Vágólapra másolva!
A 21 éves Siklósi Gergely elképesztő bravúrral nyerte meg a férfi párbajtőr egyéni versenyét a budapesti vívó-világbajnokságon. Az egész nap ihletett formában vívó magyar fiatalember a döntőben az orosz Szergej Bidát győzte le úgy, hogy az orosz már 13-10-re vezetett, de innen 14-13-ig csak Siklósi ért el tusokat. Majd egy együttes találat zárta le a meccset. A magyar fiú a nap folyamán az olimpiai bajnoki címvédő koreai Pakot is kiütötte. Sikere azért is döbbenetes, mert ennyire fiatalon, ekkora mezőnyben vb-aranyat nyerni tényleg a legnagyobbak sajátossága.

Egy nappal az után, hogy Szatmári András a férfi kardvívók versenyében döntőt vívott a BOK-csarnokban, Siklósi Gergelyen volt a sor.

A Honvéd 21 éves fiatal vívója egész nap remekül vívott, az előcsatározások során - többek között - a 2016-os riói olimpia bajnokát is kiütötte.

Az előzményekről itt olvashat.

Újabb magyar érem a vívó vb-n, Siklósi Gergely káprázatos vívása

Egészen elképesztő, amit a fiatal magyar párbajtőröző, Siklósi Gergely produkált a budapesti vb-n. A legjobb négy közé jutott és ezzel biztosan érmes az óriási mezőnyt felvonultató versenyben. Senki sem várta azt, hogy a 21 esztendős Siklósi Gergely lesz a magyarok legjobbja ezen a világbajnokságon. Talán még ő sem.

Az elődöntőben az olasz Andrea Santarelli 4-1-re vezetett, de Siklósi innen úgy rohanta le ellenfelét, hogy öröm volt nézni.

A 12-0-s szélviharra az olasz nem tudott reagálni,

a vége 15-9 lett Siklósinak, jöhetett a döntő az orosz Szergej Bida ellen.

A korábbi kiváló kardvívó, Szetey András (aki jelenleg a verseny lebonyolításáért felelős testületben dolgozik) azt mondta az Origónak, hogy Bida életveszélyes ellenfél. Szetey szerint az oroszban régóta benne van a nagy eredmény, de látva Siklósi vívását, itt minden előfordulhat.

Siklósi Gergely az elődöntőben az olasz Santarelli ellen győzött Forrás:Csudai Sándor - Origo

Egy csupa mosoly fiatalember lépett a pástra az orosz Szergej Bida ellen. Az első találatot - csakúgy, mint az elődöntőben - Siklósi ellenfele érte el. Hamar jött azonban a válasz 1-1 volt az állás egy gyönyörű vállszúrással. Látszott, hogy Bida rettenetesen felkészült a döntőre, 2-1-re ismét ő vezetett, Siklósi újra egyenlített.

Hatalmas volt a feszültség, és ezt érezni is lehetett a BOK-csarnokban.

Aztán - a meccs folyamán először - Siklósi egy tökéletes szúrással a maga javára fordította a meccset, 3-2 ide, először vezetett a magyar vívó. Aztán már 4-2. Lélegzetvisszafojtva nézte mindenki ezt. A negyedik magyar tust 11 másodperccel az első három perc lejárta előtt vitte be a magyar - 4-2-es magyar vezetéssel mentek pihenőre a gladiátorok.

Siklósi Gergely az első három percben 4-2-es vezetésre tett szert Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bidának volt sürgősebb, a második harmad az ő találatával indult. 4-3 után hosszan méregette egymást a magyar és az orosz, majd Siklósi érkezett, és megszúrta Bidát - 5-3 ide. Az elődöntő ehhez képest sokkal lazább meccs volt, de nem is lehetett összehasonlítani a két csörtét. Bida talált 5-4, majd az orosz egyenlíteni tudott. Sőt, vissza is vette a vezetést 6-5-re az ellenfél.

Siklósi ekkor gödörbe került, már 7-5-re vezetett Bida. 8-5-ös Bida-vezetésnél valamit lapozni kellett volna, mert az orosz 5-0-s szériában volt.

