Társoldalunk:

Márciusban dől el, hogy Peák Barnabás indulhat-e a Giro d’Italián

2019.07.03. 12:52

Szerda délelőtt sajtótájékoztatón mutatta be hivatalosan a Mitchelton Scott World Tour kerékpárcsapata a sportág legnagyobb magyar tehetségét, Peák Barnabást, akivel 2020-tól érvényes, kétéves szerződést kötött az ausztrál csapat.

A rendezvényen a Magyar Kerékpár Szövetség elnöke, dr. Princzinger Péter köszöntötte elsőként a díszvendégeket és a sajtó képviselőit, majd gratulált Peáknak az eddig elért siekereihez, amelnyek köszönhetően bekerült a magasan jegyzett World Tour csapat bő keretébe. Kiemelte, szerinte három dolgon múlik egy sportoló sikere: a veleszületett tehetségtől, a munkától, amit az illető beletesz az álmaiba, valamint a háttértől, és támogatástól, legyen szó a családról, vagy a szponzorokról.

Révész Máriusz kormánybiztos kiemelte, az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül a magyar kerékpársport, amely Peák Barnabás mostani szerződésével, és a Giro d'Italia 2020-as budapesti rajtjával új szintre lépett. Shayne Bannan, a Mitchelton-Scott igazgatója is örömtelinek nevezte a bejelentést, és hogy egy újabb fiatal tehetség került a csapatba, majd ígéretet tett Barnabásnak, hogy minden lehetőséget és körülményt megteremtenek számára, hogy kihozza magából a maximumot.

A 20 éves sportoló óriási lehetőségként éli meg a World Tour csapatba való szerződését, elmondása szerint a Mitchelton-Scott az egyik legjobb hely egy fiatal versenyző számára, aki profivá szeretne válni.

Peák Barnabástt (b2) hibatalosan is bemutatta a Mitchelton-Scott World Tour csapataForrás: Origo

A sajtótájékoztató után Peák Barnabás így nyilatkozott az Origónak: Ez az első osztálya a kerékpársportnak, aki komolyabb eredményt akar elérni, annak ide kell bekerülnie. Ha ugyanis sikerül bizonyítanom, az potenciális Tour-, Giro-, és Vuelta-indulást jelenthet. Ez a cél, meg persze az, hogy a kerékpározásból éljek meg majd a jövőben, itt pedig minden adva van ehhez, rajtam múlik majd, hogy sikerül-e elérni az álmaimat." Arra a kérdésre, hogy a Giro 2020-as, budapesti rajtja miatt különleges lenne-e elindulni az olasz körversenyen, így válaszolt. "Természetesen szeretnék indulni, több honfitársammal egyetemben. Ez persze sok mindentől függ, nekem be kell kerülnöm a legjobb nyolc versenyző közé, akkor ott lehetek a viadalon."

Hogy erre mennyi esélye van a magyar sportolónak, és mikor derül ki, hogy Peák indulhat-e a Girón, arról Shayne Bannan csapatigazgatót kérdeztük. "Barna nagyon tehetséges, hatalmas potenciál van benne, de bizonyítania kell a versenyeken. Csak azért, mert magyar, nem fog bekerülni a Girón iduló csapatba, mert nem titkolt célunk, hogy megnyerjük a versenyt, ehhez pedig a lehető legerősebb összeállítású csapatot szeretnénk indítani. Nagyjából márciusra dől majd el a végleges névsor, akkor döntjük el, kik alkotják majd a csapatot."