Hosszú Katinka a 200 vegyes legyőzhetetlen királynője

HOSSZÚ Katinka
Kvangdzsu, 2019. július 22. A győztes Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás döntője után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 22-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Hat éve verhetetlen Hosszú Katinka 200 m vegyesen a világbajnokságokon. Háromszoros olimpiai bajnok úszónk Barcelona, Kazany és Budapest után a dél-koreai Kvangdzsuban is aranyérmes lett ebben a számban, vagyis 2013 óta egyeduralkodója a kétszáz vegyesnek. Méghozzá úgy, hogy közben élete talán legnehezebb időszakát élte meg. Válása pályafutására is hatással volt, edző-férjével a munkakapcsolatot is megszakította, és bár több mint fél évig nem versenyzett, végül túljutott a válságon, és talán még régi önmagát is felülmúlva mutatta meg újra a világnak, hogy nem véletlenül ő Hosszú Katinka.

A 2013-as világbajnokságon első helyen jutott tovább a selejtezőből 2:08.45-ös idővel, majd a középdöntőből is - hajszálnyival gyengébb - 2:08.59-es idővel, a döntőben azonban űridővel, 2:07.92-vel lett aranyérmes. Mindez egy évvel a londoni olimpia után történt, ahol nem úgy sikerült szerepelnie, ahogyan azt várta magától - és ahogy azt várták tőle.

Jött Kazany, 2015-ben, amikor már a döntőbe Európa-rekordot jelentő 2:06.84-gyel úszta be magát, a világbajnoki címet pedig 2:06.12-es világcsúcs idővel szerezte meg.

Budapesten, hazai pályán elképzelhetetlen volt, hogy világbajnoki cím nélkül szálljon ki a medencéből, 2:07.00-s idővel meg is lett az arany.

A 2017-es budapesti világbajnokságon is ő volt a 200 vegyes legjobbja Forrás: AFP

Ezek csak a világbajnokságok, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy a 2012-es londoni olimpia óta minden Európa-bajnokságon, rövidpályás vb-n és Eb-n, valamint a 2016-os riói olimpián is ő volt a szám királynője, vagyis ha valaki verhetetlen, akkor az Hosszú Katinka 200 vegyesen.

A páratlan teljesítmény értékét tovább emeli, hogy miközben a medencében továbbra is kétszáz százalékot kellett nyújtania, magánéletében súlyos válsággal küzdött. Házassága korábbi edző-férjével, Shane Tusuppal 2017 második felében romlott meg, decemberben már konkrétan a szakításukról szóltak a hírek.

Az év végi koppenhágai rövidpályás úszó-Eb-re Hosszú már Tusup nélkül utazott el, és habár hat aranyérmet is nyert - köztük természetesen 200 vegyesen - addigi felkészítője egyetlen nyilvános bejegyzésben sem gratulált neki,

holott korábban ez szokásuk volt. Innentől kezdve nagyjából fél éven keresztül szinte az egész ország Hosszúék magánéletét figyelte, nem titkoltan aggódva az úszónő karrierjéért is.

Hosszú Katinka és Shane Tusup a 2015-ös kazanyi világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Anikó

Egy darabig úgy tűnt, a sztárpáros átlendült a problémákon, több közös képet is mutattak magukról rajongóiknak, mígnem májusban Hosszú egy posztban jelentette be, hogy nem sikerült megoldaniuk a problémáikat, így a magánéletben és a munkában is külön folytatják. A magyar és a nemzetközi szurkolótábor azonban továbbra is egy emberként állt ki Katinka mellett, sőt, a nehéz időkben még a korábbinál is nagyobb bizalommal drukkoltak neki, hogy átbillenjen a holtponton.

