Társoldalunk:

Fürjes Balázs: Egy óriási lehetőség a magyar tenisz számára

2019.06.27. 13:01

A Nemzetközi Tenisz Szövetség bejelentése alapján Budapest rendezi 2020-2022 között a Fed-kupa (női csapat-világbajnokság) döntőjét. Az első két évben a Papp László Sportaréna, viszont 2022-ben már az újonnan épülő 20 ezer férőhelyes multifunkcionális csarnok lesz a házigazdája az eseménynek.

Fürjes Balázs, a nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos az Origónak értékelte a Fed-kupa-döntő rendezésének elnyerését:

"Annak a híve vagyok, hogy Budapest ésszel pályázzon. Alapvetően kétféle esemény rendezését érdemes megpályázni. Az olyan globális sportesemények, mint a 2017-es FINA-világbajnokság vagy a 2023-as atlétikai-vb, mind sportszakmai szempontból, mind Budapest imázsának szempontjából sikeresek lehetnek. Azonban a magyar sikersportágak, mint az öttusa, a vívás, a kajak-kenu világeseményeit is igyekszünk Magyarországra hozni, mert a hagyományokat is ápolni szeretnénk. Ebbe a stratégiába kiválóan illeszkedik a Fed-kupa döntője. A drasztikusan átalakított döntőben a magyar csapat is automatikus résztvevő lesz, ami egy jelentős sportszakmai szempont volt a pályázatnál. Remélem, ki tudjuk használni, hogy a magyar női tenisz egyszerre több lépcsőfokot fejlődön."

Fürjes Balázs a tenisz fejlődését is várja a Fed-kupa-döntő megrendezésétőlFotó: Polyák Attila - Origo

Billie Jean King, a Fed-kupa nagykövete, korábbi teniszlegenda is nyilatkozott az Origónak:

Egy remek eseménynek lesz az országuk a házigazdája a következő három évben. Számos alkalommal bizonyított már Budapest, hogy kiválóan képes megszervezni bármilyen sporteseményt, biztos vagyok benne, hogy a teniszezők is örömmel fognak a fővárosukba utazni.

Billie Jean King jókat hallott MagyarországrólForrás: AFP/2019 Getty Images/Frazer Harrison

Richter Attila a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára elmondta, hogy szakmailag előrelépést vár a Fed-kupa-szerepléstől. A férfi teniszezők már többször bizonyították, hogy a hazai szurkolók által teremtett atmoszféra képes eltüntetni a játékosok között a világranglistán fennálló különbséget. Richter reméli, hogy a nőkre is hasonlóan fog hatni a Papp László Sportaréna légköre. Az utánpótlás szempontjából is fontos lehet a Fed-kupa-döntő megrendezése, ha világsztárokat látnak játszani a fiatal teniszpalánták, az segítheti az ő fejlődésüket is.