Vágólapra másolva!
Érem nélkül maradtak a magyar férfi kardvívók a düsseldorfi Európa-bajnokságon. A legjobb nyolc közé már csak Szatmári András jutott be, ő Szilágyi Áront verte meg a nyolcaddöntőben. Szatmárinak a negyeddöntő jelentette a végállomást, a többiek korábban kiestek.

Az ember akkor kap igazán gutaütést, amikor

egy vívó Európa-bajnokságon a 16 között összejön egy Szilágyi Áron-Szatmári András meccs.

Ez akár Eb-döntő is lehetne, elvégre a kétszeres olimpiai bajnok és 2017 egyéni világbajnoka vív egymással. Most a nyolcaddöntőben találkoztak Düsseldorfban. 14-14-nél előbb egy nagyon véleményes találat esett, amelyet Szilágyi adott, de a zsűri nem döntött. A következő viszont egyértelműen Szatmárié volt,

Szilágyi roppant sportszerűen mondta be azt a zsűrinek,

megkímélve a mérkőzés vezetőjét a felesleges videózástól.

"14-14-nél nagyon bosszantott, hogy nem adták meg a tust, aztán a következő már Andrisé volt" - értékelte az eseményeket Szilágyi Áron. "Bosszant a dolog, rossz egymás ellen vívni, még rosszabb kiesni a nyolcaddöntőben. De túlságosan nagy feneket nem kerítünk ennek, megyünk tovább, három nap múlva jön majd a csapatverseny."

Szilágyi Áron (b) és Szatmári András a vívó-Európa-bajnokság férfi kard versenyszámában, a legjobb 16 között Forrás: MTI/Illyés Tibor

Pedig Szilágyi szemre is gyönyörűen vívott, a 40 éves olasz Aldo Montano ellen varázsolt. Igen, ez az olasz nyert (csalással) a 2004-es athéni olimpia döntőjében Nemcsik Zsolt ellen.

A legjobb nyolc közé tehát egyedül Szatmári András jutott be a férfi kardvívók egyéni versenyében. Ő már az éremért lépett pástra a grúz Bazadze ellen, de

az egész nap kiváló formában lévő grúz 15-10-re legyőzte a magyart, ezzel eldőlt, hogy szerdán sem nyerünk érmet Düsseldorfban.

Ez a meccs nem nélkülözte a balhés jeleneteket, egyszer a grúz úgy ért el találatot, hogy Szatmári megállt, majd Bazadze is. Az ellenfél jött rá előbb, hogy itt nem hangzott el az állj! vezényszó, így a dermedt Szatmárit simán eltalálta. Ez volt az a pillanat, amikor Bazadze akár mondhatta volna, hogy vegyék vissza a tust, de ilyen persze csak a mesében van, különben is, amit a zsűri mond, az itt szentírás. Némelyik meccsvezető a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonít saját magának, holott semmiképp sem ők a főszereplők.

Szatmári András (b) a legjobb nyolc közé jutott a düsseldorfi Eb-n Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ahogy említettem, Bazadzénak különösen jó napja volt, mert a legjobb 16 között egy másik - pontosabban a harmadik magyart, Decsi Tamást verte meg nagyon simán. A dolog érdekessége az volt, hogy ez a Bazadze a 32 között csaknem "meghalt" a páston, mikor honfitársa, Mardelisvili ellen küzdött. Hosszas ápolási szünet tarkította azt a meccset,

az ember tényleg azt hitte, hogy Bazadze nem áll már lábra, erre tessék, szépen begyalogolt a legjobb négy közé.

Gémesi Csanád az elején biztatóan vívott, de a 32-es táblán a német Hübnertől 15-13-as vereséget szenvedett és kiesett.

Düsseldorfban tehát magyar férfi kardvívó nem vívott az éremcsatákban - a férfi kardválogatott szombaton tud majd javítani a csapatversenyben.