Vágólapra másolva!
Két évvel ezelőtt Magyarország magasra tette a lécet a remekül sikerült vizes világbajnoksággal, és úgy tűnik, Dél-Koreának, pontosabban Kvangdzsu városának sikerül hoznia az elvárt szintet, már ami a szervezést illeti.

Kiküldött munkatársunk jelenti Kvangdzsuból:

Az agglomerációval együtt több mint tízmilliós Szöulban nyoma sincs annak, hogy Dél-Korea éppen a nyár egyik legnagyobb sporteseményének a házigazdája. Pontosabban egy helyen igen, az Incshon-repülőtéren, ahol van egy kihelyezett FINA-pult, innen indulnak közvetlen járatok a 300 kilométerre délre fekvő Kvangdzsuba.

Ahol viszont minden a vizes vb-ről szól, egymást váltják a világbajnokság arculati elemeivel ellátott buszok és taxik, az utcákon végtelen sok plakát, vagy a vb-t jelképező dísz, esetleg szobor található.

Persze erre mi is emlékezhetünk 2017-ből, ami viszont újdonság a budapesti viadalhoz képest, hogy Kvangdzsuban egy mini olimpiai falut építettek a vébére.

Itt laknak a sportolók, az edzők, a stábtagok, a bírók és a média képviselői is - persze csak azok, akik ezt az opciót választották.

A reptéri busz közvetlenül a falu főbejárata előtt áll meg, és bár az első benyomás az, hogy az ember egy átlagos lakótelepre érkezett, másodikra már mellbe vágja a 21., vagy inkább 22. század.

Ezekben a házakban laknak a vb főszereplői Forrás: Origo

A biztonsági ellenőrzés után ugyanis az épületben elsőként egy robot gurul az érkezők elé. Én mondjuk ettől annyira zavarba jöttem, hogy nem igazán tudtam reagálni semmit, így a másfél méter magas technológiai csoda is jobbnak látta, ha arrébb áll.

Ezután ismét az embereké volt a terep, akik segítőkészek, talpraesettek, így sorban állással együtt is pár perc alatt megvolt az akkreditáció. Innen néhány perc sétára volt a falu sajtóbejárata, és itt is szinte azonnal megkaptam mindent: kulcsot, kézikönyvet, turistafüzetet.

Az épületek annyira újak, hogy még érződik a festékszag, persze egyáltalán nem elviselhetetlen módon. A kilincseken, kapcsolókon műanyag fólia, és a háromszobás apartman (minden médiadolgozó egy szobát kap) nappalijának is hiányos a bútorzata, olyan, mint egy stúdiólakás.

Az biztos, hogy nincs lelakva a helyiség Forrás: Origo

Ezzel együtt bőven alkalmas arra, hogy bárki itt lakjon két hetet, jobb esetben úgysem azért jött, hogy a nappaliban töltse az idejét. A szobák légkondicionáltak, a fürdőszoba is tökéletesen tiszta, több nem is kell.

A gigantikus házak között megtalálható néhány mobilsátor is, amelyek a hétköznapi életet teszik könnyebbé. Az egyikben egyszerre lehet elmenni boltba vagy bankolni, esetleg ajándéktárgyakat vásárolni. A köztes tereket pedig igyekeztek zölden hagyni a szervezők.

A biztonságra komoly hangsúlyt fektetnek a szervezők, minden helyszínen reptéri szintű az ellenőrzés, és a faluban is állandó a rendőri jelenlét.

Remélhetőleg nem kell bevetni Forrás: Origo

Ami a legzavaróbb, az a jó esetben "csak" 85%-os páratartalom, a szervezők ezen is próbálnak segíteni, minden helyiséget hűtenek, de a kinti állapottal ők sem tudnak mit kezdeni.

Persze néhány magyar arany ezt is elviselhetőbbé teheti.