A FINA döntött a doppingoló kínai ellen tüntető úszók büntetéséről

775365962 swim Horizontal
Gold medallist China's Sun Yang (2L) and Japan's Katsuhiro Matsumoto (L) stand on the podium next to tie bronze medallists Russia's Martin Malyutin (2R) and Britain's Duncan Scott (R) after the final of the men's 200m freestyle event during the swimming competition at the 2019 World Championships at Nambu University Municipal Aquatics Center in Gwangju, South Korea, on July 23, 2019. (Photo by Manan VATSYAYANA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) írásbeli figyelmeztetést küldött az ausztrál Mack Hortonnak, a kínai Szun Jangnak, és a brit Duncan Scottnak, mert nem megfelelően viselkedtek az éremátadó ceremóniákon.

Kiküldött munkatársunk jelenti Kvangdzsuból:

Mack Hortoné volt az első kihágás, miután vasárnap nem állt fel a dobogóra a 400 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén, így tiltakozva a győztes Szun Jang ellen, akinek több doppingügye is volt már korábban, az utolsó idén januárban, amikor állítólag kalapáccsal verte szét a vérmintáját tartalmazó fiolákat, hogy azt ne tudják ellenőrizni a WADA emberei. A történtek után a FINA felmentette az úszót, a WADA a Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely szeptemberre tűzte ki a meghallgatást, viszont senki sem függesztette fel Szun versenyengedélyét, aki így elindulhatott a világbajnokságon.

Korábban arról is lehetett hallani, hogy extrém esetben a FINA akár Horton érmét is elveheti, de megúszta egy figyelmeztetéssel.

Kedd este hasonló eset történt. Szun a 200 gyorsot is megnyerte (köszönhetően az eredeti győztes, Danas Rapsys kizárásának), a holtversenyben harmadikként végző Duncan Scott pedig ugyan felment a pódiumra, nem volt hajlandó kezet fogni a kínai versenyzővel. Ezután szóváltásba keveredtek, ami a ceremónia végén folytatódott, úton a lépcső felé, amikor Szun kérdőre vonta a britet. Scott csak mosolygott, valamint megtagadta a közös fotókat, és külön fényképezkedett a bronzérmével.

A FINA Horton esetére azt írta, támogatja a szólásszabadságot, de csak akkor, ha az helyes módszerrel történik. A szervezet úgy gondolja, a versenyzőknek tisztában kell lenniük a felelősségükkel, a FINA szabályait pedig tiszteletben kell tartaniuk, és az ilyen eseményeket nem használhatják ilyen jellegű vélemény-nyilvánításra.

Szun és Scott viselkedését a FINA elfogadhatatlannak tartja, ezért kaptak figyelmeztetést.