Vágólapra másolva!
A 16 éves Mészáros Eszter almára és dióra kezdett el lőni a nagypapa légpuskájával 2015 nyarán, majd nem egészen négy év elteltével olimpiai kvótát szerzett a müncheni sportlövő-világkupán. A fiatal sportoló a V4NA-nak azt mondta, bízik benne, hogy a jövő évi nyári olimpiáig még sokat fejlődik, de semmiképpen sem szeretne azon görcsölni, hogy érmet kell nyernie Tokióban. Edzője, Szucsák László már két éve megmondta, hogy Mészáros Eszter ott lesz a következő ötkarikás játékokon.

Megérte hazajönnie a világon elismert magyar edzőnek, Szucsák Lászlónak, aki 1994 és 2016 között Malajziában, Indiában, Japánban és Iránban is dolgozott. „Amikor 1994-ben úgy döntöttem, hogy külföldre megyek dolgozni, akkor nehezen lehetett volna edzőként Magyarországon megélni, nekem pedig már akkor három gyerekem volt.

- mondta Szucsák László, aki bárhol is dolgozott a világban, mindenhol sikeres volt. Az indiai Abhinav Bindra, aki a 2008-as pekingi olimpián aranyérmet nyert légpuskában.

Az indiai Abhinav Bindra, aki a 2008-as pekingi olimpián aranyérmet nyert. Edzője a magyar Szucsák László volt Forrás: AFP/Issouf Sanogo

„2018 júliusától dolgozom hivatalosan is a szövetségnél deklaráltan azért, hogy legyen olimpiai kvóta a magyar női puskásoknál is" - ecsetelte hazatértének körülményeit Szucsák László.

A magyar edző elsőre meglátta a tehetséget Mészáros Eszterben, és már két éve – az akkor még csupán 14 esztendős lányra rámutatva egy gödöllői meghívásos juniorversenyen – megmondta Győrik Csaba szövetségi kapitánynak, hogy ez a lány ki fog jutni a tokiói ötkarikás játékokra. „Lehet azt látni egy sportolón, hogy van tehetsége egy sportághoz vagy nincs.

- elemezte Szucsák László.

Mészáros Eszter nem szeretne azon görcsölni, hogy mindenképpen érmet kell nyernie az olimpián Forrás: Meszaros Diana

Mészáros Eszter 630.2 körös teljesítménnyel a hetedik helyen jutott be a döntőbe a légpuskaszámban múlt vasárnap a müncheni sportlövő világkupaversenyen, majd ott az volt a feladata, hogy a négy európai vetélytársából kettőt megelőzzön. Ez sikerült, így Mészáros Eszter csak június végén tölti be a 17. életévét, még nincs négy éve sem, hogy elkezdte a sportágat.

Innen kerültem az azóta megszűnt gödöllői lőtérre, és itt találkoztam a jelenlegi edzőmmel, Szucsák Lászlóval is" - idézte a kezdeteket Mészáros Eszter.

Itt nem almára és nem dióra lő Mészáros Eszter Forrás: Meszaros Diana

Mészáros 2018 nyarán még nem jutott ki a juniorok között a világbajnokságra, idén télen viszont már felhívta magára a figyelmet, amikor az országos bajnokságon 630.3 kört lőtt, majd néhány héttel később egy pécsi versenyen 631.3 kört. A márciusi eszéki Európa-bajnokságon a juniormezőnyben negyedik lett, az Újdelhiben sorra kerülő felnőtt világkupára még nem utazott, Pekingben már ott volt, Münchenben pedig meglőtte az olimpiai kvótát.

„Egy héttel München előtt edzésen már lőttem 630 kört, és a világkupát megelőző utolsó edzés is jól sikerült a német városban, mert már ott is megvolt a 10.5 körös átlag, amely egy ilyen alaperedményhez szükséges.

- idézte fel Mészáros Eszter.

A még mindössze 16 esztendős magyar puskás a gödöllői gimnázium tizedikes tanulója, és most az elmaradt dolgozatokat pótolja. Mészáros Eszter nemcsak jó sportoló, de jó tanulónak is számít, hiszen minden tantárgyból négyes vagy ötös osztályzata van. A jövő évi nyári olimpiával még nem foglalkozik.

- mondta Mészáros Eszter, aki hetente legalább három alkalommal két-három órát tölt a Fehér úti Nemzeti Lőtéren, de az sem ritka, hogy egy héten a negyedik vagy az ötödik napon is jön edzőjéhez, Szucsák Lászlóhoz.

Mészáros Eszter, aki 16 évesen jutott ki a 2020-as nyári olimpiára Forrás: Meszaros Diana

Tulajdonképpen minden adott ahhoz, hogy Eszter eredményesen szerepeljen, lőszerünk is van elég. Egyetlen problémánk az, hogy sokat kell utaznia Eszternek, mert Gödöllőn megszűnt a lőtér" - nyilatkozott a tervekről és a nehézségekről is Mészáros edzője, Szucsák László