A madrasi tigris halálos harapása az egész sakkvilágot meglepte

Horizontal
Indian school-children hold up a poster of Indian world chess champion Vishwanathan Anand as the champion takes part in a Royal Cavalcade at NIIT Delhi Campus during a felicitation ceremony in New Delhi, 16 October 2007. Anand, who took the World Chess Champion title in the recently concluded World Chess Championship tournament held at Mexico City in September, already holds the first rank in the FIDE (Fédération Internationale des Échecs, World Chess Federation) rating list since April this year. After Bobby Fisher, Anand is the first non-Russian to hold the top rank and the world title at the same time. AFP PHOTO/Tauseef MUSTAFA (Photo by TAUSEEF MUSTAFA / AFP)
Vágólapra másolva!
A négyszeres olimpiai ezüstérmes sakkozót, lapunk szakíróját, Verőci Zsuzsát arra kértük, írja meg a sakktörténelem 10 legnagyobb hatású mérkőzésének történetét. Olyan partikat elevenítünk tehát fel, amelyek vagy megváltoztatták a sakkvilágot, vagy a mai napig a sportág klasszikusai között tartják őket számon. A 8. részben azt idézzük fel, amikor az indiai Viswanathan Anand a bonni világbajnoki döntőben két játszmát is nyert sötéttel. Az alapos felkészülés eredményeként bátran vállalta a bonyolult állásokat, a felkínált esélyekkel kitűnően élt Vlagyimir Krmanyik ellen.

Vlagyimir Kramnyik (2772) – Viswanathan Anand (2783) Meráni-változat [D49] Világbajnoki döntő (3) Bonn

A modern sakkozás egyik legnagyobb egyénisége Viswanathan Anand. India első nemzetközi nagymestere 2007-ben szerezte meg a világbajnoki címet,

háromszor sikerrel megvédte, visszaverte Vlagyimir Kramnyik, Veszelin Topalov és Borisz Gelfand támadását.

2013-ban Magnus Carlsennel szemben vesztette el világelsőségét. Remek tornagyőzelmei, szenzációs sikerei tették Indiában oly népszerűvé a sakkozást, amely kiemelt támogatást élvez. Ezrével működnek Anand nevével fémjelzett sakkiskolák, tehetségek egész sora ér el egyre kiemelkedőbb eredményeket.

A sakkozás tizenötödik világbajnoka, Viswanathan Anand 1969. december 11-én született Csennajban (Madras). Hatéves korában édesanyjától tanult meg sakkozni, édesapja a Southern Railways vasútvállalat vezérigazgatójaként gondoskodott a családról. Anand már kora gyermekkorában kitűnt azzal, hogy hihetetlenül gyorsan játszotta a partijait, 1987-ben ifjúsági világbajnoki címet szerzett, egy évvel később lett India első nemzetközi nagymestere. 1990-ben a manilai világbajnoki zónaközi döntőről holtversenyes harmadikként jutott tovább. Világbajnok-jelölti páros mérkőzésen Alekszej Drejev ellen nyert, a nyolc között Anatolj Karpovtól kapott ki, esélyes állásokban kapkodott. Első szenzációs tornagyőzelmét 1991-92-ben Reggio Emiliában aratta, Garri Kaszparovot és Karpovot is legyőzve végzett az élen.

Anand az 1993-95-ös világbajnoki ciklusban két vasat tartott a tűzben, a FIDE világbajnoki címért és a PCA (Profi Sakkozók Szövetsége) elsőségéért is harcba szállt. A FIDE versenyében nyert Artur Juszupov ellen, de hazai pályán elvérzett az amerikai Gata Kamskyval szemben, 4-4 után a rájátszást elvesztette.

Viswanathan Anand a Karpov elleni világbajnoki döntőben Forrás: KEYSTONE/AFP/Fabrice Coffrini

Anand 1996-ban nősült meg, indiai szokás szerint a fiatalok megismerkedése után a szülők gyorsan döntöttek házasságkötésükről. Aruna immár 23 esztendeje Viswanathan hű társa, a versenyeken legfőbb támasza, 2008 óta hivatalosan is menedzsere, 2011-ben született fiúk, Akhik édesanyja.

