Vágólapra másolva!
A serpa mászókat is meglepték teljesítményükkel a Magyar K2 Expedíció tagjai, akik azután, hogy a helyszínen lévő expedíciók közül elsőként töltöttek idén két éjszakát 6000 méteres magasságban, ereszkedés közben egy meredekebb szakaszon 150 méter kötelet rögzítettek a szemből érkező kötélrögzítő serpák számára. Klein Dávid és Suhajda Szilárd egy hónapja indult el Pakisztánba és a céljuk, hogy oxigénpalack és teherhordók nélkül érjék el a Föld második legmagasabb és egyben talán legnehezebb „nyolcezresének" csúcsát, melyen még nem járt magyar hegymászó.

„Ahogy leereszkedtünk a különítmény mellett, egyértelműen éreztem, hogy ez most egy egészen más típusú helyzet, ezúttal más szemmel néztek ránk a kőkemény serpa mászók: az idei szezonban hamarabb használták ők a mi köteleinket, mint mi az övéiket!" – számolt be lelkesen Suhajda Szilárd a Magyar K2 Expedíció idei első akklimatizációs körének leereszkedéséről. Klein Dáviddal két nappal korábban egymást biztosítva tették meg az egyes táborba vezető utat, hogy odafent, 6000 méteren két éjszakát töltsenek el mindenki mást megelőzve, teljesen egyedül.

A Magyar K2 Expedíció két fős csapatának célja, hogy elérjék a 8611 méter magas K2 legmagasabb pontját. Ahogyan máskor, úgy ezúttal is ún. akklimatizációs körök előzik meg a csúcsmászást. Ezek során egyre magasabb táborokat megcélzó többnapos előkészítő mászásokat hajtanak végre a hegymászók.

Ilyen tájakon vezetett az első akklimatizációs kör Forrás: Antik Dalma

Az első ilyen akklimatizáció kör keretében töltött el Klein és Suhajda két éjszakát ezer méterrel az alaptábor felett, hogy fokozatosan hozzászoktassák szervezetüket az oxigénhiányos környezethez és elhelyezzék a további mászáshoz szükséges felszereléseik egy részét az általuk felállított I-es táborban.

Az első akklimatizációs kör több szempontból is bravúrosnak bizonyult, hiszen Klein és Suhajda úgy vágott neki az I-es tábornak, hogy előttük még csak egy csapat mozgott a hegyen, de sem ők, sem a hegymászó serpák nem helyeztek ki biztosító köteleket, vagy aludtak odafent. Mindez pedig azt jelentette, hogy K2 Expedíció csapatának tagjai ezúttal egymást biztosítva másztak.

– számolt be Klein az akklimatizációs kör kezdetéről. A kezdeti könnyedebb mászás után az utolsó párszáz méter már komoly technikai tudást és kitartást követelt meg a hegymászóktól, de a szombat esti órákban boldogan értek fel a 6000 méter magas sziklás kitüremkedésre, ahol az I-es tábor sátrát állították fel. „Ezer méter emelkedés, hétszáz méter örömmászás. Csak a Hegy és mi ketten" – számolt be az akkori érzéseiről Szilárd.

Az I-es táborban két éjszakát töltöttek a hegymászók, majd együtt ereszkedtek vissza az alaptáborba. Az ereszkedés során kölcsönösen meglepődtek, amikor egy csapat hegymászó serpával találták szembe magukat, akik nincsenek ahhoz szokva, hogy valaki még őket is megelőzi.

Ők voltak az elsők a csoportból, akik "felköltöztek" 6000 méterre Forrás: Antik Dalma

Ráadásul Klein és Suhajda összesen 150 méternyi kötelet rögzített a felfelé érkező serpákkal egyeztetve, ami ugyancsak ritkán fordul elő, hiszen általában a serpák feladata a kötél rögzítése a hegyen. „Akciónkban nem volt semmilyen nagy üzenet vagy provokáció: egyszerűen készen álltunk és a lehetőség, hogy a hegy pár napra csak a mienk lesz, vonzott minket. Tiszteljük a serpa mászók munkáját és hálásak vagyunk nekik." – jegyezte meg Klein. A két magyar hegymászó már a K2 alaptáborában regenerálódik és készül a következő akklimatizációs körre, amely a tervek szerint hétvégén lesz esedékes. „Azt szeretnénk, ha a második akklimatizációs körünk legalább akkorát szólna, mint az első – mondta el Klein, majd mosolyogva hozzátette -

A kalandokról a hazai közönség sem marad le, hiszen a hegymászók saját felületei mellett az expedíció összefoglaló filmjét hamarosan a TV2 Csoporthoz tartozó Spíler1 műsorán láthatják majd a nézők.