Visszatérés a gödör mélyéről

Habár a negatív hangok felerősödtek, és sokan biztosra vették, hogy abból a mélységből már nem lehet felállni, Hosszú az egész világnak megmutatta: számára nem létezik lehetetlen. Régi edzőjével, Dave Salóval készült a 2018-as glasgow-i Eb-re, ahol minden mentális terhelés ellenére megnyerte az aranyat kétszáz vegyesen úgy, hogy előtte több mint nyolc hónapig nem versenyzett.

Salóval azonban nem dolgoztak együtt sokáig, a hosszú távú megoldást végül egy magyar szakember, Petrov Árpád személyében találta meg, akivel nemcsak a szakmai munka, hanem az azt kísérő körülményei is megváltoztak. 2019 májusában az Origónak adott interjújában azt mondta, Petrov Árpádnak köszönhetően más hangulatban zajlik a mindennapi munka az uszodában.

Petrov Árpáddal barátságosabbá vált a légkör Hosszú körül Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Új edzőm van, aki barátságos mindenkivel, ami sokat segít, és nem olyanokkal vagyok körülvéve, akikhez nem szeretnek odamenni a többiek. (...) Viszont az is igaz, hogy Rióig, vagy inkább a budapesti vb-ig én totális szemellenzőben voltam, nem akartam, hogy bárki elvonja a figyelmemet a munkáról. Nem tudtam egyensúlyba hozni Katkát és Iron Ladyt, mindig csak utóbbi létezett. Most már csak edzésen és versenyeken, azokon kívül viszont Katka vagyok, aki szeret beszélgetni a többiekkel, akár olyan komoly dolgokról is, mint az ISL, vagy éppen mit lehetne jobban csinálni az úszásban."

Dél-Koreában is a világ tetején

A kvangdzsui világbajnokságon aztán rögtön igazolta, hogy a lehető legjobb választás volt Petrov Árpáddal együtt dolgozni. A 200 vegyes délelőtti előfutamában 2:07.02-t úszott, a döntőben pedig majdnem három másodperccel volt gyorsabb, mint egy évvel korábban Glasgow-ban, 2:07.53-mal simán nyerte összesítésben nyolcadik világbajnoki címét. Az első közös vb-jükön szereplő Petrov Árpád elégedett volt versenyzője teljesítményével, és azt is elmondta, miért volt jobb az előfutamos idő a döntőben úszottnál.

Az ellenfeleknek el kell fogadniuk, hogy az első hely 200 vegyesen Hosszúé Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

"Megugrottuk a lécet, amit akartunk.

Persze mindenkit az idő érdekel, szóval elmondom, miért délelőtt úszta a leggyorsabbat: mert Tokióban délelőtt lesznek a döntők.

Mindig arra törekszem, hogy pozitívan, csak előre nézve, nyugodtan dolgozzon. Mondjuk az jó lett volna, ha valaki engem is nyugtatgatott volna, mert majdnem beleőszültem a döntőbe. De valóban, ez egy nagyon harmonikus együttműködés" - mondta Petrov Árpád a helyszínen az Origónak.

Vagyis a páros a most zajló világbajnokságot csak a tokiói olimpiához vezető lépcsőfoknak tekintik, ahogy erről Katinka a már korábban említett Origo-interjúban is beszélt.

"A vb is az olimpiai ciklus része, egy kalap alá veszem őket, ráadásul Tokió szinte holnapután itt van. Próbálunk mindent egymásra építeni, szóval a vb után jön azonnal a világkupa Ázsiában, minden hétvégén verseny. Érdekes lesz, mert 50 méteres medencében kell úszni megint, de sokat segít majd a további felkészülésben. Viszont indul ősszel az ISL, ami rövidpályás, szóval a változatosság is meglesz. Egyébként úgy érzem, minél többet versenyzek, annál jobb vagyok, ezért elég aktív leszek. Aztán persze Eb, ob, szóval lesz program bőven."

Hosszú Katinka a héten további versenyszámokban is indul a világbajnokságon, a zárónapon rendezik majd meg a hosszabb vegyesúszó számot, a 400 méteres távot.