Lemondott a nemzetközi bokszszövetség maffiakapcsolatokkal vádolt elnöke

Horizontal BUST HEADSHOT SPEECH
Interim President of the International Boxing Association Gafur Rakhimov speaks during the inauguration ceremony of the 2018 International Boxing Association (AIBA) Women's World Boxing Championships in New Delhi on November 14, 2018. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint hétfőn este lemondott posztjáról Gafur Rahimov, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség sokat támadott elnöke.

Az Egyesült Államokban maffiakapcsolatokkal vádolt üzbég sportvezető papíron már márciusban átadta a vezetést Mohamed Musztaszanénak, de valójában továbbra is a kezében tartotta a teljesen széthullott sportszervezet irányítását. Az amatőr ökölvívásban uralkodó állapotokat ebben a cikkünkben foglaltuk össze:

Brutális kiütés: kidobták az ökölvívást az olimpiáról

Nem írja le találóan a nagy bajban van kifejezés az amatőr ökölvívás állapotát. Az AIBA és a NOB kapcsolata pénteken megszakadt (a hivatalos megfogalmazás szerint a NOB felfüggesztette kapcsolatát az amatőr ökölvívókkal) - ez gyakorlatilag a sportág halálához vezethet. Jelen pillanatban kimondható, hogy a 2020-as tokiói olimpia műsoráról lekerült az amatőr ökölvívás.

Rahimovot 2018 januárjában választották meg ideiglenes elnöknek, miután lemondott az olasz Franco Falcinelli. Ugyanezen év novemberében pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) heves tiltakozása ellenére nagy többséggel – 114 szavazatból 84-et kapott meg – véglegesen is megválasztották a posztra. Beköszönő beszédében azt ígérte, hogy igyekszik rendezni a feszült helyezetet a NOB-bal, de az csak egyre rosszabb lett, olyannyira, hogy előbb felfüggesztették az amatőr ökölvívás olimpiai szereplésének jogát, majd elvették tokiói olimpiai torna szervezésének jogát az AIBA-tól. Indokként többek között Rahimov jelenlétét, és a szervezet átláthatatlan gazdálkodását hozták fel, írja a Boxingscene.com oldal.

Rahimov idén júniusban gyakorlatilag is visszatért a vezetésbe, miután az elnökség egy jogi kiskaput kihasználva megszűntette a felfüggesztését, a fokozódó nyomás hatására most mégis a lemondás mellett döntött. Az AIBA-nak várhatóan novemberben lesz új elnöke.