Márton Anna bronzérmet nyert a vívó Eb-n

MÁRTON Anna
Düsseldorf, 2019. június 17. Márton Anna (j) és a német Julika Funke a vívó-Európa-bajnokság női kard selejtezőjében Düsseldorfban 2019. június 17-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az olimpiai- és világbajnok ukrán Olga Harlan megállította Márton Annát a düsseldorfi vívó Európa-bajnokság női kard egyéni elődöntőjében. Az ukrán 15-10-re nyert, Márton Anna ezzel bronzérmes lett.

Amint arról már beszámoltunk, Márton Anna egyedüli magyarként, nagyszerű teljesítményt nyújtva jutott el a legjobb négy közé a düsseldorfi vívó Európa-bajnokság első napján a női kard egyéni küzdelmeiben.

A kardozó Márton Anna szenzációs vívással már érmes az Eb-n

Márton Anna nagyszerű vívással a legjobb négy közé jutott Düsseldorfban a vívó Eb női kard egyéni versenyében. Pusztai Liza a legjobb 16 között esett ki ugyanebben a számban. Márton este 7-től már az aranyéremért száll harcba a német városban. A női kardvívás egyéni versenyében két olyan magyar vívó is elindult, aki éremesélyesnek számított ezen az Európa-bajnokságon.

Az elődöntőben a szakág egyik legjobbja, az ukrán Olga Harlan várt Mártonra. Harlan egyéniben háromszor nyert világbajnokságot és ötszörös Európa-bajnok. Meg olimpiai bajnok csapatban 2008-ban, a pekingi játékokon. Szóval, a női kardvíás egyik legnagyobb alakja várt a magyar versenyzőre.
Szép egylámpás Márton-tussal indult az elődöntő, Harlan azonban pillanatok alatt fordított 2-1-re. Változatos, izgalmas volt az elődöntő eleje, 3-2-re ismét a magyar vezetett, Harlan innen egyenlített. Majd az ukrán kétszer megvágta a magyart, 5-3 oda, valamit ki kellett volna találni.

A kardvívó Márton Anna büszke a bronzérmére Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az egyperces szünet 8-6-os Harlan vezetésnél indult. Mártonnak voltak nagyon szép találatai, de a nagyobb rutin a másik oldalon sokat jelentett az olimpiai bajnoknak.
Harlan másodszor indult meg vezényszó előtt, sárga lapot kapott. Márton szívósan kapaszkodott, egy tusra mindig megközelítette az ukránt, de nem tudott egyenlíteni.

Márton Anna (b) és az ukrán Olga Harlan a düsseldorfi vívó-Európa-bajnokság női kardversenyének elődöntőjében Forrás: MTI/Illyés Tibor

9-11-nél feszült pillanatokat élt át Márton, majd Harlan eltalálta őt, 9-12, ez már nagyon nagy előny volt az ellenfélnek. 10-14-nél pedig már nem volt több kérdés, mert Harlan ezt már nem veszthette el, a vége 10-15, Márton Anna bronzérmet nyert a düsseldorfi Európa-bajnokság első napján.
A bronzérem megnyerése után Márton Anna a helyszínen adott interjút az Origónak.

Amikor egy ilyen nagynevű, olimpiai - és világbajnok áll fent önnel szemben a páston, akkor mi dönt? A rutin az ő javára?
Ami a rutint illeti, azzal szerintem nincs baj, ezen a téren már én is kezdek felzárkózni a felnőtt mezőnyhöz. Mi dönt? Nyilván neki több nagy eredménye van, ezért úgy állok fel, hogy a papírforma szerint ő az esélyesebb, ő meg úgy áll fel, hogy papírforma szerint neki le kell győznie engem. Ez máris ad neki egy elég nagy önbizalmat, ebben a tekintetben tehát nem egyenlően állunk fel a pástra. De most ez nem fordult meg a fejemben.

Nagy kár ezért, de ez egy visszatérő hibám, hogy nem tudok odafigyelni, ha előtte egy olyan dolog történik, ami kizökkent.

Szünetet nem lehet kérni, de azért vannak olyan praktikák, amiket ilyenkor be lehet vetni, nem?
Persze, le is vettem a sisakomat, meg morogtam, próbálgattam ezerrel. Ez jó is volt, csak amikor visszaálltam, újra eszembe jutott az előző találat.

Persze, ezen lehet és kell is dolgoznom a jövőben.

De azért örülünk, nem?
Persze, nagyon örülök a bronzéremnek.

Mit ér ez ezen az olimpiai kvalifikációs Eb-n?
Azt nem tudom, de nekünk most a csapatra kell odafigyelni, hogy kijussunk a tokiói olimpiára. Remélem, hogy mindez önbizalmat ad nekem a csapatversenyre.