Vágólapra másolva!
Késely Ajna 6. lett női 1500 méteres gyorsúszásban a kvangdzsui vizes világbajnokság keddi döntőjében. A nap másik magyar döntőse, Kozma Dominik a 7. helyen végzett 200 méteres gyorsúszásban, miután a győztes litván Danas Rapsyst rossz rajt miatt kizárták. Milák Kristóf a mezőnyből kiemelkedve a legjobb idővel jutott be a 200 méter pillangó döntőjébe, míg Kenderesi Tamásra szétúszás vár a finálét érő nyolcadik helyért a bolgár Antani Ivanovval, amire a szerda reggeli program első számaként kerül majd sor.

A délelőtt legnagyobb híre volt, hogy betegség miatt visszalépett a szám háromszoros világbajnoka, az amerikai Katie Ledecky, akinek a helyére így a rutinos spanyol klasszis, az olimpiai bajnok Mirea Belmonte került be. A 17 éves magyar ifjúsági olimpiai bajnok a 4. idővel jutott be a döntőbe, 15:54.48-as ideje azt jelentette, hogy kilenc másodpercet(!) faragott egyéni legjobbjából.

Ledecky távollétében a 2018-as glasgow-i Európa-bajnokságon a 400, a 800 és az 1500 gyorsot is megnyerő olasz Simon Quadarella lépett elő egyértelmű esélyesnek.

Turi György, Késely Ajna edzője azt kérte tanítványától, hogy ne foglalkozzon azzal, hogy kezdenek a többiek, csak arra figyeljen, hogy lehetőség szerint minden hosszt nagyjából 32 másodperc körül ússzon.

Késely Ajnának most nem úgy sikerült az 1500, mint szerette volna Forrás: MTI/Kovács Tamás

Késely pedig jó tanítványként be is tartotta a kérést, nem zavartatva magát úszott a 4. helyen az első 300 méteren. Quadarella két testhosszal vezetett a német Köhler, illetve további egy-egy testhosszal a kínai Wang és Késely Ajna előtt. Befagyott a sorrend, mindenki felvette az utazótempót, és nemigen változtak a távolságok, legfeljebb Quadarella növelte az előnyét az élen, miközben az amerikai Ashley Twichell ráúszott Késely Ajnára, aki kezdett picit lassulni.

1000 méternél Twichell utolérte Késelyt, sőt a következő fordulónál már az egyes pályán úszó ausztrál Gough is megelőzte.

Ajna ekkor már Kiah Melvertonnal meccselt a hatodik helyért, a különversenyt pedig három századdal sikerült megnyernie, azaz 16:01.35 perces idővel a hatodik lett.

Férfi 200 méteres gyorsúszásban a 2017-es budapesti vébén hatodik Kozma Dominik Kvangdzsuban is a 6. idővel jutott a döntőbe. A BVSC versenyzője a 7-es pályán úszhatott, az ötös pályán a 400 gyorsot megnyerő kínai szupersztár, Szun Jang állt a rajtkőre, míg a 4-es pályán a legjobb idővel döntőbe kerülő ausztrál Clyde Lewis úszott. 50 méternél a harmadik helyen fordult, nem kapkodott, és az első 100 után negyedikként fordult.

Kozma Dominik nem bírt a legnagyobb klasszisokkal Fotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik hossz után már Szun vezetett a litván Danas Rapsys előtt, Kozma hatodik volt.

Kicsit elfáradt a végére, és 1:45.90 perccel a nyolcadik helyen ért be.

A litván a Rapsys azonban hiába verte meg Szun Jangot, szabálytalan rajt miatt kizárták, és végül a kínai klasszis ünnepeltethette magát a saját szurkolóival, illetve hallgathatta nem titkolt elégedettséggel mindenki más füttykoncertjét. Ez viszont azt jelenti, hogy Kozma Dominik hivatalosan a 7. helyen végzett 200 gyorson.

Férfi 200 méter pillangón a legjobb idővel a középdöntőbe jutó Milák Kristóf, valamint a 11. idővel bejutó Kenderesi Tamás egyaránt a második futamban kapott helyet, előbbi a 4-es, utóbbi a 7-es pályán úszott, a 3-as pálya pedig a dél-afrikai olimpiai bajnoké, Chad le Clos-é volt. Féltávnál Le Clos vezetett Milák előtt, míg Kenderesi az ötödik helyen fordult. A második százat mindkét magyar megnyomta, Milák két testhossz előnnyel, óriási idővel, 1:52.96 perccel nyerte a futamot, míg Kenderesi 4. lett, ami összesítésben egy holtversenyes nyolcadik helyet és egy szétúszást jelent a döntőért a bolgár Antani Ivanovval.

Milák Kristófnak nem volt ellenfele a középdöntőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Férfi 50 méteres mellúszásban a szám világbajnoki címvédője és világcsúcstartója, Adam Peaty ezúttal nem érte utol a vörös vonalat, de 26.11 másodperccel így is a legjobb idővel jutott be a szám döntőjébe. A női 100 méter hát döntőjét a kanadai Kylie Masse nyerte 58.60 másodperccel. A férfiaknál ugyanezt a számot a kínai Szu nyerte (52.43 másodperccel az orosz Jevgenyij Rilov és az ausztrál Mitch Larkin előtt. A női 200 méter gyorson, ahol Hosszú Katinka hajszállal lemaradt a középdöntőről, a világcsúcstartó és címvédő olasz Federica Pellegrini került be a legjobb idővel (1:55.14 perc) a döntőbe, míg a svéd klasszis, Sarah Sjöström csak a negyedik helyen kvalifikálta magát. A nap utolsó döntője hatalmas csatát hozott női 100 méter mellen: a két legutóbbi vb aranyérmese, az amerikai Lilly King és az orosz Julia Jefimova különversenyét végül előbbi nyerte öt tizeddel.