Rekordszámú magyar résztvevő a budapesti Maccabi Európa Játékokon

A 2019-es Maccabi Európa Játékokat Magyarországon rendezik 2019. július 29-e és augusztus 7-e között
Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb multisportrendezvénye lesz Magyarországon a nyári Maccabi Európa Játékok. A július 29-től augusztus 7-ig zajló eseményre háromezer résztvevő érkezik Budapestre, a szervezők azt mondják, nemcsak sporteseményről, hanem Európa legnagyobb zsidó kulturális, közösségi és vallási rendezvényéről van szó. Az összesített és magyar részvételi adatokról szóló sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a magyarok minden idők legnagyobb delegációjával vesznek részt a játékokon. 

A Maccabi Európa Játékokat a hetvenes évek óta minden negyedik évben rendezik meg, hagyományosan az izraeli Maccabi világjátékok után két évvel. Az idei játékok rendezési jogát 2015-ben nyerte el Budapest.

A július 29-én kezdődő és augusztus 7-ig tartó esemény versenyprogramjában 24 sportág szerepel, összesen 63 versenyszámban hirdetnek majd eredményt. Negyven ország 2200 akkreditált sportolója, köztük 690 junior sportoló indul a versenyeken. A résztvevők között nemcsak európai zsidó sportolók vesznek részt, hanem az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, Dél-Afrikából, Ausztráliából és Izraelből is hívtak meg versenyzőket.

A 2019-es Maccabi Európa Játékokat Magyarországon rendezik 2019. július 29-e és augusztus 7-e között Forrás: European Maccabi Games Budapest 2019

Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a Játékok védnöki testületének vezetője nyolc héttel a megnyitó előtt, az összesített adatok ismertetéséről szóló sajtótájékoztatón kiemelte az önkéntesek szerepét is.

„Nem üres formalitásként hangsúlyozzuk, hogy nagy, sikeres sporteseményt lelkes önkéntes hozzáértők közreműködése nélkül nem lehet megrendezni.

Július 29-e és augusztus 7-e között 500 önkéntes segíti majd a rendezvényt. Komoly feladatuk van, például a külföldi sportolók számára a szálláshelyszín és sportesemény helyszíne közötti utazás szervezése és lebonyolítása. 12 versenyhelyszínen zajlanak majd a sportesemények, köztük a Várkert bazár, a Nemzeti Lovarda. A központi versenyhelyszín a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika campusa lesz.”

A sportolók junior, felnőtt és szenior kategóriában mérik össze tudásukat. Az akkreditációk alapján a legidősebb sportoló egy 1933-ban született amerikai bridzsversenyző lesz, a legfiatalabb pedig egy 2009-es születésű litván sakkozó.

Deutsch Tamás beszámolója szerint a németeké lesz a legnagyobb delegáció, tőlük 297 ember érkezik, miközben a magyarok minden idők legnagyobb, 214 fős delegációjával képviseltetik magukat. A magyar versenyzők 15 sportágban indulnak. A résztvevőknek napi háromszori kóser étkezést biztosítanak, ez összesen 78 ezer adag étel elkészítését jelenti, két hotellánc szállodái biztosítják majd számukra a szállást, melyeken összesen 27 ezer vendégéjszakát töltenek Magyarországon.

Július 29-én kezdődnek a versenyek, de a megnyitó július 30-án lesz, 200 közreműködő vesz részt az ünnepségen, a csapatok saját zászlójuk alatt vonulnak majd be. A nyitóünnepséget leszámítva valamennyi esemény ingyenes lesz a nézők számára.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika campusa lesz a központi helyszín Fotó: Polyák Attila - Origo

A Játékok védnöki testületének vezetője, Deutsch Tamás a költségekről elárulta,

A biztonsági intézkedések is szóba kerültek. „Kiemelt biztonsági jelentőséggel bíró eseményről van szó, a maximálisnál is nagyobb biztonsági előkészületek történtek. A TEK, a Budapesti és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Mazsihisz biztonsági szolgálata, valamint az esemény lebonyolításában közreműködő biztonsági cég emberei garantálják a lehető legnagyobb biztonságot minden helyszínen és az útvonalakon is. Emellett a magyar biztonsági hatóságok az izraeli hatóságokkal napi szinten, operatívan együttműködnek” – árulta el Deutsch Tamás.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke, a Játékok felügyelőbizottságának elnöke büszkén beszélt arról, hogy ehhez hasonló rendezvény még nem volt Magyarországon. „Az egész a Maccabi VAC elnöke, Jusztin Ádám és Deutsch Tamás, az MTK elnökének álmaként kezdődött. Ők találták ki, hogy Magyarországra kellene hozni az eseményt.

