Társoldalunk:

Szilágyi Áron: Teljesen összeroppantam

2019.07.20. 11:46

Magyar szempontból a budapesti vívó-világbajnokság negatív meglepetése volt, hogy a férfi kard egyéni versenyszámában a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron a 32 között esett ki. Két nappal a kiesést követően Szilágyi a Nemzeti Sportnak nyilatkozott.

"Mintha valamiféle delíriumos állapotban, horrortörténetben lennék, amelyről nehezen hiszem el, hogy igaz.  Egy hazai rendezésű világbajnokságon kiesem a harminckettő között... Ilyenre legutóbb 2007-ben volt példa. Ráadásul egy japán ellenféllel szemben... Nem tudom, volt-e ennél mélyebb pontja pályafutásomnak. Valószínűleg nem" - mondta Szilágyi Áron.

A sportolót nagyon megviselték a történtek, az sem segített, hogy a Budapesten rendezett vb óriási terhet rakott rá.

"Azt éreztem, hogy ez a verseny jobban összenyom, mint máskor. Nem szoktam szorongani verseny előtt, pláne idegeskedni, most viszont kifejezetten ilyen érzések uralkodtak bennem, és még csütörtökön reggel is ezt éreztem.  A mentális felkészülésemet biztosan újra kell gondolni, főleg úgy, hogy közeleg a tokiói olimpia, és az még nagyobb esemény lesz."

A csapatversenyben a legjobb nyolc együttes vasárnap vív. Erről így beszélt Szilágyi. "Mi, akik nem tudtunk maradandót nyújtani csütörtökön, segítjük egymást, és együtt ünnepeljük Szatmári Andrást. Erősítjük egymást, Andris sikeréből erőt is tudunk meríteni.

A kardcsapat az első körben Vietnámot verte meg magabiztosanFotó: Csudai Sándor - Origo

Hogy őszinte legyek, a csapatversenytől nem félek, attól függetlenül, hogy most még egy megvert kutyának érzem magam. Ott nem egyedül vagyok, ott vannak velem a többiek, öt tusokat kell vívni, vagyis teljesen más az egész, ráadásul nem egyedül, saját magamnak kell felépítenem a versenyt." 

A kardcsapat amúgy szombaton az első körben 45-28-ra verte Vietnámot, és ezzel a legjobb 16 közé került. 

Ami a női kard egyéni versenyeket illeti, ott Pusztai Liza a 32-es táblán kikapott az amerikai Zagunistól, és kiesett.  Az amerikai kétszeres olimpiai bajnok, de ezeket az aranyakat 2004-ben Athénban és 2008-ban, Pekingben nyerte.

Pusztai Liza kiesése váratlan és szomorú eseményFotó: Csudai Sándor - Origo

Pusztai óriási lehetőséget szalasztott el, az ő ágán korábban két orosz versenyző is kiesett, ha túllép Zagunison, könnyebb dolga lehetett volna a folytatásban. 

Sokkal jobban szerepelt Márton Anna, aki két szép győzelemmel már a legjobb 16 között van.

Márton Anna két szép győzelemmel jutott be a legjobb 16 közéForrás: Csudai Sándor

Katona Renáta nem tudta követni őt, mert a francia Brunet-től 15-10-re kikapott, így Katona is kiesett. Katona az asszó közepén megsérült, csak hosszas ápolás után tudta folytatni az asszót.

Katona Renáta csak hosszas ápolás után tudta folytatni az asszótFotó: Csudai Sándor - Origo

Ezzel tehát Márton Anna a legjobb 16 közé jutott, majd onnan a legjobb 8-ba, mert fordulatos, nagy csatában 15-8-ra verte az olasz Gregoriót.

Márton Anna (jobbra) óriási csatában verte meg az olasz Gregoriót és ezzel bejutott a legjobb 8 közéFotó: Csudai Sándor - Origo

A folytatásban már az éremért vívhat Márton, akire a verseny első kiemeltje, az orosz Velikaja vár. Ha ott sikerülne nyerni, az tényleg óriási dolog lenne.