2017 után újra magyar világbajnoka lehet a férfi kardvívásnak

SZATMÁRI András; SZILÁGYI Áron
Szilágyi Áron (b) és Szatmári András a düsseldorfi vívó-Európa-bajnokság férfi kard csapatversenyében
Vágólapra másolva!
A budapesti vívó-világbajnokságon második alkalommal a férfi kardozók selejtező versenyei kezdődtek meg. Lássuk, milyen sajátosságokkal rendelkezik a kard, mint fegyvernem, korábban milyen sikereink voltak és kinek szurkolhatnak a világbajnokságra kilátogató nézők.

Mi is az a kardvívás?

A kardvívás, mint sport a középkori könnyűlovasok harcaiból alakult ki. Ellentétben a párbajtőrrel, ebben a fegyvernemben szúrással és vágással is lehet találatot szerezni. Érvényes felület a csípő feletti rész, mind a törzsön, a karokon és a fejen is lehet érvényes találatot elérni. A három közül a legdinamikusabb fegyvernem, a vágás lehetősége és a meglehetősen nagy találati felület miatt könnyű pontot szerezni. Az átlagos néző számára a vívás a leglátványosabb szakága a kard.

Szilágyi Áron (b) és Szatmári András is esélyes a férfi kardozók világbajnoki címére Budapesten Forrás: MTI/Illyés Tibor

A dicső múlt

Korábbi világbajnokságokon jelentős sikereket értek el a magyar kardvívók.

Szatmári András 2017-ben egyéni világbajnoki címet szerzett Lipcsében.

Nem csak a fanatikus szurkolók emlékezhetnek a 2007-es kardcsapat döntőbeli győzelmére,

ahol az akkor még 17 éves Szilágyi Áron szinte felmosta a padlót a sportág akkori királyával, az orosz Pozdnyakovval.

A korábbi világbajnokságokon többek között Nébald György, Gerevich Pál és Kárpáti Rudolf is szerzett egyéni aranyat kardvívásban.

Kiknek szurkolhatunk Budapesten?

A kétszer olimpiai bajnok Szilágyi Áron 4. kiemelként nem selejtez, hanem egyből tagja a 64-es főtáblának. A világbajnok Szatmár András, Decsi Tamás és Gémesi Csanád a részt vesz a kvalfikációban, de mindegyik vívótól elvárható, hogy bejusson a csütörtöki fináléba.

Itt kaphatóak a jegyek

A szervezők a július 15-23. között megrendezésre kerülő budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság minden döntős versenynapjára 5-6 ezer szurkolót, az eseményre összesen közel 30 ezer nézőt várnak. A jegyek az vb-re már megvásárolhatóak. A selejtezőkre a belépők egységára 1000, a döntőkre 3000-4500 forint.
A jegyeket ide kattintva tudja megvásárolni.