Világ - és Európa-bajnokot vert, majd kiesett a magyar vívó

Düsseldorf, 2019. június 19. Budai Dorina (j) és az észt Katrina Lehis a vívó-Európa-bajnokság női párbajtőr versenyén a legjobb 64 között Düsseldorfban 2019. június 19-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A női párbajtőr egyéni versenyben Budai Dorina előbb legyőzte az Európa-bajnokot, majd a világbajnokot is, ám egy lengyel vívó megállította, így Budai a legjobb 16 között esett ki. Nagy kár ezért, mert a magyar lány remek asszókat vívott.

Túlzás lett voln azt állítani, hogy könnyű sorsolást kapott Budai Dorina a női párbajtőr egyéni küzdelmeiben a düsseldorfi vívó Eb-n. A 64-es táblán rögtön az az észt Lehis jött vele szembe, aki egy évvel ezelőtt, Újvidéken ennek a számnak az Európa-bajnoka lett. Az észt versenyő ennek megfelelően 3-0-al kezdett, de Budai hallatlanul fegyelmezetten vívott, majd szép fokozatosan fordította meg a meccset. A végén kellett egy kicsit izgulni, de a 13-12-es előny éppen elég volt az idő lejártakor.

Budai ezzel a legjobb 32 közé jutott, ahol a világbajnok észt Julia Beljajeva következett. Az észt lány 2013-ban megnyerte az egyéni vb-aranyat. Ezen az Eb-n biztosan nem áll a dobogóra, mert Budai 15-12-es győzelme után mehetett zuhanyozni. Beljajeva az 1-es, vagyis a legjobb kiemeléssel jött be a 64-es táblára, ehhez képest korán búcsúzott.

Budai Dorina (j) és az észt Katrina Lehis a vívó-Európa-bajnokság női párbajtőr versenyén a legjobb 64 között Düsseldorfban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Sajnos, a következő körben Budai Dorina is elköszönt, mert a lengyel Ewa Trzebinska nagyon simán, 15-6-ra legyőzte őt. Ezzel véget ért Budai menetelése, a nyolcaddöntő csak 3-3-ig volt szoros. Ekkor már ő volt az egyetlen magyar a táblán, mert a többiek közül Szabó Réka a román Beneától kapott ki a 64 között, Kun Anna pedig a német Ndolo ellen szenvedett vereséget. Muhari Eszter sem járt jobban, őt a spanyol Fernandez verte ki.

A férfi kard egyéni versenye még hátra van, erről később számolunk be.