Vágólapra másolva!
Rasovszky Kristóf győzött 10 kilométeren a nyíltvízi úszók balatonfüredi világkupaversenyén.

A szám Európa-bajnoki ezüstérmese szombaton magabiztosan végzett az élen, megelőzve az olimpiai- világ- és Európa-bajnok holland Ferry Weertmant. A világkupaverseny megnyitóján Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte: ahogy a Duna Aréna mára az úszósport ikonikus otthonának számít, és ahogy a vízilabdavilág számára a Margitsziget jelenti a sportág Mekkáját, úgy vált 2010 óta Balatonfüred a nyíltvízi úszás egyik legnagyszerűbb helyszínévé, mára pedig a sportág igazi paradicsoma lett.

Először a férfi mezőny vágott neki a négykörös viadalnak, a 22 éves Rasovszky pedig rendkívül magabiztos versenyzéssel győzött.

Rasovszky Kristóf Glasgow-ban, az Európa-bajnokságon Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

"Ma gyakorlatilag minden úgy történt, ahogyan elterveztem,

az elején kicsit lassan akartam kezdeni, és utána előrementem. Valamiért ezt követően a többiek csak mögém jöttek, de ez inkább nekem kedvezett. Ugyanakkor nagyon kemény verseny volt, rendkívül meleg volt a víz és a kinti hőmérséklet is" - nyilatkozott Rasovszky, majd hozzátette, az elmúlt három hétben magaslati edzőtáborban készült, korábban soha ennyi kilométert nem "raktak bele" ebbe az időszakba.

- mondta a győztes magyar. Megjegyezte, a nyári kvangdzsui világbajnokságon ezen a távon az alapvető célja a legjobb tíz közé kerülés, ami olimpiai kvótát jelent, e mellett a másik három számban, 5 és 25 kilométeren, valamint a váltó tagjaként is vízbe ugrik majd a dél-koreai viadalon.

A nőknél már jóval szorosabban alakult a befutó, ugyanakkor a brazil Ana Marcela Cunha - a sportág egyik nagy alakja - az utolsó métereken nem engedte felzárkózni riválisait.