Vágólapra másolva!
Csütörtök délután a Szépművészeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón mutatta be Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a Giro d'Italia Nagy Rajt szervezőbizottságának vezetője, valamint Mauro Vegni, a Giro d'Italia versenyigazgatója és Paolo Bellino, a Giro d'Italiát szervező RCS Sport igazgatója a 2020-as Giro magyarországi, első három szakaszát.

Az eseményen jelen volt Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Dénes Sándor, Nagykanizsa, valamint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is, de ellátogatott Budapestre az ír Stephen Roche, és az olasz Ivan Basso, akik korábban mindketten megnyerték az olasz körversenyt.

Révész Máriusz elmondta, a 2019-es olasz körversenyt a tévében 810 millió ember követte, és napi három-négyszázezer ember állt az utak mellett minden nap, így a rendezés egy hatalmas lehetőség Magyarországnak.

Révész szerint a Giro egy fesztivál, aminek a sport mellett az a célja, hogy növelje az emberek boldogságszintjét, és olyan élményt biztosítani, amire évek múlva is büszkén lehet visszaemlékezni. A Girónak köszönhetően népszerűbbé válhat a kerékpározás Magyarországon, és magyar versenyzők új generációja nőhet ki, jó példa erre Peák Barnabás esete is, akit éppen csütörtökön jelentettek be új, profi csapatánál.

A Giro trófeája is Magyarországra érkezett Forrás: Origo

"Amelyik csapat magyar sportolót alkalmaz majd, elképesztő buzdításra számíthat majd az első három szakaszon" - tette hozzá Révész Máriusz.

Később egyébként a Tour de Hongrie második és harmadik helyezettje, Dina Márton és Valter Attila, valamint Peák Barnabás emelte ki a Giro hazai szakaszainak jelentőségét a kerékpársport számára.

Magyarországon tehát összesen három szakasz lesz, körülbelül 400 kilométer hosszan.

A három szakasz a következő:

  • 1. Egyéni időfutam, 9,5 kilométer hosszú: Hősök tere, Andrássy út, Bazilika, Pesti alsó rakpart, Parlament, Margit-híd, Clark Ádám tér, Budai vár útvonalon
  • 2. szakasz, Budapest-Győr, 193 kilométer: Hősök tere, Dunakanyar, Esztergom, Tata, Pannonhalma, győri befutóval
  • 3. szakasz, Székesfehérvár-Nagykanizsa 197 kilométer: Székesfehérvár, Balatonfüred, Tihany, Káli medence, Tapolca, Hévíz, Keszthely, Nagykanizsa

Az eslő szakasz pénteken, 2020. május 9-én lesz, hétfőn pedig a mezőny elrepül és Szicíliában folytatja a versenyt.

Paolo Bellino magyarul köszöntötte a vendégeket, majd elmondta, régóta szerették volna egy ilyen szép országba vinni a rajtot.

"A Giro hatalmas buli, ami remek eszköz az ország bemutatására. Az ország megmutathatja magát a világ előtt, renegeteg turista láthatja. A versenynek köszönhetően új bringás generáció születhet, pár év múlva pedig nagy magyar kerékpárosok is tekerhetnek a Girón" - tette hozzá Bellino.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár mérföldkőnek nevezte a magyar kerékpársport életében a budapesti rajtot. Megköszönte a szervezést, és emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb világeseményeket is remekül szervezik meg a magyar szakemberek.

Mauro Vegni versenyigazgató előre elnézést kért, de állítása szerint egy hete gyakorolja a magyar városok kiejtését, és meglepően jól is ment neki. Elmondta, hogy a pénteki rajt korábban csapatidőfutam volt, de váltottak az egyénire, így jobban megmutathatják magukat a rendező városok és a sportolók is. Így volt ez tavaly Jeruzsálem vagy korábban Dublin vagy éppen Amszterdam esetében is.

Mauro Vegni, a Giro d’Italia versenyigazgatója Forrás: AFP/Marco Bertorello

A szakaszokkal kapcsolatban elmondta, nem lesznek bonyolult szakaszok, inkább a szépség dominál majd, és elsősorban a sprinterek csapatai örülhetnek majd. A budapesti időfutamon egyébként a várban tlaálható emelkedőnek köszönhetően rögtön kiosztják a hegyi trikót is, így a második napon már az összes színes trikót viselhetik majd a legjobbak.

Vegni úr még meghívott mindenkit a pénteki futam előtti csapatbemutatásra is, ami hagyományosan nagy show és buli szokott lenni.

Rajt tehát 2020. május 9-én Budapesten, a Hősök terén.