A „madrasi tigris" remekelt a FIDE 1997-ben, Groningenben megrendezett kieséses rendszerű világbajnokságán. Hat ellenfele, többek között Borisz Gelfand és Michael Adams legyőzésével jutott a döntőbe, ahol az előcsatározásoktól „megkímélt" Anatolij Karpovtól 3-3 után a rájátszásban kapott ki. Tilburgban győzött, Lékó Pétert fél ponttal előzte meg.

2000-ben FIDE világbajnoki címet szerzett

A FIDE kieséses rendszerű világbajnokságán, Újdelhiben a legnehezebb pillanatokat a címvédő orosz Alekszandr Halifmannal szemben élte át. Anand éppen születésnapján került szinte reménytelen helyzetbe a rapid rájátszás során, de végül győztesként vághatta fel az ünnepi tortát. Michael Adams ellen nyert az elődöntőben. Következett a teheráni döntő, és a spanyol Alekszej Shirovval szemben „kiütéses" győzelmet aratva lett világbajnok. Wijk aan Zee-ben a győztes Garri Kaszparovhoz hasonlóan megőrizte veretlenségét, de fél ponttal megelőzte őt a győztes exvilágbajnok. A moszkvai vb-n nem sikerült a címvédése, a rajtnál is bukdácsolt, az elődöntőben nem bírt Vaszilij Ivancsukkal, búcsúzni kényszerült címétől.

Vishwanathan Anand és felesége, Aruna Forrás: AFP/Prakash Singh

A váratlan kudarcot másfél éves hullámvölgy követte, de 2003-tól ismét szárnyalt. A szakírók is értékelték sikereit, 1997 és 1998 után kétszer is, 2003-ban és 2004-ben az esztendő legjobbjává választották, Oscar-díjat kapott. Wijk aan Zee-ben duplázott, 2003-ban Polgár Judit, egy év múlva Lékó Péter előtt végzett az első helyen. Megnyerte a dortmundi szuperversenyt. Tizenhárom éve Lékó mögött másodikként végzett Wijk aan Zee-ben, ezüstérmesként zárt Szófiában is, Veszelin Topalov előzte meg. Sorban nyerte a rapid versenyeket és a rapid páros meccseket.

Viswanathan Anand egy Kramnyik elleni meccsen Forrás: ddp images/AFP/Henning Kaiser

A 2007-es évben második versenyén remek tornagyőzelmet ünnepelt a Linares/Morelia szuperversenyen. A 16 éves Magnus Carlsen elleni kettős nyerése kellett elsőségéhez. Pályafutása során először, április 1-én a világranglistán átvette a vezetést. A dortmundi versenyt holtversenyben másodikként zárta.

Mexikóvárosban megkoronázta pályafutását

A 37 éves indiai nagymester remek formában harcolta végig a 8 résztvevős világbajnokságot. Felkészülése optimálisan jól sikerült, sötéttel is harcos szisztémákat játszott meg, megőrizte veretlenségét. Az élbolyban végzettek ellen 1-1-re hozta meccseit, az ötven százalékot nem teljesítőkkel szemben valamennyi mini-párosmérkőzését megnyerte. Ötödször választották meg az év legjobbjává. Hazájában királynak kijáró fogadtatással köszöntötték.

A világbajnokság végeredménye

Világbajnok: Viswanathan Anand (indiai) 9 pont
2-3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) és Borisz Gelfand (izraeli) 8
4. Lékó Péter (magyar) 7
5. Peter Szvidler (orosz) 6,5
6-7. Alekszander Morozevics (orosz) és Levon Aronjan (örmény) 6
8. Alekszander Griscsuk (orosz) 5,5

Világbajnokként megvédte elsőségét a Morelia/Linares tornán. Hatalmas rutinja érvényesült Magnus Carlsennel vívott versenyfutásában. Mainzban nyolcadszor bizonyította, hogy a rapid sakkozás koronázatlan királya. A négyes tornán Carlsennel játszotta a döntőt és győzte le 3-1-re ifjú riválisát.

Megvédte világbajnoki címét Vlagyimir Kramnyikkal szemben

Bonnban 6,5-4,5-ös győzelmével fejeződött be Vlagyimir Kramnyik elleni döntője, megvédte trónusát. A döntő előtt a szakírók egy része a latolgatáskor nagyobb esélyt adott Kramnyiknak, akinek több tapasztalata volt hasonló párharcokban. Anandot mindenki elsősorban tornajátékosnak tartotta, de Bonnban bizonyította, hogy remekül készült fel a csatára, jobban térképezte fel ellenfele gyenge pontjait.

