Vívó Eb: minden magyar férfi tőröző kiesett

MÉSZÁROS Tamás
Mészáros Tamás (j) és a moldovai Eugeniu Vadaniuc a vívó-Európa-bajnokság tőr selejtezőjében Düsseldorfban
Vágólapra másolva!
A düsseldorfi vívó Európa-bajnokság első napján a férfi tőr egyéniben minden magyar kiesett a főtábla első fordulójában. Dósa Dániel közel állt a 32 közé kerüléshez, de végül nem sikerült a magyarnak a győzelem megszerzése.

A vívó Európa-bajnokságokon minden egyes indulónak selejteznie kell, azaz a főtáblára egyből nem lehet felkerülni. A nap így korán, reggel 9 órakor indult a kontinens legjobb férfi tőrözői számára. A magyaroknak hosszú évtizedek óta ez a "lukas" számuk, átütő sikerre most sem számíthattunk, de abban azért bizakodtunk, hogy legalább egy versenyző ott lesz a legjobb 32 között.

Ez végül nem következett be, de kezdjük az elején. Dósa Dánielnek jól indult a napja, már a selejtezőben nagyot alakíott, amikor legyőzte a franciák olimpiai ezüstérmesét, a négyszeres csapatvilágbajnok Erwann Le Pechoux-ot. Ez tényleg remek diadal volt. Dósa végül három győzelemmel és két vereséggel zárta a kvalifikációs szakaszt, így jutott fel a 64-es főtáblára, ahol az osztrák Johannes Poscharing várt rá.

Dósa Dániel sokáig vezetett osztrák ellenfelével szemben, de aztán kiesett Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ez a meccs tényleg nyerhető lett volna, mert Dósa egy ideig magabiztosan vívott, de amikor türelmetlenné vált, akkor az osztrák percei következtek. 10-13 után 13-13 lett, a magyar szépen visszajött, de ekkor - kissé érthetetlen módon - megint rohanni kezdett és kikapott 15-13-ra. Nagy kár volt ezért a vereségért.

A többiek sem jártak nagy sikerrel. A főtáblára jutott másik két magyar közül sem Németh Andrásnak és Mészáros Tamásnak sem volt esélye.

Mészáros Tamás (j) és a moldovai Eugeniu Vadaniuc a vívó-Európa-bajnokság tőr selejtezőjében Düsseldorfban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Előbbi az olasz Foconi ellen vívott és kapott ki 15-8-ra. Mészáros Tamásnak a grúz Galuasvili jutott és ugyanúgy 15-8-as vereség lett a vége, mint Németh meccsének.

A negyedik magyar induló, Mátyás Bálint a selejtezőt sem élte túl.

Hétfőn a női kard egyéni versenyszámot is megrendezik a német városban. A magyarok közül Márton Annának és Pusztai Lizának van esélye a jó szereplésre.