Vágólapra másolva!
Ötszettes, maratoni csatában Novak Djokovic megnyerte a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének döntőjét. A fináléban a szerb teniszező két szettet is elveszített, de a döntő szett rövidítésében magabiztos játékkal legyőzte Roger Federert. Novak Djokovic ötödik alkalommal lett bajnok az All England Clubban. 

Az első és a második kiemelt teniszező jutott be az angol nyílt teniszbajnokság döntőjébe. Roger Federer a kilencedik, míg Novak Djokovic az ötödik wimbledoni győzelmére készült. Mindkét teniszező meggyőzően játszott az elmúlt két hétben,

de a füvespályás specialista svájci és az alapvonalteniszt játszó szerb győzelme mellett is ugyanannyi érvet lehetett felhozni a találkozó előtt.

Az első szettben még ismerkedtek a döntő hangulatával a játékosok, 2-1-es vezetésnél Federernek volt egy bréklabdája, amit Djokovic hárítani tudott. Egészen a tie-breakig kiválóan őrizték a játékosok az adogatásukat. A svájci teniszező 75 százalékban, míg a szerb 88 százalékban szerzett pontot, amikor nem kényszerült második adogatásra. A rövidítésben először Djokovic került előnybe, de később a svájci fordított. A tie-breakben 5-3-as vezetésnél Federer elrontott egy könnyű röptét, ami lendületet adott a szerbnek, aki végül megnyerte az első szettet (7-6).

Forrás: Origo

A második szettben teljesen megváltozott a játék képe. A világ legjobb adogatás-fogadójának tartott Djokovic nem tudott mit kezdeni Federer szerváival. A svájci villámgyorsan két brékkel elhúzott 4-0-ra. A szerb látványosan feladta a szettet, Federer 26 perc alatt kiegyenlített a szetteket tekintve (1-6).

A harmadik felvonásban rendkívül precízen támadtak a játékosok. Novak Djokovic hat, míg Roger Federer 8 pontot nyert fogadóként. 5-5-nél volt svájcinak egy bréklabdája, de azt a címvédő Djokovic könnyedén hárította. Így a harmadik szettben is következhetett a tie-break.

A nyolcszoros bajnok svájci kétszer is elveszítette a rövidítésben az adogatását, és csak egyszer tudta elvenni az ellenfele szerváját, így Djokovic ismét szettelőnybe került (7-6).

A negyedik játszma elején fej-fej mellett haladtak a játékosok. 2-2-nél Djokovic kétszer is hibázott, így a svájci két bréklabdához jutott. Federer az elsőt ki is használta, majd háromszor kellett megtartania az adogatását, hogy kiharcolja a döntő szettet.

A svájci elképesztően felszabadultan kezdett el teniszezni, gyönyörű megoldásokat mutatott be, és újból elvette a szerb adogatását. 5-2-es hátrányban Djokovic összeszedte magát, és 2 óra 47 perc játék után először vette el Federer adogatását. 5-4-nél Federer hozta a szerváját, így következhetett a döntő, ötödik szett, ahol az új szabályok szerint 12-12 után játszanak rövidítést a játékosok (4-6).

Federer kétszer is egyenlített Djokovic elleni Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A döntő szettben 2-1-es, majd 3-2-es vezetésnél is két bréklabdája volt a szerbnek, amiből a negyediket ki is használta. 4-2-es Djokovic-vezetésnél Federernek kétszer is bréklabdája volt, amelyek közül a másodikat tudta értékesíteni. A 20-szoros Grand Slam-győztes svájci a saját adogatását hozva kiegyenlítette a szettet.

4-4-es állásnál az volt a kérdés, hogy fejben ki bírja jobban a találkozót, vagy a történelem során először döntő szett tie-breakkel dől el a wimbledoni bajnoki cím sorsa.

7-7-nél elvette Djokovic szerváját Federer, és adogathatott a a 9. wimbledoni bajnoki címéért.

A találkozó egy pontján Federernek két mérkőzéslabdája is volt, azonban Djokovic ötödik szett 8:7 40:15-ről egyenlíteni tudott.

Az ötödik szett hátralevő részében nem bírt egymással a két játékos, 12-12 után következhetett a rövidítés.

Djokovic kétszer is elvette a tie-breakben az ellenfele adogatását, így ötödik alkalommal lett wimbledoni bajnok (13-12).