A partik többségében kihívójára rákényszerítette akaratát. Két sötéttel elért győzelme sorsdöntőnek bizonyult. Stratégiája tökéletesen bevált, olyan állásokat vállalt, ahol ellenfele, a finom pozíciós játék nagymestere a bonyodalmakban eltévedhetett. Az indiai sakkozótól nem volt idegen, hogy királya középen rekedt, érezte az állásban rejlő ellentámadási lehetőségeket. Könnyedén játszott, nem került időzavarba. Anand egy pillanatig sem tagadta, hogy a párharc előtt Magnus Carlsennel is dolgozott együtt, akit a jövő nagy bajnokának nevezett meg.

Végeredmény

Viswanathan Anand (indiai, 2783) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) 6,5-4,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen)

A világbajnok interjúiban számtalanszor kifejtette, hogy felkészüléskor a számítógépnek egyre nagyobb szerepe van, korábban táblán elemezték a játszmákat, most a programok segítségével is. Tíz évvel ezelőtt nagyon pesszimistán ítélte meg a sakk jövőjét.

Úgy gondolta, hogy 2010 körül kimerülnek a lehetőségek. De belátta, hogy nem volt igaza, ahogy a programok egyes ajtókat becsuknak, úgy újabb ajtók nyílnak ki.

Igazán látványos partikat már nem is játszhatnak a programok segítsége nélkül, már nem a romantikus világban élünk, soha nem léphettünk volna előre papírral és tollal.

Nagy szerepet tulajdonított az emócióknak, de azokat tudni kell kordában tartani, nem szabad semmiféle jelzést adni az ellenfélnek hiba esetén sem, mert ezzel megkönnyíthetik a feladatát. Anand mindig is kerülte a konfliktusokat, maga körül a nyugodt légkört kedvelte, s ebben felesége, Aruna tökéletes partnere volt, aki minden versenyére elkísérte. Egyre inkább érezhette a fiatalok előretörését, de állta a sarat.

Anand világbajnoki címének megvédése után a hosszabb pihenést választotta, illetve társadalmi kötelezettségeinek tett eleget. Többek között felszólalt a Davosi Világgazdasági Fórumon, bemutató előadásokon vett részt. Két nagy, a világbajnoki címért folyó versengése után a FIDE elfogadta jogos igényét, a szófiai világbajnoki döntőt 2010-re halasztotta, így elhárult az akadály, hogy Miskolcon a hagyományos sakkfesztivál fénypontjaként Viswanathan Anandot köszönthettük, a világbajnokot élőben láthatták a honi sakkrajongók, az internet segítségével öt kontinensen kísérhették figyelemmel a játszmákat és a párharcot kísérő rendezvényeket.

Viswanathan Anand és Lékó Péter Forrás: AFP/Str

Anand láthatóan nagyon örült 5-3-as győzelmének, a kísérő programok, többek között a Degenfeld Kastélyszállóban eltöltött két nap örökké emlékezetes marad számára. A sakkot kívülről, a top nagymestereket csak a játszmáikon keresztül figyelők nem is tudják, hogy a legjobbak mennyire sokoldalúak, érdeklődőek, a világ ügyes bajos-dolgait ismerők. Anand és Lékó az árnyékban jól szórakoztak.

Szófiában sötéttel nyerte az utolsó partit

Anand és stábja leggondosabban összeállított programját mattolta az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzár. A regnáló világbajnok közel 40 órás utazás után érkezett meg a bolgár fővárosba, a késés miatt kért háromnapos halasztást a szervezők nem fogadták el, Anand csak egy napot kapott, hogy az utazás izgalmait, a fáradtságot kipihenje. A kalandos kezdés ellenére a sakkozás régi-új királyát ünnepeltük.

A címvédő az utolsó partit sötéttel megnyerte, viharos támadással használta ki bolgár kihívójának, Veszelin Topalovnak sorsdöntő hibáját. „Pályafutásom legnehezebb mérkőzését játszottam, ami éveket vett el az életemből" – nyilatkozta a nagyon boldog győztes.

A mérkőzés első partijában Topalov tisztáldozattal szétzúzta Anand királyállását. Vishy azonnal egyenlített, sőt a negyedik összecsapást remek stílusban játszotta, tisztáldozattal jutott vezetéshez. Három, korántsem békés döntetlen után - hol az egyik, hol a másik fél hagyott ki kecsegtető esélyt - Anand hihetetlen bakival bukta el a nyolcadik játszmát. A vereség nem múlt el nyomtalanul. Fölöslegesen került időzavarba a kilencedik partiban, nyerések sorozatát hagyta ki. Úgy tűnt, hogy meccslabdát hibázott.

