Társoldalunk:

Németország nem akarja Berlinben ünnepelni az 1936-os náci olimpiát

2019.06.05. 10:00

Horst Seehofer német belügyminiszter elutasította a 2036-os nyári berlini olimpiára vonatkozó pályázati javaslatokat, mivel elképzelhetetlennek, illetve a német nemzet számára károsnak tartaná, hogy ha épp az 1936-os, propagandacélokra is felhasznált náci olimpiaként elhíresült esemény 100 éves évfordulóján rendezne Németország olimpiát.

Az Adolf Hitler irányította náci Németország propagandacélokra használta az 1936-os olimpiai játékokat, amelyet a valaha volt legvitatottabb sportesemények között tartanak számon. Egy új, erős, egységes Németország képét mutatta, miközben leplezte az antiszemita és rasszista politikát, valamint az erősödő militarizmust. Az eseménynek 2036-ban lesz a 100 éves évfordulója, és Berlin pályázni készül. Legalábbis a tartomány (a főváros egyike a 16 német szövetségi tartománynak) belügyminisztere, Andreas Geisel az év elején úgy nyilatkozott, hogy Berlin be szeretné adni a pályázatát az eseményre.

Berlin 2036-ban olimpiát rendezne, de ezt az ötletet nem mindenki támogatjaForrás: insidethegames.biz

Seehofer azonban a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német újságnak nyilatkozva azt mondta, ez nem történhet meg.

„Ha ezt megtennénk, azzal kimondhatatlanul nagy nemzetközi vitát váltanánk ki, ráadásul károsítanánk az olimpia eszméjét – mondta a német belügyminiszter. Nem történhet meg, hogy Berlinben ünnepeljük a náci olimpia 100 éves évfordulóját” – tette hozzá.

Horst Seehofer német belügyminiszter elutasította a 2036-os nyári berlini olimpiára vonatkozó javaslatokatForrás: insidethegames.biz

Geiser – aki a kormányon belül a sportért is felelős – elutasította Seehofer szavait, sőt egyenesen abszurdnak nevezte.

Éppen ellenkezőleg. Kiváló alkalom lenne a 2036-os olimpia arra, hogy Németország a sportpályán mutassa meg a világnak, hogy tanult a múltból

Száz évvel 1936 után egy teljesen más országról beszélünk: demokratikus, liberális és nyitott gondolkodású országról” – mondta a Deutsche Presse-Agentur német hírügynökségnek a belügyminiszter.

Andreas Geisel szerint a 2036-os olimpián az egész világnak meg tudnák mutatni, milyen a jelenlegi NémetországForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Paul Zinken

1936-ban Adolf Hitler a második világháború előtti eseményt a felsőbbrendű faj versenyeként tartotta számon, ezért is kavarta fel a korai híradások szerint Jesse Owens afrikai-amerikai sportoló négy aranyérme (100 méter, 200m, 4X100m, és távolugrás). A színes bőrű atléta a fajgyűlölő Németországban a sport és az egyenrangúság hősévé vált.

„Arca nagy önbizalmat árult el, győzelmét biztosra vette, és akkor sem látszott rajta izgalomnak nyoma, amikor a távolugrás döntőjében, a negyedik ugrásnál a lipcsei Long utolérte. Nyilván érezte, hogy van még tartalék izmos lábában, s csakugyan volt. Utolsó kísérletével – bár valamivel világrekordja mögött – újból átjutott a bűvös 8 méteres határon” – derül ki Mező Ferenc olimpiai bajnok és sporttörténész szavaiból.

Jesse Owens négyszeres olimpiai bajnok lett az 1936-os berlini olimpiánForrás: AFP/Corr

Németország második alkalommal 1972-ben Münchenben rendezett olimpiát, ahol a Fekete Szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet az izraeli csapat 11 sportolóját ejtette túszul. Két sportoló rögtön a túszejtés során halálosan megsebesült, de a német hatóságok kudarcba fulladt szabadító akciója során a többi túsz is életét vesztette, valamint meghalt öt terrorista és egy német rendőr is. Az olimpiai túszdráma, olimpiai tragédia vagy müncheni mészárlás néven elhíresült cselekményben később a két túlélő – de el nem ítélt – palesztin túszejtőt, valamint az akció feltételezett kitervelőjét, az izraeliek titkos akciója során kivégezték.

Az olimpia egyik leghíresebb fotója: palesztin terrorista az erkélyenForrás: AFP

Az utóbbi években egyébként nem ez az első botránnyal végződő kísérlet a mostani az olimpia megrendezésére, mivel a német lakosok korábban sem támogatták a rendezés ötletét. A 2024-es nyári és a 2022-es téli olimpiára (Hamburg és München) vonatkozó kísérleteket is népszavazások követték, és mindkettőt elutasították a szavazók. Berlin pályázata a 2000-es berlini nyári olimpiai játékokra szintén kudarcot vallott, ezt Sydney-nek ítéltek oda, míg München – amelynek pályázati csapatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jelenlegi elnöke, Thomas Bach vezette – a 2018-as téli játékok versenyén a dél-koreai Phjongcshanggal szemben veszített.

Seehofer elmondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, hogy a jövőben támogatni fog egy német ajánlatot, de azzal vádolta a NOB-ot, hogy az olimpia küldetése már nem ugyanaz. A nyilvánosság szemében a NOB túl messzire távolodott az eredeti eszméktől– mondta. A NOB-tól egyébként 2029-ig nem várható döntés a 2036-os házigazdáról.

Forrás