Társoldalunk:

Semenya egyelőre gyógyszerek nélkül versenyezhet

2019.06.03. 21:30

A svájci szövetségi bíróság felfüggesztette a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntését, így a kétszeres olimpiai bajnok futó Caster Semenya egyelőre nem köteles betartani a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) női versenyzőkre vonatkozó tesztoszteronszabályozását.

A dél-afrikai sportolónő és ügyvédei szerdán jelentették be, hogy a svájci grémiumnál fellebbeznek a CAS ítélete ellen. Az ítélőszék hétfőn közölte: amíg a fellebbezést nem bírálják el, addig Semenyának nem kell betartania az IAAF szabályát, azaz gyógyszerek nélkül is elindulhat kedvenc távján, 800 méteren.

"Hálás vagyok a svájci bíróknak a döntésért. Remélem, a fellebbezés elbírálása után is szabadon futhatok majd" - áll a sportoló közleményében.

Caster Semenya hálás a döntésértForrás: NurPhoto/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Az IAAF tavaly áprilisban jelentette be, hogy a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a női versenyzők tesztoszteronszintjére, ez pedig veszélyezteti Semenya pályafutását, mivel a 28 éves sportoló hiperandrogenizmussal küzd. A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

Az új szabályok választás elé állítják a - sokak által interszexuálisnak tartott - dél-afrikai futót: vagy gyógyszerekkel korlátozza tesztoszteronszintjét, vagy csak hosszabb távon indulhat a továbbiakban, ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteronszintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként.

Az IAAF már 2015-ben is szabályozni akarta a problémát, de kísérletét a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az indiai Dutee Chand fellebbezésének helyt adva megakadályozta. A legújabb szabályváltozást az IAAF tanácsa 2018 márciusában hagyta jóvá, Semenya júniusban fordult a CAS-hoz, amely csak idén május elsején utasította el a keresetét. Ügyvédei ezután fordultak a svájci bírósághoz.

Az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült tavalyi tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteronszintű nők jelentős előnyben vannak a pályán a riválisokkal szemben.

Semenya a 2012-es, londoni és a 2016-os, riói olimpián is megnyerte a 800 méteres síkfutást, és háromszor, 2009-ben, 2011-ben és 2017-ben világbajnok is lett ezen a távon.