A döntés az utolsó játszmára maradt, a hazai pálya előnyével játszó kihívó azonban nem bírta a sorsdöntő parti feszültségét. A lélektani hadviselésben Anand erősebb volt. Egy pillanatban a lépésismétlés lehetőségét is felkínálta ellenfelének, de Topalov nem akart rapidozni, élénken élhetett emlékezetében, hogy 2006-ban Vlagyimir Kramnyik ellen kikapott a rájátszásban. Furcsa manőverekbe kezdett, majd lebecsülte a nagyátlón „leselkedő" futó erejét. Királya magára maradt, a világbajnok haderejének koncentrált támadása ellen nem volt védelme. Anand az 56. lépése után fogadhatta ellenfele gratulációját. A kiegyenlített erők küzdelmében megérdemelt győzelmet aratott.

Végeredmény

Viswanathan Anand (indiai, 2787) – Veszelin Topalov (bolgár, 2805) 6,5 – 5,5 (0 – 1, 1 – 0, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)

Anand fantasztikus fogadtatásban részesült hazájában, sikereinek köszönhetően a sakk egyre nagyobb elismerést és támogatást kapott. A 2011-es májusi világranglistát ismét vezette, két ponttal előzte meg Carlsent. Augusztusban döntött a FIDE vezérkara, hogy világbajnoki döntőjét kihívójával, az izraeli Borisz Gelfanddal Moszkvában kell lejátszania. Anand szülővárosa, Csennaj is pályázott, de a moszkvai feltételek kedvezőbbnek bizonyultak a 2,55 millió dolláros díjalappal.

Moszkvában harmadszor is világbajnok lett

Viswanathan Anand és Borisz Gelfand csatáját kiegyenlített erők küzdelme jellemezte. A vártnál talán békésebb partikat láttunk a két jól felkészült, a világbajnoki címért több mint két évtizede versengő nagymesterek összecsapásán, de a 12 játszmás lebonyolítás is kevesebb alkalmat adott a nyíltsisakos játékra. A rapid rájátszás izgalmai sok mindenért kárpótolták a sakkrajongókat, a rendkívüli feszültséget a gyorsabban játszó címvédő jobban bírta.

A világbajnoki döntő végeredménye

Viswanathan Anand (indiai, 2791) – Borisz Gelfand (izraeli, 2727) 8,5 – 7,5 (döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Világbajnoki címének megvédése után Anand Baden-Badenben ötéves szünet után nyert szuperversenyt. Az indiai sakkozó elsősorban a világbajnoki küzdelmekre, a páros mérkőzésekre koncentrált, többször is „beáldozta" a tornákat, hogy a címmeccsekre tartogassa a megnyitási újításait, itt-ott „félgőzzel" játszott. Baden-Badenben három győzelem elegendő volt sikeréhez.

A norvég sakkozás első szuperversenyét Stavangerben 2013-ban rendezték meg. Először játszott tornán világbajnoki kihívóként a világranglistát óriási fölénnyel vezető Magnus Carlsen. Nagy kérdés volt, hogy a világbajnoki döntő helyszínének kijelölése miatti vihar mennyire zavarja meg a norvég nagymestert, ahogy a regnáló világbajnok Viswanathan Anand sem érezhette magát könnyű helyzetben a kissé paprikás hangulatban. A norvég fél kompromisszumos javaslatát, hogy a mérkőzés egyik felét Norvégiában játsszák le, az Indiai Sakkszövetség elutasította.

A kínai Wang Hao a viadal hajrában főszereplővé vált. Magnus Carlsen elleni meglepő győzelme után az utolsó fordulóban Viswanathan Anandot is megadásra kényszerítette. A 23 éves orosz Szergej Karjakin pályafutása legnagyobb sikereként Carlsen előtt megnyerte a tornát, Anand holtversenyben negyedikként végzett, a sorozatban lejátszott versenyektől láthatóan elfáradt indiai világbajnok.

