Társoldalunk:

Lemondott a nemzetközi bokszszövetség maffiakapcsolatokkal vádolt elnöke

2019.07.16. 08:14

Magyar idő szerint hétfőn este lemondott posztjáról Gafur Rahimov, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség sokat támadott elnöke.

Az Egyesült Államokban maffiakapcsolatokkal vádolt üzbég sportvezető papíron már márciusban átadta a vezetést Mohamed Musztaszanénak, de valójában továbbra is a kezében tartotta a teljesen széthullott sportszervezet irányítását. Az amatőr ökölvívásban uralkodó állapotokat ebben a cikkünkben foglaltuk össze:

Brutális kiütés: kidobták az ökölvívást az olimpiáról

Nem írja le találóan a nagy bajban van kifejezés az amatőr ökölvívás állapotát. Az AIBA és a NOB kapcsolata pénteken megszakadt (a hivatalos megfogalmazás szerint a NOB felfüggesztette kapcsolatát az amatőr ökölvívókkal) - ez gyakorlatilag a sportág halálához vezethet. Jelen pillanatban kimondható, hogy a 2020-as tokiói olimpia műsoráról lekerült az amatőr ökölvívás.

Rahimovot 2018 januárjában választották meg ideiglenes elnöknek, miután lemondott az olasz Franco Falcinelli. Ugyanezen év novemberében pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) heves tiltakozása ellenére nagy többséggel – 114 szavazatból 84-et kapott meg – véglegesen is megválasztották a posztra. Beköszönő beszédében azt ígérte, hogy igyekszik rendezni a feszült helyezetet a NOB-bal, de az csak egyre rosszabb lett, olyannyira, hogy előbb felfüggesztették az amatőr ökölvívás olimpiai szereplésének jogát, majd elvették tokiói olimpiai torna szervezésének jogát az AIBA-tól. Indokként többek között Rahimov jelenlétét, és a szervezet átláthatatlan gazdálkodását hozták fel, írja a Boxingscene.com oldal.

Rahimov idén júniusban gyakorlatilag is visszatért a vezetésbe, miután az elnökség egy jogi kiskaput kihasználva megszűntette a felfüggesztését, a fokozódó nyomás hatására most mégis a lemondás mellett döntött. Az AIBA-nak várhatóan novemberben lesz új elnöke.