Vágólapra másolva!
Szép sikert ért el a 19 éves Andrásfi Tibor a férfi párbajtőr egyéni versenyben a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon. A magyar sportoló több nagyszerű győzelmet aratva a negyeddöntőig jutott, ott azonban megállította nevesebb olasz ellenfele. A női tőr egyéniben Mohamed Aida jutott a legtovább, ő a 16 között esett ki.

Minden vívó világversenyen a férfi párbajtőr egyéni az a versenyszám, ahol a legtöbben indulnak. Egy nem túl szép megfogalmazás szerint a mezőny második fele csak azért van itt, hogy elmondhassa, Európa-bajnokságon járt, de ne szóljunk le senkit, mert éppen egy olyan asszó bizonyította, hogy semmi sem lehetetlen, amelynek a főszereplője egy magyar fiatalember, Andrásfi Tibor volt,

A 32-es táblán a svájci csapatvilágbajnok (2018) Max Heinzer jutott neki osztályrészül. Nem sok ember volt a termemben, aki a 19 éves Andrásfi Tiborra fogadott volna. Aztán az esélytelennek tartott magyar óriási szenzációt okozva hosszabbítás után 15-14-re legyőzte Heinzert, aki nem akarta elhinni, hogy mindez vele megtörtént.

Andrásfi Tibor (j) és a svájci Max Heinzer a vívó-Európa-bajnokság férfi párbajtőr versenyében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az utolsó tus után olyan ideges lett, hogy azonnal videóbírót kért, de teljesen hiába. Szegény mérkőzésvezető ugyan jelezte, hogy ezt a tust teljesen felesleges megnézni, mert annyira egyértelmű, de a helvét hajthatatlan volt. Megnézték, de semmi sem változott, 15-14 ide és ezzel a magyar srác a legjobb 16 közé jutott.

Itt pedig nem állt meg. A román Mario Presu elleni asszó nem okozott gondot a lendületbe jött Andrásfinak, aki 15-10-re, villámgyorsan elintézte ellenfelét. Ezzel már a legjobb 8 között járt, ami az ő esetében óriási szenzáció. Fél óra sem telt el és jöhetett az olasz Santarelli elleni csörte az éremért és a négy közé jutásért.

A negyeddöntőben is vezetett a magyar, de aztán Santarelli nagyobb rutinja érvényesült és 15-9-re nyerte meg a csatát. Andrásfi nem lesz érmes, de ez a szereplés minden dicséretet megérdemel.

A többiek sajnos nem voltak ennyire sikeresek. Számunkra a legfájdalmasabb Rédli András kiesése volt a legjobb 64 között. Rédlit szintén hosszabbítás után az izraeli Grigori Beskin búcsúztatta. Nem volt egyszerű meccs, Rédli sokáig biztosan vezetett és semmi nem utalt arra, hogy itt még baj is történhet. Az izraeli a mérkőzés utolsó harmadában táltosodott meg, a magyar meg éppen akkor bizonytalanodott el. Nagy kár volt ezért, de talán majd a csapatban jobban fog vívni a legmagasabban rangsorolt párbajtőröző.

Rédli András a legjobb 64 között esett ki Düsseldorfban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Siklósi Gergelynek ugyancsak a 32-es táblán ért véget az Európa-bajnokság, de az ő kiesése nem meglepő, mert a francia Yannick Borell nagy név a szakmában. Egy kanyarral korábban, tehát a 64-es táblán Koch Máté is elköszönt, őt az orosz Bida verte meg.

Mohamed Aida elnyűhetetlen

A női tőr egyéni versenyszámban Mohamed Aida jutott a legtovább a magyarok közül, a 16 között az olasz Volpitól kapott ki és ekkor búcsúzott. A 43 éves tőrvívónő, aki már az 1992-es lisszaboni Eb-n is érmes volt egy körrel korábban, a 32-es táblán a magyar Kondricz Kata ellen vívott és a magyar rangadót meg is nyerte Mohamed. Kreiss Fanni viszont már itt elköszönt, mert nem bírt lengyel ellenfelével. Női tőrben tehát nem lesz magyar érmes Düsseldorfban.