Vágólapra másolva!
A 21 éves Siklósi Gergely az aranyéremért vívhat a férfi párbajtőr egyéni versenyében a budapesti vívó-világbajnokságon. Egészen elképesztő produkcióval 1-4-et követően egy 10-0-s rohammal megfordítva a meccset nyert 15-9-re az olasz Santarelli ellen. A döntőben az orosz Szergej Bida lesz Siklósi ellenfele. A finálé 19.30-kor kezdődik.

A férfi párbajtőrvívás egyéni elődöntőjében a 21 éves Honvéd-vívó, Siklósi Gergely óriási meglepetésre jutott be a legjobb négy közé, ahol az olasz Santarelli ellen vívott.

Az előzményekről itt olvashat.

Újabb magyar érem a vívó vb-n, Siklósi Gergely káprázatos vívása

Egészen elképesztő, amit a fiatal magyar párbajtőröző, Siklósi Gergely produkált a budapesti vb-n. A legjobb négy közé jutott és ezzel biztosan érmes az óriási mezőnyt felvonultató versenyben. Senki sem várta azt, hogy a 21 esztendős Siklósi Gergely lesz a magyarok legjobbja ezen a világbajnokságon. Talán még ő sem.

Az olasz Santarelli ellen SIklósi korábban kétszer is vívott és mindkét alkalommal a magyar versenyző győzött. Reméltük, hogy nem szakad meg ez a sorozat.

Az első két találatot az olasz vívó érte el, majd 0-2 után Siklósi is tust adott. Mintha kicsit megilletődötten vívott volna Siklósi, mert Santarelli már 4-1-re vezetett, ekkor jött a második magyar találat. Sőt, a harmadik is, 3-4, megint szoros volt az asszó. 0.4 másodperccel az első harmad lejárta előtt Siklósi bátran ment előre és egyenlíteni tudott. Az első szünetben tehát 4-4 volt az állás. 1-4-ről jött vissza a magyar fiatalember - a közönség fergeteges buzdítása közepette.

Siklósi Gergely (balra) pazar vívással nyert a vb-elődöntőben Forrás: Csudai Sándor

A szünet sem törte meg a Honvéd-vívó lendületét, aki a meccs folyamán először vette át a vezetést. Az olasz ekkor teljesen lefagyott, már 6-4 volt a magyar javára az asszó. Egészen döbbenetes volt látni, milyen érett vívással rukkol elő a magyar. Amikor 8-4-re vezetett az azt jelentette, hogy 7-0-s szériában volt Siklósi. Ezen a szinten ez egészen félelmetes teljesítmény.

Ugyanakkor borzasztóan messze volt még a vége. Santarelli képtelen volt megszúrni Siklósit, aki 10-4-es előnynél könnyedén és szépen vívott. Majd 11-4 lett az állás (10-0-s széria), a BOK-csarnok nézőserege egyemberként üvöltött minden magyar találat után. Az olasz amolyan utolsó mentsvárként fegyvert cserélt, ehhez joga volt. Természetesen ezzel akarta megtörni Siklósi lendületét. De ez sem segített, 12-4, majd 13-4 egy olyan fiatalembertől, akiről reggel ezt el sem tudtuk képzelni.

A vb-elődöntő megnyerése után így örült Siklósi Gergely Forrás: Csudai Sándor

Talán ő sem. Bár az olasz kétszer betalált, 13-6-nál semmi gond nem volt. 14-6-nál pedig egyetlen tus kellett a vb-döntőhöz. Ez is megvolt, a vége 15-9, Siklósi Gergely az aranyért vívhat 19.30-kor. Ellenfele az orosz Szergej Bida lesz.