Csakhogy itt nem lehet időt kérni - az amúgy is lejárt, az utolsó szünet az ellenfél 3 tusos vezetésénél kezdődött. Innen kellett volna valahogy visszakapaszkodni, reménykedtünk abban, hogy a szünet most tényleg jókor jött.

A döntő egyik pillanatfelvétele, jobbra a képen Siklósi Gergely Forrás: Csudai Sándor

Jól, mert a harmadik három perc első találata a magyar fiatalemberé volt, 6-8, szépen zárta ki Bida pengéjét Siklósi. Sajnos azonban teljesen nem lehetett Bidát kibillenteni, aki minden egyes találattal közelebb került a világbajnoki címhez. 2.20 volt hátra, és 9-6 oda.

Nagyon nehéz volt a helyzet, de Siklósi villámgyorsan szúrt, és már csak két tus volt az orosz előnye.

Ezt a találatot három másodperc alatt érte el a magyar. Az idő pergett, ez Bidának kedvezett. Belül voltunk már az utolsó 2 percen, amikor egy újabb magyar tus után 9-8 oda. Egy tus volt mindössze a különbség egy gyönyörű hasszúrás után.

Ennyire nem volt bonyolult a döntő, csak a képen látszik annak Forrás: Csudai Sándor - Origo

Majd 9-9, egyenlített a 21 éves magyar! Honnan jött vissza, te jószagú ég. Másfél perc volt hátra. 9-9. Semmi sem dőlt el. Ezt a 3-0-s magyar szériát szakította meg az orosz, 9-10, 69 másodperccel a vége előtt. Aztán 9-11 és ez már nagyon Bida oldalára billentette a mérleg nyelvét. De Siklósi ekkor sem hagyta magát. Egy perccel a vége előtt 11-10-re jött fel, de Bida szinte azonnal megvágta őt a karján. Nagyon nagy kár volt mindezért, 12-10 oda, 45 másodperccel a vége előtt.

Majd 13-10 az orosznak. Van innen még visszaút?

Most már rohanni kellett és ezt Siklósi zseniálisan használta ki, két magyar tussal 13-12-re jött vissza. És ha hiszik, ha nem, a magyar 13-13-nál utolérte ellenfelét. Fél perc volt csak hátra, a közönség ordított. Majd Siklósi bevitte a tizennegyedik találatot, és egy tusra volt a vb-aranyéremtől.

14-13 ide, és ekkor megtörtént a csoda. A tizenötödik magyar találat együttes volt, Siklósi Gergely világbajnok lett, 15-14-re legyőzve az orosz Bidát.

Siklósi Gergely 21 évesen lett világbajnok a férfi párbajtőrvívásban Forrás:Csudai Sándor - Origo

„Nem tudom – válaszolta az újdonsült világbajnok a riportereknek arra a kérdésre, hogy mit érez percekkel a megnyert a vb-döntő után.

A közönség pedig fantasztikus volt, ők szurkoltak be az elődöntőbe, és most is rengeteget segített buzdításuk."

Siklósi Gergely, a férfi párbajtőrvívás új világbajnoka Forrás: Csudai Sándor - Origo

A döntő végén megkérdeztem a válogatott szövetségi kapitányát, Udvarhelyi Gábort, hogy mit szól mindehhez.

"Nagyon nagy dolog volt.

Az volt az igazi parádé, ez ehhez képest egy könnyed ujjgyakorlatnak bizonyult" - mondta a mester.

Boldogság felsőfokon Forrás: Csudai Sándor - Origo

Majd kacsintott egyet. Ez volt az a pillanat, amikor mindent elhittünk Udvarhelyinek. Ezt is.

Siklósi Gergely világbajnoki aranyérmével egy nap alatt a magyar vívóhősök közé emelkedett.

Győzelme hatalmas meglepetés - egy évvel a tokiói olimpia előtt. Ehhez hasonló szenzációt ebben a fegyvernemben 2007-ben a szentpétervári vb-n Kulcsár Krisztián, majd a 2013-as moszkvai világbajnokságon az akkor 39 éves Imre Géza okozott. Ők mindketten egyéni világbajnokok voltak.

Péntektől kezdve Siklósi Gergely is az.

Itt pedig megnézheti a meccs utolsó pillanatait.