Egy pocakos angol és Roger Federer együtt hódította meg Wimbledont

Horizontal TENNIS WIMBLEDON SIDE BY SIDE BUST HEADSHOT
Britain's Marcus Willis (R) poses with opponent Switzerland's Roger Federer (L) at the start of their men's singles second round match on the third day of the 2016 Wimbledon Championships at The All England Lawn Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on June 29, 2016. (Photo by GLYN KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
Úgy szól a mondás, hogy a teniszezők nem olimpiát akarnak nyerni, hanem az a vágyuk, hogy wimbledoni bajnokok legyenek. A szigorúan előírt fehér öltözék, a történelmi hagyományok, a királyi család jelenléte mind olyan tényező, ami az angol nyílt teniszbajnokságot különlegessé teszi. Hiába rendeznek Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Franciaországban is Grand Slam-tornát, aki bajnokságot nyer Wimbledonban, az a teniszsport történelemkönyvének egy különleges lapjára kerül.

Björn Borg, Goran Ivanisevic, Roger Federer vagy Andy Murray mind olyan nagy bajnokok, akik játéktudásuk, stílusok és egyéniségük miatt lettek legendák Wimbledonban. Ők a tenisz régi iskolájának képviselői, akik remekül adogattak, és kiválóan röptéztek, így többszörös bajnokok lettek a wimbledoni füvön. John Isner vagy Marcus Willis kevésbé tehetséges teniszezők, de az ő történetük is örökre emlékezetes marad.

Az 1877 óta megrendezett versenyen számos olyan esemény történt, amit a szurkolók a mai napig emlegetnek.

A döntő, amelyből hollywoodi film készült

1980-ban Wimbledonban a férfi egyes fináléját egy nyugodt svéd, Björn Borg és egy nagyszájú amerikai, John McEnroe játszotta. Az első három játszmában ugyan hullámzó volt a játék, de a negyedik szett rövidítése, a 18-16-ra végződött őrületes rövidítés olyan labdameneteket hozott, hogy a tenisz történelmének az egyik első klasszikusa lett. Borgnak öt meccslabdája volt a negyedik szettben, de végül McEnroe ötödik szettlabdáját értékesítette. Úgy tűnt, hogy a mindig nyugodt svéd elveszítette a mentális fölényét, és McEnroe megnyeri a meccset.

Borg rácáfolt a kétkedőkre, ellenállhatatlan játékkal megnyerte az ötödik szettet, és ezzel a wimbledoni bajnokságot.


2017-ben a Borg vs. McEnroe című film is bemutatta a legendás játékosok párharcát.

Björn Borg nyerte 1980-ban a férfi egyest Wimbledonban Forrás: Origo

Egy őrült horvát és a szabadkártya

Minden idők egyik legemlékezetesebb wimbledoni fináléját 2001-ben a horvát Goran Ivanisevic és az ausztrál Patrick Rafter játszotta. A horvát korábban háromszor is elveszítette füves pályás Grand Slam-döntőjét. 2001-ben a világranglista 125. helyén állva, szabadkártyával kezdte meg a londoni menetelését.

Ivanisevic égre néző fohászai és az a babonája, hogy visszakéri a labdaszedőktől azokat a labdákat,

amelyekkel pontot szerzett, örökre beleégtek a szurkolók emlékezetébe a 2001-es döntővel kapcsolatban. Ivanisevic végül öt szettben nyerte meg azt a trófeát, amire egész életében vágyott. A Drazen Petrovic mezben hazatérő horvátot 300 ezer ember köszöntötte Splitben, és azóta is nemzeti hősként tisztelik.

A leghíresebb FEDAL

Roger Federer és Rafael Nadal párharcát a sajtó és a szurkolók csak FEDAL néven emlegetik. A spanyol klasszis salakos pályán gyakorlatilag verhetetlen, sokáig a svájcinak is ez volt a státusza füvön. 2008-ban ők ketten játszották a wimbledoni teniszbajnokság döntőjét.

Sok szakértő szerint minden idők legjobb teniszmérkőzése ez a 11 évvel ezelőtti találkozó.

Federer zsinórban a hatodik győzelmére készült, Nadal az első trófeáját szerette volna megnyerni a füves Grand Slamen. Négy óra 48 perces csata után a spanyol nyerte meg az esőszünetekkel tarkított döntőt, és megfosztotta Federert a hatodik wimbledoni trófeájától.

