Társoldalunk:

Mindenkit csókoltatok, aki azt mondta, nem vagyok ide való

2019.06.21. 17:20

Az egész nap ihletett formában vívó Berta Dániel és a magyar férfi párbajtőrcsapat bronzérmet nyert Düsseldorfban az olimpiai kvalifikációs vívó Európa-bajnokságon. Berta az egyéni rangsor 9. helyéről került a válogatottba, de a csapateredményei az Eb előtt kiválóak voltak. A szövetség elnöke, Csampa Zsolt döntött úgy, hogy hozzák ki az Eb-re Bertát - ennél jobb döntés aligha születhetett volna.

Berta Dániel a csehek ellen +6-ot, az olaszok ellen +5-öt, az oroszok ellen +2-t, az észtek ellen +6-ot vívott. A nap folyamán összesen 1 asszót vesztett. Düsseldorfban így nyilatkozott az Origónak.

"Reménykedtünk az éremben, mert tudtuk azt, hogy nagyon jó csapatunk van. Nem gondoltuk túl a dolgot. Az első és legfontosabb dolog volt, hogy a legjobb nyolcba bekerüljünk. Onnantól kezdve szárnyalni kezdett a csapat.

Berta Dániel a magyar csapat legjobbja volt DüsseldorfbanForrás: MTI Illyés Tibor

Az, hogy megvan a bronzérem, hatalmas fegyvertény. Személy szerint nagyon boldog vagyok, hogy felnőtt Eb-n bronzérmes lettem. Az elmúlt időszakban kicsit rosszabbul ment a vívás, a felkészülésem görcsössé vált. A csapatra összeszedtem magam, örülök, hogy jól vívtam és gratulálok a csapat többi tagjának is. Közös a munka, közös az érdem, mindenki kivette a részét a munkából."

Egy ilyen emelkedett pillanatban talán beszélhetünk arról, hogy az Eb előtt az egyik volt szövetségi kapitány, Kovács Tamás azt írta önről - ez meg is jelent az egyik internetes oldalon -, hogy Berta Dániel csak az egyéni rangsor 9. helyezettje, miért utazik egyáltalán ide, Düsseldorfba, hiszen kritikán alul szerepelt az Eb előtti egyéni VK-versenyeken.
Szerencsére nem olvastam ezt a véleményt, de nem is érdekel különösebben. Az egyéni szezonom valóban nem sikerült túl jól, de innen is puszilom, csókoltatom azt, aki ezt leírta. Ha megnézte volna a csapatban nyújtott teljesítményemet, a statisztikát, akkor láthatta volna, hogy +77-et vívtam az egész szezonban - dupla annyit, mint az utánam következő.

Berta Dániel bízott magában és nem kérdőjelezte meg saját helyét a csapatbanForrás: MTI/Ilyés Tibor

Bárkinek szívesen odaadom a statisztikát, hogy megnézhesse. Én nem kérdőjeleztem meg a helyemet a csapatban. Az elnökségnek nehéz döntést kellett hoznia. Úgy gondolom, jogosan voltam itt, megküzdöttem a helyemért. Tisztában vagyok a saját teljesítményemmel, tudom, hogy mennyi munkát fektettem ebbe bele. Az edzőm, a pszichológusom, a masszőröm mind azon dolgozott, hogy ez az eredmény megszülessen.

Sikerülhet-e kivívni az olimpiai kvalifikációt?
Szerintem nem lehetetlen a küldetés. Nagyon sok minden történik addig, de ha ennyire stabilak és jók leszünk, akkor kijutunk az olimpiára. Nagyon jó csapatunk van, bízunk egymásban, harcolunk ezért. 

Generációváltás után van a csapat, Imre Géza és Boczkó Gábor visszavonulását követően új nagycsapat születhet meg?
Ez nem egyszerű történet, fiatalok vagyunk, a nagy elődök nyomába érhetünk. Jó úton vagyunk, ez a bronzérem már egyértemű jel erre.

A budapesti vb csapattagsága meglesz?
Meg igen.