Viswanathan Anand és a norvég Magnus Carlsen Forrás: AFP/Manjunath Kiran

Csennajban a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen játszmát sem veszítve, 6,5 – 3,5 arányban legyőzte a hazai pályán játszó Viswanathan Anandot, elhódította a világbajnoki címet. A 22 éves kihívó megbirkózott az esélyesség terhével, a párharc első négy partijában még kissé bizonytalan volt, az ötödik játszmájától kezdve irányította a küzdelmeket. Megcsillogtatta oly sokszor megcsodált technikáját, olyan állásokat játszott, ahol az ő akarata érvényesült. A norvég sakkozót a sakktörténelem második legfiatalabb világbajnokaként ünnepelhették, csak Garri Kaszparov előzi őt meg pár hónappal.
Viswanathan Anandot világbajnoki címének elvesztése, gyengébb eredményei miatt a világbajnok-jelölti döntő előtt nem tartották igazán esélyesnek. Hanti-Manszijszkban a torna doyenje is volt 44 esztendejével, de Vishy rácáfolt a pesszimistákra, pályafutása egyik legjobb versenyét játszva diadalmaskodott. Rajt-cél győzelmet aratott, veretlenül ért célba, magabiztosan játszott, riválisainál kevesebbet hibázott. A viadalt az egyik nagy esélyesnek tartott Levon Aronjan elleni nyeréssel kezdte, ez a győzelem megalapozta diadalmenetét, okos versenyzéssel ért elsőként célba.

A világbajnok-jelölti döntő végeredménye

1.Viswanathan Anand (indiai, 2770) 8,5
2. Szergej Karjakin (orosz, 2766) 7,5
3-5. Vlagyimir Kamnyik (orosz, 2787), Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2757) és Dmitrij Andrejkin (orosz, 2709) 7
6-7. Levon Aronjan (örmény, 2830) és Peter Szvidler (orosz, 2758) 6,5
8. Veszelin Topalov (bolgár, 2785) 6

Magnus Carlsen megvédte világbajnoki címét

A Szocsiban megrendezett világbajnoki döntő 11. partijában a címvédő Magnus Carlsen drámai csatában legyőzte kihívóját, Viswanathan Anandot. A győzelem egyúttal a páros mérkőzés megnyerését is jelentette a világelső számára, kiegyenlített erők csatájában 6,5-4,5-ös sikerével megvédte címét.

A döntőben négy játszma végződött döntéssel, valamennyi játszmát a világossal játszók nyerték meg. Carlsen szerzett vezetést, Anand azonnal egyenlített. A döntő kritikus partijának a hatodik bizonyult, amikor a kihívó óriási esélyt szalasztott el, kiskombinációval nyerőesélyhez juthatott volna. Az elszalasztott lehetőség, az elvesztett parti döntően befolyásolta a párosmérkőzés végső kimenetelét. Viswanathan Anand megnyitási felkészültségben felülmúlta Magnus Carlsent, aki azonban a sakktábla mellett többször is higgadtságát megőrizve megbirkózott a feladattal.

A világbajnoki döntő végeredménye:
Magnus Carlsen (norvég, 2863) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) 6,5 – 4,5 (döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, döntetlen, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 – 0)

A világbajnoki döntő elvesztése után Viswanathan Anand a londoni első hellyel vigasztalódhatott.

Zürichben és Samkirban remekelt

Sokszor megcsodáltuk már a sakkozás korszakos egyéniségének klasszisát, hogy képes felvenni a harcot jóval fiatalabb riválisaival szemben, mindössze pár nap alatt feledni tudta Baden-Badenben nyújtott gyengébb teljesítményét. Samkirban remek játékkal lett második Magnus Carlsen mögött, a győzteshez hasonlóan megőrizte veretlenségét, a világranglista második helyére lépett előre. Sikerekben gazdag pályafutása újabb remek eredménnyel gazdagodott. A sakkot értők és szeretők számára élményt jelentettek elgondolásai, az állások egyensúlyát megbontó, esélyt adó minőségáldozatok. A stavangeri tornán Magnus Carlsen és Maxime Vachier-Lagrave elleni partijai klasszikus példaként vonulnak be a sakktörténelembe. A támadásban résztvevő tisztek közötti harmonikus összhang a sakkot szeretők népes táborának, profiknak és amatőröknek is nagyszerű élményt nyújtottak.

