Vágólapra másolva!
Miközben a sportolók azért edzenek, hogy életük legjobb teljesítményét nyújtsák a július 15-23. között sorra kerülő budapesti olimpiai kvalifikációs vívó világbajnokságon, addig a háttárben egy népes szervezőcsapat pedig azon tüsténkedik, hogy a szurkolók számára varázsolja, akár szó szerint is, a nyár legemlékezetesebb napjaivá ezt a bő egy hetet.

Azok az idők már véget értek, amikor egy sporteseményt, pláne egy olyan világversenyt, amelyet a Föld minden szegletében közvetítenek elég megrendezni úgy, hogy sportolókat mutatunk a tévénézőknek, a helyszínen szurkolóknak meg azt mondjuk, hogy érjék be az élő sportélménnyel. Ma már látvány kell a tévé képernyőjére és nagyszabású show a versenyek helyszínére, különösen akkor, amikor egy olyan sportágról beszélünk, mint a vívás, ahol nem maguktól értetődőek a szabályok és a páston zajló események.

Igen, ez maga a varázslat Forrás: MVSZ

Pontosan ezt, vagyis felejthetetlen látványt, igazi, a szurkolókat „beszippantó" szórakoztatást ígérnek a budapesti FIE vívó világbajnokság szervezői, ahol egy külön csoport dolgozik azon, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, a korábbi olimpiai bajnok vívó, Thomas Bach majd elmondhassa ugyanazt, mint a tavalyi budapesti birkózó-vb után, jelesül, hogy „nem gondolta volna, hogy olyan csodálatos hangulatot láthat" majd egyszer egy vívóversenyen, mint nálunk. Hogy ez megtörténjen, azon a Varga Gábor, sportprezentációs producer vezette tízfős csapat dolgozik.

„A tévék eddig csak arra fókuszáltak, hogy egy adott esemény sportszakmai szempontból megfelelően legyen közvetítve, így nagyon kevés energiát fektettek abba, hogy legyen a versenyeknek egy általános, megfogható hangulata – mondta az Origónak Varga Gábor, aki a hangulatteremtésben élenjáró Egyesült Államokat hozta fel példaként. – Ők kezdtek el fiesztát csinálni minden egyes sporteseményből a meccsek előtt és alatt bevetett show elemekkel. Kitalálták, hogy legyen csókkemera (kiss cam), tánckamera (dance cam), ami ma már csak kiegészítő elem lehet, annyira szerteágazó lett a sportprezentáció."

A látványnak ma már csak a költségvetés és persze a technikai lehetőségek szabhatnak határt, hiszen bármilyen jó ötlettel áll is elő egy szervező csapat, a kigondolt elemnek illeszkednie kell nem csak az adásmenetbe, de az adott verseny, esetünkben a vívó világbajnokság komplett arculatába.

A világbajnokságnak van egy vizuális brandje, ami az „A kind of magic" szlogen körül összpontosul, azaz egyfajta varázslatra, csodára készülünk mi is. Ez látható a vébét népszerűsítő kisfilmben is, és ez az egész koncepciónk alapja, erre építjük fel a csarnokban majd látható valamennyi vizuális elemet."

Ezek közül a leglátványosabb egy korábban még soha nem látott méretű LED-fal lesz, amely rengeteg lehetőséget kínál a közönség szórakoztatására, és profi tájékoztatására is.

„A legjobb 64-től kezdve, amikor négy páston folynak majd a küzdelmek, a vívók egy úgynevezett LED-arénában küzdenek meg egymással.

Itt futnak majd különböző kisfilmek, a kötelező marketing megjelenések, az éppen zajló versenyekkel összefüggő információk, és itt is be tudjuk vonni a helyszínen szurkolókat a különböző programokba, játékokba."

A BOK-csarnok nézőterének és küzdőterének látványterve Forrás: Sport-Events

Hogy milyen játékokról van szó? A több kisebb-nagyobb további LED-kivetítővel és a csarnok világításával is összekötött hatalmas LED-falon jelennek meg például azok a kreatív képek, amelyeket a szurkolók készítenek a csarnokban, és töltenek föl egy közösségi médiafelületre. De itt is lehet majd olvasni a vébé mobiltelefonos applikációján feltett, vívással kapcsolatos kvízkérdések helyes válaszait is. A döntőkre érkező sportolók – ahogy azt a 2017-es FINA vizes vb-n láthattuk a Duna Arénában – a hatalmas arcképük mellett léphetnek fel a pástra.

A szórakoztatásról minden versenynapon meglepetés vendégek fognak gondoskodni, valamint azok a kommentátorok is, akiknek azonban nem csak ez lesz a feladatuk,

hanem az is, hogy kézen fogják, és bevezessék a vívás rejtelmeibe a helyszínen ülőket.

„Két showmen is dolgozik velünk. A Sport TV-ből ismert Petur András, valamint Szalay Edit, aki számtalan világversenyen, kézilabda Final Fouron, a FINA-vb-n, kajak-kenu vb-n, vagy éppen a tavalyi birkózóvébén is remekelt ebben a szerepben. Ők az aréna mellett a lelátót is járni fogják, leülnek a nézők közé, kérdeznek, beszélgetnek. Össze lesznek kötve a két kommentátorunkkal, Ambrus Tamás sportújságíróval és Esztergályos Patrikkal, aki kadet világbajnoki és ifjúsági olimpiai bajnoki címmel büszkélkedhet (és második lett az Exathlon Magyarország versenyen – a szerk.). Előbbi az újságíró szemével tud rákérdezni olyan dolgokra, ami mindenkit érdekelhet, kezdve a legalapvetőbb szabályoktól, a fegyvereken át és az öltözéken át, akár addig, hogy mikor kezd elfáradni a vívó karja, utóbbi pedig ezeket a kérdéseket meg tudja válaszolni. A műsorközlői székben pedig a szintén több nagy világversenyen bizonyító Weixl Mónika foglal majd helyet."

Ez a hangulat fogadja majd a vívókat és a szurkolókat a döntők során Forrás: Sport-Events

A budapesti világbajnokság sportprezentációért felelős stábja tíz főből áll, ennél azonban sokkal többen dolgoznak azon, hogy

minden olajozottan menjen a hat versenynap 12 órájának minden percében.

A LED-falak technikusai, a hangtechnikáért felelős személyzet, a LED-ekre kerülő grafikák elkészítői, a vezérlőt kiépítő munkatársak, valamint az ott dolgozók. És az utolsó képig mindent egyeztetni kell a helyi szervzőkkel, a Nemzetközi Vívó Szövetséggel (FIE), valamint a hazai és a nemzetközi közvetítésért felelős MTVA-val, illetve Antenna Hungáriával.

„Mindennek tökéletes pontossággal kell majd mennie. Amikor verseny van, akkkor a versenyinformációknak, ki, mikor, kivel vív, mennyi az eredmény, mikor jön a következő mérkőzés és mi lesz az, amikor pedig éppen üres a pást, akkor jöhetnek a show elemek. A verseny menetét a helyszíni kommentátorok és showmanek diktálják, ők mondják be, hogy mi következik, ők vezetik fel, mondjuk egy fegyvernem döntőjét.

Itt kaphatóak a jegyek

A szervezők a július 15-23. között megrendezésre kerülő budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság minden döntős versenynapjára 5-6 ezer szurkolót, az eseményre összesen közel 30 ezer nézőt várnak. A jegyek a vb-re már megvásárolhatóak. A selejtezőkre a belépők egységára 1000, a döntőkre 3000-4500 forint.
A jegyeket ide kattintva tudja megvásárolni.