Két vb-címet is szerzett a fiatal magyar kungfus lány

Kósa Panna kungfu
Vágólapra másolva!
Két világbajnoki címet nyert a 12-14 évesek között a kungfus Kósa Panna. A törökbálinti sportoló ezzel sporttörténelmet írt, mivel magyar korosztályos világbajnoka még soha nem volt a sportágnak, felnőtt is csak egyszer. 

Csaknem félszáz országból kilencszáz versenyző indult a tradicionális, több mint 1500 esztendős kínai harcművészet, a kungfu 2019-es világbajnokságán, amelyen négy érem magyar tulajdonba került: egy bronz mellett három arany, utóbbiból kettőt is az ifjúságiak mezőnyében formagyakorlatokkal szereplő Kósa Panna érdemelt ki - írja az utanpotlassport.hu.

A Szecsuan tartományban, a leghíresebb buddhista központok egyikében, az Emej-hegyen tartott világbajnokságon a magyar sportoló két kategóriában indult és mindkettőben első lett úgy, hogy tucatnyi riválist utasított maga mögé a saolin stílusú kungfu kétévente esedékes világbajnokságán. Elmondása szerint a „saolin ököl", illetve a „kétélű egyenes kard" kategóriákban látták őt a legjobbnak az ítészek.

A büszke Kósa Panna egyik aranyérmével Forrás: utanpotlassport.hu

– idézte fel a találkozását a kungfuval Panna, akinél később sem jöhetett szóba semmilyen más sport, bár szó sincs holmi egyoldalúságról, hiszen a Bethlen Gábor Gimnázium diákja az iskola, a tanulás mellett angol különórára jár, zongorázik, és – táncol, hip-hopozik is. És persze hetente három-négy alkalommal edz. Júliusban ő is pihen, aztán augusztustól folytatódik a felkészülés, többek között az októberi magyar bajnokságra, ahol az ifik között indul, természetesen esélyesként.

A kérdésre, hogy mit szeret a kungfuban a leginkább, határozott a válasza:

„Engem mindig is az ugrások fogtak meg benne nagyon, ez a fő vonzerő, de a kardot is szeretem.

A fegyver a kezünk meghosszabbítása, úgy tanították nekem is, tud vágni mindkét oldalával, de odafigyeléssel nem lehet baj, nekem még sosem volt sérülésem a kardtól" – mondta az ifjú harcművész, aki a konyhai vágóeszközök világában is otthonosan mozog.

„Szoktam segíteni anyukámnak, legutóbb is én szeleteltem fel a húst, amellett szoktam zöldséges rizst csinálni, bolognait és lecsót is tudok készíteni, na meg palacsintát" – árulta el a magyar kungfu első, s rögtön duplázó korosztályos világbajnoka.