Viswanathan Anand többször is felért a csúcsra Forrás: Sputnik/RIA Novosti/Mihail Mokrushin

Három jól sikerült versenye után nagy csalódásként élte meg sorozatban négy gyengébb szereplését. A nagy bajnoknak nem sok ideje maradt a kesergésre. A londoni világbajnok-jelöli dötőben három játszmát is vesztett, nem tudta kiharcolni a kihívói jogot. A győztes Szergej Karjakintól egy ponttal elmaradva lett holtversenyben második Fabiano Caruana társaságában. A Grand Chess Tour 2016 sorozat St. Louis-i viadalon is holtversenyben második, a „Champions Showdown" viadalt megnyerte. A londoni GCT viadalon holtversenyben harmadik, az összetett pontversenyben Aronjannal osztotta a negyedik helyet.

Anand a GCT 2017 St. Louis-i viadalán a győztes Maxime Vachier-Lagrave mögött félpontos hátránnyal Magnus Carlsennel osztotta a második helyet. Elindult a 128 résztvevős kieséses rendszerű Világkupán, de a második fordulóban kikapott a kanadai színekben játszó Kovaljovtól. A chess.com douglasi nyílt versenyén Carlsen mögött Hikaru Nakamurával osztotta a második helyet.
Viswanathan Anand a rapid világbajnokságon Rijádban remekelt, veretlenül lett aranyérmes, a villám-vb-n a bronzérmet vehette át.

Viswanathan Anand számos alapítványon keresztül segíti a beteg gyermekeket, az indiai katasztrófák, árvizek sújtotta áldozatok családjait

Mit jelent egy Indiai számára az ötszörös világbajnok?
„Úgy gondolom, hogy a fiatalság számára mindig nagy húzóerő, ha valaki a honfitársai közül a csúcsra ér. Nagyon népszerű a nevemmel fémjelzett Sakk Akadémia, amely számos városban működik. Az a célunk, hogy minél több gyerek ismerkedjen meg a sakkal. Az internet hihetetlenül pozitív fejlődést adott a sakknak, minden gyorsabb lett, az információk viharos sebességgel elérhetőek. Korábban nagy előnye volt az orosz sakkozóknak a sok jó edző, ezzel nehéz volt versenyezni. Az internet azonban azok számára is óriási lehetőséget biztosít, akik nem a hagyományos „sakk-országokban" születtek- mondta beszélgetésünk során éppen tíz éve a bajnok.

Anand tornagyőzelmei

1987 Baguio City
1989 Wijk aan Zee
1991/92 Reggio Emilia
1992 Moszkva
1993 Amber (rapid), Groningen PCA
1994 Amber (rapid)
1996 Amber (rapid), Dortmund
1997 Dos Hermanas, Amber (rapid), Biel, Belgrád
1998 Wijk aan Zee, Linares, Madrid, Tilburg
2000 Fujitsu Siemens Giants (rapid), Dortmund, FIDE Világkupa
2001 Merida, Mainz (rapid)
2002 Mainz (rapid)
2003 Wijk aan Zee, Mainz (rapid), Cap d'Agde (rapid)
2004 Wijk aan Zee, Dortmund, Mainz (rapid)
2005 Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid)
2006 Wijk aan Zee, Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid)
2007 Morelia/Linares, Amber (rapid), Leon (rapid), Mainz (rapid), Mexikóváros világbajnokság
2008 Morelia/Linares, Mainz (rapid)
2011 Moszkva Botvinnik emlékverseny (rapid)
2013 Baden-Baden
2014 Hanti-Manszijszk világbajnok-jelölti döntő
2014 Bilbao Grand Slam-döntő
2014 London
2015 Zürich
2016 Zürich
2017 Rijad rapid világbajnokság
2018 Moszkva Tal-emlékverseny (rapid)

A bonni világbajnoki döntőben Viswanathan Anand két játszmát is nyert sötéttel. Az alapos felkészülés eredményeként bátran vállalta a bonyolult állásokat, a felkínált esélyekkel kitűnően élt.

Vlagyimir Kramnyik (2772) – Viswanathan Anand (2783) Meráni-változat [D49] Világbajnoki döntő (3) Bonn
1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hf3 Hf6 4.Hc3 e6 5.e3 Hbd7 6.Fd3 dxc4 7.Fxc4 b5 8.Fd3 a6 9.e4 c5 10.e5 cxd4 11.Hxb5 axb5 12.exf6 gxf6 13.0-0 Vb6 14.Ve2 Fb7
Az állást a változat hívei jól ismerték, mégis meglepő módon Vlagyimir Kramnyik hosszasan gondolkodott.

