Társoldalunk:

Egy pocakos angol és Roger Federer együtt hódította meg Wimbledont

2019.06.27. 14:41

Úgy szól a mondás, hogy a teniszezők nem olimpiát akarnak nyerni, hanem az a vágyuk, hogy wimbledoni bajnokok legyenek. A szigorúan előírt fehér öltözék, a történelmi hagyományok, a királyi család jelenléte mind olyan tényező, ami az angol nyílt teniszbajnokságot különlegessé teszi. Hiába rendeznek Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Franciaországban is Grand Slam-tornát, aki bajnokságot nyer Wimbledonban, az a teniszsport történelemkönyvének egy különleges lapjára kerül.

Björn Borg, Goran Ivanisevic, Roger Federer vagy Andy Murray mind olyan nagy bajnokok, akik játéktudásuk, stílusok és egyéniségük miatt lettek legendák Wimbledonban. Ők a tenisz régi iskolájának képviselői, akik remekül adogattak, és kiválóan röptéztek, így többszörös bajnokok lettek a wimbledoni füvön. John Isner vagy Marcus Willis kevésbé tehetséges teniszezők, de az ő történetük is örökre emlékezetes marad. Az 1877 óta megrendezett versenyen számos olyan esemény történt, amit a szurkolók a mai napig emlegetnek.

A döntő, amelyből hollywoodi film készült

1980-ban Wimbledonban a férfi egyes fináléját egy nyugodt svéd, Björn Borg és egy nagyszájú amerikai, John McEnroe játszotta. Az első három játszmában ugyan hullámzó volt a játék, de a negyedik szett rövidítése, a 18-16-ra végződött őrületes rövidítés olyan labdameneteket hozott, hogy a tenisz történelmének az egyik első klasszikusa lett. Borgnak öt meccslabdája volt a negyedik szettben, de végül McEnroe ötödik szettlabdáját értékesítette. Úgy tűnt, hogy a mindig nyugodt svéd elveszítette a mentális fölényét, és McEnroe megnyeri a meccset. Borg rácáfolt a kétkedőkre, ellenállhatatlan játékkal megnyerte az ötödik szettet, és ezzel a wimbledoni bajnokságot. 
2017-ben a Borg vs. McEnroe című film is bemutatta a legendás játékosok párharcát.

Björn Borg nyerte 1980-ban a férfi egyest WimbledonbanForrás: Origo

Egy őrült horvát és a szabadkártya

Minden idők egyik legemlékezetesebb wimbledoni fináléját 2001-ben a horvát Goran Ivanisevic és az ausztrál Patrick Rafter játszotta. A horvát korábban háromszor is elveszítette füves pályás Grand Slam-döntőjét. 2001-ben a világranglista 125. helyén állva, szabadkártyával kezdte meg a londoni menetelését.  Ivanisevic égre néző fohászai és az a babonája, hogy visszakéri a labdaszedőktől azokat a labdákat, amelyekkel pontot szerzett, örökre beleégtek a szurkolók emlékezetébe a 2001-es döntővel kapcsolatban. Ivanisevic végül öt szettben nyerte meg azt a trófeát, amire egész életében vágyott. A Drazen Petrovic mezben hazatérő horvátot 300 ezer ember köszöntötte Splitben, és azóta is nemzeti hősként tisztelik.

 A leghíresebb FEDAL

Roger Federer és Rafael Nadal párharcát a sajtó és a szurkolók csak FEDAL néven emlegetik. A spanyol klasszis salakos pályán gyakorlatilag verhetetlen, sokáig a svájcinak is ez volt a státusza füvön. 2008-ban ők ketten játszották a wimbledoni teniszbajnokság döntőjét. Sok szakértő szerint minden idők legjobb teniszmérkőzése ez a 11 évvel ezelőtti találkozó. Federer zsinórban a hatodik győzelmére készült, Nadal az első trófeáját szerette volna megnyerni a füves Grand Slamen. Négy óra 48 perces csata után a spanyol nyerte meg az esőszünetekkel tarkított döntőt, és megfosztotta Federert a hatodik wimbledoni trófeájától.

Chris Bowers teniszszakíró foglalta össze a legjobban ennek a találkozónak a konklúzióját: 

Nadal nyert, Federer kikapott. De a legnagyobb győztese ennek az estének az egész sportág, de talán maga az egyetemes sport is nagy győzelmet aratott a teniszszínház egyik legszínvonalasabb darabjának hamisítatlan drámájával.