Most, nyolc héttel a játékok előtt örömmel mondhatom, hogy egy olyan rendezvényre készülünk, mely a zsidó közösség fejlődése és megerősödése vonatkozásában fontos lehet.

Ezt jelzi, hogy a játékok után egy zsidó sport- és kulturális központ jön létre Budapesten.” Heisler András elmondta azt is, hogy a játékok fővédnöke Áder János köztársasági elnök lesz, aki a nyitóünnepségen beszédet mond majd.

Deutsch Tamás (balról), Heisler András és Jusztin Ádám ismertette a számokat Forrás: Hg

A Maccabi VAC elnöke, a szervezőbizottság társelnöke, Jusztin Ádám ismertette a számokat.
214 magyar sportoló vesz részt a játékokon, őket 20 sportvezető koordinálja. 15 sportágban szerepelnek a magyarok. „A hagyományos, magyar sikersportágnak számító sportágakban ott leszünk összesen 74 szenior (masters), 56 junior és 84 open (felnőtt) kategóriában. 183 férfi és 31 női versenyző alkotja a magyar delegációt."”

A sajtótájékoztató után Deutsch Tamás az Origo kérdésére arról is beszélt, hány magyar éremre számít.

Mely versenyeket várja a legjobban, melyik sportágat fogja biztosan figyelni?

Lelkes fiatalemberként én magam atletizáltam, a sportág szerelmese vagyok, habár maradandót nem alkottam. Nem úgy, mint a testvérem, aki a játékokat szervező nonprofit kft. ügyvezetője, ő sokszoros válogatott magyar bajnok és magyar csúcstartó magasugró. Ezért is minden formában szeretem az atlétikát, ez a legnagyobb kedvenc, meg természetesen a csapatsportágak. Futsalban, kosárlabdában, vízilabdában is jó szereplésre alkalmas csapatokkal indulunk, nagyon fogok szurkolni nekik.

Mi számít jó szereplésnek?

A leendő eredményektől függetlenül egy jól előkészített és sikeresen lebonyolított esemény mindenképp annak számít. Az előzetes terepszemlék alapján a külföldi küldöttségek – rutinos maccabi résztvevő sportvezetőkről van szó – nagyon pozitívan nyilatkoztak. Emellett van egy megfelelő létszámú magyar csapat, akik szeretném, ha legalább 20 érmet szereznének a 189-ből. Természetesen köztük a legtöbb legszebben csillogót reméljük.

Mit gondol, hogyan lehetne növelni a női sportolók arányát?

A világ sportjában is van egy ilyen jelenség, sokkal több férfi sportol, mint nő, ez a Maccabi Európa Játékokra is jellemző. Szeretnénk, hogy minél több zsidó, zsidó származású nőt, lányt, asszonyt rá tudnánk venni, hogy sportoljanak, egy ilyen esemény tökéletes lehetőség erre.

Rengeteg sportesemény házigazdája idén Budapest: asztalitenisz-világbajnokság, vívó-vb, röplabda-Európa-bajnokság. Hogyan veheti fel a versenyt ezekkel a Maccabi Európa Játékok, miben más ez a rendezvény, mint a világi tornák?

Egy Maccabi Európa Játékok legalább 40 százalékban nemcsak sport, hanem vallási, kulturális, közösségformáló esemény, miközben mondjuk egy öttusa-világbajnokság 90 százalékban a sportról szól. A mi rendezvényünk nemcsak a zsidó közösség tagjainak jelent izgalmas programot, hanem mindenkinek, aki érdeklődik más kultúrák iránt. Igaz ez visszafelé is, mert főleg tengerentúlról sok sportoló jön családdal, hogy aztán a játékok után is maradjanak még Magyarországon.