Vágólapra másolva!
Július 15. és 23. között Budapesten rendezik a vívó-világbajnokságot. Ebből az alkalomból elevenítünk fel olyan érdekes, különös eseményeket, amelyek a korábbi világbajnokságokon megtörténtek. Az 1983-as bécsi vb-n a nyugatnémet Elmar Borrmann és az olasz Angelo Mazzoni olyan asszót vívott, amire mindig emlékezni fogunk.

Nem, nem attól lett nevezetes ez a csörte, hogy a nyugatnémet és az olasz parádés találatokkal szórakoztatta a nagyérdeműt.

Hanem attól, hogy egyikük sem volt hajlandó vívni.

A férfi párbajtőr egyéni négyes döntőben "csapott össze" egymással Borrmann és Mazzoni. A mérkőzés elején pillanatok alatt nyilvánvalóvá vált, hogy egyik vívó sem akar csinálni semmit, csak várták, hogy leteljen a 10 perces vívóidő. Egy találatra mentek.

Elmar Borrmann (balra) és Emil Beck, az NSZK szövetségi kapitánya. Mindent megbeszéltek Forrás: Origo

Az NSZK szövetségi kapitánya, Emil Beck a "mérkőzés" közben odament a NOB magyar tagjához, a párbajtőrben olimpiai bajnoks Schmitt Pálhoz és azt mondta neki.

Az olaszok szövetségi kapitánya, Fini mester a sarokból azt kiabálta Mazzoninak, hogy meg ne mozduljon, várjon, amíg lepereg az órán a 10 perces vívóidő.

Meg is tudjuk mutatni ezen a videón, mi történt, illetve mi nem történt Bécsben.

A közönség tüntettet. Vívni kellett volna, de Borrmann a fotósoknak pózolt, Mazzoni meg nézte. A két szövetségi kapitány egymással beszélgetett a pást mellett. A 10 perces idő lejártával a 0-0-s eredményt felkerekítették 11-11-re. Innentől kezdve egy tusra ment a dolog és elkezdtek komolyan vívni. Ekkor újabb bonyodalmak következtek,

Kiderült ugyanis, hogy az idő lejártával a találatjelző gép is kikapcsolt, azaz nem szóltak a fegyverek.

A javítás után Borrmann második szándékú támadása sikeres volt és ezzel nyert az olasz ellen. Majd a páston kihúzta magát és így ünnepelt. Később még jobban, mert a világbajnokságot is megnyerte.

Az ügy azonban jókora hullámokat kavart. Rerrich Béla, aki a svéd párbajtőrvívókat edzette, így vélekedett.

Ez párbaj, itt így mennek a dolgok."

Angelo Mazzoni, aki szintén nem volt hajlandó vívni Forrás: Wikimedia Commons/Marie-Lan Nguyen

A Nemzetközi Vívó Szövetség alelnöke, Kovács Pál a következőket mondta. "Nem lehet megváltoztatni a szabályt.

Volt, akinek nagyon tetszett az asszó. Az olimpiai bajnok Gábor Tamás (1964, Tokió) azt mondta: "Nekem kifejezetten tetszett a csörte. Gondoljunk csak bele, hogy a 10 perc alatt mennyi mindenre gondolhatott a két vívó. A semmi mögött nagy feszültség lakozott, amely aztán a 11. percben robbant."

Schmitt Pál, a kétszeres olimpiai bajnok egykori párbajtőrvívó ezt mondta: "A világbajnokságokon és az olimpiákon a cél szentesíti az eszközt. Itt az egyik vívó nem volt hajlandó támadni, de a másik sem.

A Borrmann-Mazzoni meccsen történtek nem mentek egy harmadik versenyző kárára és ez a lényeg."

Elmar Borrmann, aki nem volt hajlandó vívni az 1983-as bécsi világbajnokságon Forrás: Origo

Gian-Carlo Brusati, a Nemzetközi Vívó Szövetség elnöke: "A szabály azt mondja ki, hogy a versenyzőknek harcolniuk kell, vívni. De ez a szabály csak a körmérkőzéses selejtezőre vonatkozik, a direkt kieséses táblára nem.

Most sem. Mindez komoly problémákat vet fel, hamarosan szabályt kell változtatnunk"

Ez később meg is történt, ma már elképzelhetetlen az, ami 1983-ban Bécsben megesett. Azon a vb-n, amelyről Kulcsár Győző szövetségi kaptány azt mondta, hogy minden idők legalacsonyabb színvonalú vb-je volt.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.