Társoldalunk:

Mobilon, tableten és az interneten is lehet követni az idei Kékszalag hajóit

2019.07.11. 10:14

A magyar fejlesztésű Kwindoo nyomkövető alkalmazásával okostelefonról vagy számítógépről mindenki percről percre nézheti az egy hét múlva, 2019. július 18-án Balatonfüredről induló Kékszalag vitorlásversenyt. A nézőknek és a versenyzőknek külön-külön alkalmazást kell használniuk. A Magyar Vitorlás Szövetség szerint a nyomkövető alkalmazás segítségével még nagyobb lehet a vitorlázás és a Balaton iránti érdeklődés.

Szinte mindenki szurkolhat Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén, a Kékszalagon induló hajóknak egy magyar fejlesztésű, nemzetközi szinten is bevált nyomkövető alkalmazásnak köszönhetően. Az egy hét múlva, 2019. július 18-án csütörtökön rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjon ugyanis a Kwindoo rendszerén keresztül több felületen, így a Kwindoo weboldalán, a Kékszalag hivatalos oldalán, valamint iPhone vagy androidos okostelefonra telepített Kwindoo LiveView applikáció segítségével az összes hajó pozícióját élőben lehet követni. A nyomkövetési rendszert már a 2019. július 13-án zajló, a Kékszalag főpróbájának tartott Fehér Szalag vitorlásversenyen is kipróbálhatják az érdeklődők.

2018-ban 681 hajó állt a balatonfüredi rajtvonalonForrás: Szántó Áron (Magyar Vitorlás Szövetség)

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta: A Kwindoo-alkalmazások segítségével szurkolók százezrei nézhetik végig a jövő csütörtökön reggel induló Kékszalagot, amelyen a versenyzőknek a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred távot kell megtenniük maximum 48 óra alatt. Az alkalmazással olyanok is közelebb kerülhetnek a vitorlázáshoz, akiknek eddig nem volt erre módjuk. Ráadásul a Kékszalag egy kifejezetten izgalmas verseny, hiszem egész Európában egyedülálló módon várhatóan több, mint 600 hajó áll rajthoz."

Litkey Farkas, a tizenháromszoros Kékszalag-győztesként az egyik legismertebb magyar vitorlázó azt mondta: „Bár mindenkit az érdekel, ki fogja megnyerni a Kékszalagot, mert ebből a díjból csak egy van, de a Kwindoo-alkalmazás segítségével lehetőség lesz arra, hogy kövessük az összes többi hajó versenyét is, hiszen nagyjából 35 osztály indul a Kékszalagon, és mindegyikben komoly verseny zajlik a győzelemért." Litkey Farkas szerint a Kwindoo-val a nézők nem csak az abszolút győzelemre esélyes csúcskatamaránokat, de minden hajót tudnak követni. Szerinte így sokkal izgalmasabb és látványosabb lesz a többszáz hajó viadala a vízen.

A versenyzőknek a nyomkövetéshez a Kwindoo Tracking applikációt kell letölteniük a telefonjukra, és azt a verseny teljes időtartama alatt futtatni ahhoz, hogy a nézők számára a hajójuk láthatóvá váljon. A Magyar Vitorlás Szövetség felhívja az érintett hajósok figyelmét: erősen ajánlott a rendszert a most szombaton sorra kerülő Fehér Szalag Generalcom Nagydíj - Izsák Szabolcs Emlékverseny kipróbálni és tesztelni, mivel a 2019. július 18-án csütörtökön induló 51. Kékszalag Nagydíjon már kötelező lesz az alkalmazás használata.