 5:46:02 óra
2. Mikel Landa (spanyol, Movistar) azonos idővel
3. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 2 másodperc hátrány
4. Richard Carapaz (ecuadori, Movistar) 4 mp h.
5. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) azonos idővel
...14. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 54 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Carapaz 89:38:28 óra
2. Nibali 1:54 perc hátrány
3. Landa 2:53 p h.
4. Roglic 3:16 p h.