Társoldalunk:

A Sportdöntőbíróság beengedi az olimpiákra a korábbi orosz sportminisztert

2019.07.11. 13:33

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) felfüggesztette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2017-es döntését, amely minden ötkarikás eseményről kitiltotta Vitalij Mutko korábbi orosz sportminisztert.

A CAS csütörtöki tájékoztatása szerint a ma már miniszterelnök-helyettesként dolgozó politikus nem sportolóként, edzőként vagy a hivatalos delegáció tagjaként vett részt a 2014-es, szocsi téli játékokon, ezért érvénytelen a kizárása.

Mutko reakciójában közölte, elégedett a CAS ítéletével.
A NOB végrehajtó bizottsága 2017. december 5-én döntött úgy, hogy a példátlan, szisztematikus doppingolás miatt kizárja Oroszországot a 2018-as phjongcshangi téli olimpiáról, és egyben kitiltja Mutkót minden olimpiai rendezvényről.Az orosz doppingbotrány miatt a politikus - aki a 2014-es szocsi olimpia alatt sportminiszter volt - nyomás alá került a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség részéről is. Ennek folyományaként előbb hat hónapra átadta az orosz futballszövetség vezetését Alekszandr Alajev főigazgatónak, majd lemondott a 2018-as, oroszországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöki posztjáról.