Vágólapra másolva!
Szatmári András 2017 után ismét vb-aranyéremért szállhat harcba a budapesti vívó-világbajnokság kard egyéni versenyében. A magyar vívó az elődöntőben zseniális vívással verte meg iráni ellenfelét és jutott be a fináléba.

A férfi kardvívás egyéni selejtezője magyar szempontból a budapesti világbajnokság egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenyszáma volt. A 64-es főtáblán négy magyar kezdte meg a szereplést. A negatív meglepetést a kétszeres egyéni olimpiai bajnok Szilágyi Áron okozta, aki a legjobb 32 között esett ki - legyőzője egy japán vívó, Kento Josida volt. A távol-keleti kardvívó ellen Szilágyi 12-7-re vezetett, innen lett 12-14, azaz 0-7 a magyar szempontjából. Szilágyi innen visszajött, de 14-14-et követően a döntő tust a japán vitte be.

Szilágyi Áron (jobbra) a legjobb 32 között esett ki a japán Josida ellen Forrás: Csudai Sándor

Szilágyi Áron tehát a 32 között búcsúzott, egy körrel előbb Decsi Tamás esett ki, egy körrel később pedig Gémesi Csanád - őt a világranglista vezető amerikai Dershwitz búcsúztatta. Az amerikai az egész verseny nagy esélyese volt, de a 8 között Szatmári András megállította őt. Ez hihetetlen bravúr volt a magyar versenyző részéről. Az óriási siker egyből a négy közé juttatta Szatmárit, aki hatalmas lendületben volt, de ekkor közel háromórás pihenő várt rá. Óriási kérdés volt tehát, hogy az eldődöntőre hogyan tud ismét felpörögni.

Szatmári András remek vívással jutott el az elődöntőig Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legjobb négy között Szatmári mellett az iráni Abedini, az olasz Curatoli és a dél-koreai Oh jutott. Szatmárinak az iráni versenyző ellen kellett vívnia az elődöntőt.

A magyar vívó remekül kezdett és 2-0-ra vezetett. Abedini innen 3-2-re fordított, majd egy szép egylámpás találattal lett 3-3 az állás.

Szatmári András (jobbra) magabiztosan nyert iráni ellenfelével szemben Forrás: Csudai Sándor

A magyar kardvívó ezt a mozdulatsort szinte megismételte és visszavette a vezetést 4-3-ra. Innen pedig nem volt megállás, 8-3-as magyar vezetésnél jött el a szünet. Az egyperces pihenő után az ellenállhatatlanul vívó Szatmári lerohanta ellenfelét, 10-4 után pedig tényleg csak a pontos befejezésre kellett figyelni.

Szatmári András öröme a győztes elődöntő után Forrás: Csudai Sándor

Szatmári András pedig nem hibázott, 14-8 után pedig a közönség örömujjongása közepette nyerte meg a vb-elődöntőt 15-8-ra.