Federer és Nadal számtalan csatája közül a 2008-as wimbledoni döntő a legemlékezetesebbForrás: Origo

A három napig tartó meccs

John Isner Nicolas Mahut-val találkozott a 2010-es wimbledoni bajnokság első fordulójában. Június 18-án 4-6, 6-3, 7-6, 6-7-es állásnál a rendezők sötétedés miatt félbeszakították a mérkőzést. Az angol nyílt teniszbajnokságon nincs a döntő szettben tie-break, tehát 6-6-os állás után nem rövidítés következik, hanem addig játszanak a felek, amíg az egyikük két játék előnybe nem kerül. Június 19-én folytatta Isner és Mahut a saját mérkőzését, de annyira jól védték a saját adogatásukat, hogy döntő szettben, 59-59-es állásnál ismét berekesztették a találkozót sötétedés miatt. Június 20-án újra a wimbledoni teniszcentrum 18-as pályájára lépett a két teniszező, de 11 óra és 5 perc teniszezés után végül John Isner megnyerte a meccset. „Csodálatos volt a közönség, nem tudok mit mondani. Mahut valódi harcos, nagy kár, hogy egyikünknek búcsúznia kellett. Megtiszteltetés, hogy együtt élhettük át ezt a fantasztikus csatát. Talán egyszer még összefutunk, és akkor nem 70:68 lesz a vége" – nyilatkozta a találkozó után Isner, akinek fél órán belül indulnia kellett a páros meccsére... 

Ez elég rossz vicc, gondolni sem akarok rá – mosolygott Isner.

A világ leghosszabb teniszmeccsének a résztvevői: John Isner (b) és Nicolas Mahut (j)Forrás: Origo

Marcus Willis mesebeli története

Marcus Willis teniszoktatóként dolgozott főállásban, 2016-ban úgy gondolta, hogy elindul a wimbledoni teniszbajnokság előselejtezőjében. A kicsit pocakos és ritkuló frizurájú fickó kisebb versenyeken néha elindult, így a világranglista 775. helyén állt. Pályafutása során addig 220 fontot keresett teniszversenyeken. Willis megnyerte a három selejtezőmeccset, és bejutott a torna főtáblájára. Az első fordulóban Richard Berankis ellen ismét győzött, és a második fordulóban Roger Federerrel játszhatott Wimbledonban, 15 ezer ember előtt a centerpályán. A svájci három szettben simán nyert, és megállította Willis csodás menetelését. A pocakos angol közel 50 ezer fonttal és élete legjobb sztorijával lett gazdagabb.

Egy káromkodó skót, akit a királynő is lovaggá ütött

2012-ben a londoni olimpia teniszversenyeit az All England Clubban, a wimbledoni pályákon rendezték. A britek nagy álma volt, hogy az országúti kerékpározók mellett hazai olimpiai bajnoki címet ünnepelhessenek a teniszben is. Teljesült is a szurkolók nagy vágya, egy fura frizurájú, gyakran káromkodó skót, Andy Murray megnyerte a londoni olimpia tenisz férfi egyes versenyét. Murray 2013-ban és 2016-ban wimbledoni bajnoki címet is szerzett, amivel a modern kor legsikeresebb brit férfi teniszezője lett. 2016-ban II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte.

Andy Murray kétszeres bajnok WimbledonbanForrás: AFP/Glyn Kirk

Magyar sikerek

Magyar szempontból is történt két legendás esemény a wimbledoni tornák történetében. 1985-ben Taróczy Balázs párosban bajnok lett Heinz Gütthardttal az oldalán. 2010-ben Fucsovics Márton még juniorként a fiúk versenyét nyerte meg. A magyar férfi teniszsport számára a wimbledoni torna a Grand Slamek közül a legsikeresebb.

Július 1-én elkezdődik a 2019-es wimbledoni teniszbajnokság. Akár Roger Federer szerzi meg a nyolcadik bajnoki címét, akár Novak Djokovic védi meg a tavalyi győzelmét, esetleg Rafael Nadal vagy egy meglepetésember nyeri a füves Grand Slamet, egy biztos, hogy néhány felejthetetlen történettel gazdagabbak leszünk.