15.Fxb5 Fd6
A döntő ötödik játszmájában Anand a 15...Bg8 újítást játszotta meg. 16.Ff4 Fd6 17.Fg3 f5 következett, a bonyodalmakban az indiai világbajnok jobban számolt kihívójánál, 35 lépésben másodszor is nyert sötéttel.

16.Bd1
Tetszetős a 16.Hxd4?! Vxd4 (16...Bg8!?) 17.Bd1 Fxh2+ 18.Kxh2 Vh4+ 19.Kg1 Fxg2! 20.Fxd7+ Ke7 21.Kxg2 Bhg8+ 22.Kg3 Vh5+ 23.Ke3 Vc5+ 24.Kd2 Bad8 25.Bf1 Bxd7+ 26.Ke1 Bc8! 27.Ve3 Va5+ 28.Fd2 Bxd2 29.Vxd2 Ve5+ fonalas remiváltozat.

16...Bg8 17.g3 Bg4!
Viswanathan Anand újítása, amit ráadásul villámgyorsan húzott meg. Pszichológiai hadviselés is, jelzés az ellenfélnek, hogy házielemzés vár rá.

1 Forrás: Origo

18.Ff4
Kramnyik hosszasan gondolkodott, már csak 45 perc gondolkodási ideje maradt. A hosszú szünet közben az interneten nagy vita dúlt, sokan 18.Hd2 lépésre szavaztak. 18...Ke7! 19.Fxd7 (Életveszélyes a minőségáldozat elfogadása 19.Vxg4 Vxb5) 19...Bag8! 20.Fb5 d3 21.Vxd3 Bxg3+ 22.hxg3 Bxg3+ 23.Kf1 Bxd3 24.Fxd3 Vd4! változat remit ígért. Ezt számolta az exvilágbajnok is, de végül elvetette.

18...Fxf4 19.Hxd4 h5 20.Hxe6
Kramnyik nem esett a csapdába. 20.Fxd7+ Kxd7 21.Hxe6+ Fd6 után kapitulálhatna világos.

20...fxe6 21.Bxd7 Kf8 22.Vd3
A sakkrajongók milliói a különböző elemzőprogramokkal nézték a játszmát, de a legjobb "szekundánsok" is bajban voltak a bonyodalmak közepette.

22...Bg7 23.Bxg7 Kxg7 24.gxf4
Hiba lett volna 24.Vd7+, mert a g vonalon bajba kerülhet a világos király 24...Kh6 25.gxf4?? (A jobb 25.Vf7 sem nyújthat vigaszt 25...Fe5 26.Fe8 Bxe8 27.Vxe8 Fd4 28.Vh8+ Kg5 29.Vg8+ Kf5 30.Vh7+ Ke5 31.Vc2 f5 miatt.) 25...Bg8+ 26.Kf1 Bg2 után.

24...Bd8! 25.Ve2 Kh6 26.Kf1 Bg8 27.a4 Fg2+! 28.Ke1 Fh3!
Vishy szenzációsan érzi az állás nyújtotta esélyt.

2 Forrás: Origo

29.Ba3?
Az időzavartól fenyegetett Kramnyik rosszat húzott. 29.Bd1 Bg1+ 30.Kd2 Bg2 31.Ve3 Bxf2+ 32.Fe2 Va5+ 33.Vc3 Vf5 34.Vb4 ellenjátékot adott volna!

29...Bg1+ 30.Kd2 Vd4+ 31.Kc2 Fg4
Az időmilliomos világbajnok kapkodott. 31...Ff5+! 32.Fd3 (32.Kb3 Bc1!) 32...Fg4 33.f3 Fh3 folytatás volt a jó.

32.f3?
Az idő szorításában Kramnyik nem bírta a feszültséget. 32.Bd3! jó remiesélyt adott volna.

32...Ff5+ 33.Fd3?!
Azonnal veszít, de 33.Kb3 Bc1! után is nehéz lett volna világos helyzete.

3 Forrás: Origo

33...Fh3
Anand válogathatott a nyerések között. 33...Fxd3+ 34.Bxd3 Vc4+ még meggyőzőbb volt!

34.a5 Bg2 35.a6 Bxe2+ 36.Fxe2 Ff5+ 37.Kb3 Ve3+ 38.Ka2 Vxe2 39.a7 Vc4+ 40.Ka1 Vf1+ 41.Ka2 Fb1+ és világos feladta.