Vágólapra másolva!
Nem szereztek olimpiai kvótát a magyar versenyzők a nyíltvízi úszók női 10 kilométeres versenyében a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokság vasárnapi napján: Olasz Anna a 16., Rohács Réka pedig a 22. helyen ért célba.

A vb fő helyszínétől, Kvangdzsutól 130 kilométerre elhelyezkedő Joszuban kellemes idő, 24 Celsius fok fogadta a versenyzőket. Népes, 64 fős mezőny gyűlt össze, akik közül a legtöbben abban reménykedtek, hogy bekerülnek az első tíz közé, ami olimpiai indulást ér. Olasz Annát a 9-es, Rohács Rékát a 43-as rajtszámmal szólították. A versenyzőknek hat kört kellett teljesíteniük a közel 1,7 kilométer hosszú pályán.

A rajt után a mezőny jelentős része együtt úszott. A táv feléhez érve a 25 éves Olasz - aki négy évvel ezelőtt Kazanyban 11. lett az olimpiai bajnok Risztov Éva mögött, ezzel kicsúszott az ötkarikás mezőnyből, de végül szabadkártyával indulhatott Rióban - a 9., Rohács pedig a 30. volt.

Az utolsó kör megkezdésekor mindkét magyar "lőtávolon belül" volt az olimpiai kvótát illetően, Olasz a 15., Rohács a 18. pozícióban vágott neki a hajrának. Kevesebb mint 600 méterrel a cél előtt óriási csata kezdődött, aminek Olasz a 13., Rohács a 23. helyről vágott neki.

A véghajrában végül a magyaroknak nem sikerült odaérniük a legjobb tíz közé, a számot a kínai Hszin Hszin nyerte.

Olasz Anna Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Vladimir Astapkovich

"Az utolsó körben óriási verekedés volt a vízben. Nekem sikerült betartanom az előre eltervezett taktikát, bár azt hittük, hamarabb jön a ritmusváltás, ugyanakkor az utolsó nyolcszáz méter már nagyon nehéz volt. Abszolút kiúsztam magam" - nyilatkozta a bal szeménél egy monoklival Olasz Anna, aki hozzátette, tízbe várta magát, de továbbra is bízik az olimpiai kvalifikáció megszerzésében.

"Nem erre számítottam. Nagyon erős volt a mezőny, nem volt tapasztalatom. Azt hittem, ott tudok lenni a tizedik hely környékén, és ami miatt igazán szomorú vagyok, az az, hogy nem tudtam megcsinálni a hajrámat" - mondta Rohács Réka.

A nyíltvízi úszók küzdelmei kedden folytatódnak, akkor a férfiak 10 kilométeres olimpiai kvalifikációs versenyét rendezik meg. A magyar színeket az 5 kilométeres győztes, ezzel a szakág történetének első vb-aranyát szerző Rasovszky Kristóf, és a rövidebb távon hatodik Székelyi Dániel képviseli ezúttal is.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, női 10 km, világbajnok:
Hszin Hszin (Kína) 1:54:47.2 óra
2. Haley Anderson (Egyesült Államok) 1:54:48.1
3. Rachele Bruni (Olaszország) 1:54:49.9
...16. OLASZ ANNA 1:54:58.7
...22. ROHÁCS RÉKA 1:55:26.7