Chris Bowers teniszszakíró foglalta össze a legjobban ennek a találkozónak a konklúzióját:

Federer és Nadal számtalan csatája közül a 2008-as wimbledoni döntő a legemlékezetesebb Forrás: Origo

A három napig tartó meccs

John Isner Nicolas Mahut-val találkozott a 2010-es wimbledoni bajnokság első fordulójában. Június 18-án 4-6, 6-3, 7-6, 6-7-es állásnál a rendezők sötétedés miatt félbeszakították a mérkőzést. Az angol nyílt teniszbajnokságon nincs a döntő szettben tie-break, tehát 6-6-os állás után nem rövidítés következik, hanem addig játszanak a felek, amíg az egyikük két játék előnybe nem kerül. Június 19-én folytatta Isner és Mahut a saját mérkőzését, de annyira jól védték a saját adogatásukat, hogy döntő szettben, 59-59-es állásnál ismét berekesztették a találkozót sötétedés miatt. Június 20-án újra a wimbledoni teniszcentrum 18-as pályájára lépett a két teniszező,

de 11 óra és 5 perc teniszezés után végül John Isner megnyerte a meccset.

„Csodálatos volt a közönség, nem tudok mit mondani. Mahut valódi harcos, nagy kár, hogy egyikünknek búcsúznia kellett. Megtiszteltetés, hogy együtt élhettük át ezt a fantasztikus csatát. Talán egyszer még összefutunk, és akkor nem 70:68 lesz a vége" – nyilatkozta a találkozó után Isner, akinek fél órán belül indulnia kellett a páros meccsére...

– mosolygott Isner.

A világ leghosszabb teniszmeccsének a résztvevői: John Isner (b) és Nicolas Mahut (j) Forrás: Origo

Marcus Willis mesebeli története

Marcus Willis teniszoktatóként dolgozott főállásban, 2016-ban úgy gondolta, hogy elindul a wimbledoni teniszbajnokság előselejtezőjében. A kicsit pocakos és ritkuló frizurájú fickó kisebb versenyeken néha elindult, így a világranglista 775. helyén állt. Pályafutása során addig 220 fontot keresett teniszversenyeken. Willis megnyerte a három selejtezőmeccset, és bejutott a torna főtáblájára. Az első fordulóban Richard Berankis ellen ismét győzött, és a második fordulóban Roger Federerrel játszhatott Wimbledonban, 15 ezer ember előtt a centerpályán. A svájci három szettben simán nyert, és megállította Willis csodás menetelését. A pocakos angol közel 50 ezer fonttal és élete legjobb sztorijával lett gazdagabb.

Egy káromkodó skót, akit a királynő is lovaggá ütött

2012-ben a londoni olimpia teniszversenyeit az All England Clubban, a wimbledoni pályákon rendezték. A britek nagy álma volt, hogy az országúti kerékpározók mellett hazai olimpiai bajnoki címet ünnepelhessenek a teniszben is. Teljesült is a szurkolók nagy vágya, egy fura frizurájú, gyakran káromkodó skót, Andy Murray megnyerte a londoni olimpia tenisz férfi egyes versenyét.

Murray 2013-ban és 2016-ban wimbledoni bajnoki címet is szerzett,

amivel a modern kor legsikeresebb brit férfi teniszezője lett. 2016-ban II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte.

Andy Murray kétszeres bajnok Wimbledonban Forrás: AFP/Glyn Kirk

Magyar sikerek

Magyar szempontból is történt két legendás esemény a wimbledoni tornák történetében. 1985-ben Taróczy Balázs párosban bajnok lett Heinz Gütthardttal az oldalán. 2010-ben Fucsovics Márton még juniorként a fiúk versenyét nyerte meg. A magyar férfi teniszsport számára a wimbledoni torna a Grand Slamek közül a legsikeresebb.

Július 1-én elkezdődik a 2019-es wimbledoni teniszbajnokság. Akár Roger Federer szerzi meg a nyolcadik bajnoki címét, akár Novak Djokovic védi meg a tavalyi győzelmét, esetleg Rafael Nadal vagy egy meglepetésember nyeri a füves Grand Slamet, egy biztos, hogy néhány felejthetetlen történettel gazdagabbak leszünk.