Vágólapra másolva!
Milák Kristóf fantasztikus idővel nyerte meg a férfi 200 pillangó elődöntőjét a kvangdzsui vizes világbajnokságon, és a legjobb idővel jutott fináléba. Ugyanebben a számban Kenderesi Tamás holtversenyben nyolcadikként végzett, ezért rá még vár egy szétúszás szerda reggel. Késely Ajna a hatodik helyet szerezte meg 1500 méteres gyorsúszásban, Kozma Dominik pedig hetedik lett 200 gyorson. Utóbbi szám egyébként újabb botrányt szolgáltatott, aminek megint a kínai Szun Jang volt a főszereplője. Jöjjenek az érintettek nyilatkozatai.

Kiküldött munkatársunk jelentése Kvangdzsuból:

Kozma Dominik 8. helyen ért be a 200 gyors döntőjében, de végül hetedik lett, miután rögtön a verseny után kizárták a győztest, a litván Danas Rapsyst, aki elvileg a rajt előtt bemozdult a kövön. A rajtjel pillanatára hiába állt vissza az eredeti pozíciójába, a zsűri nem kegyelmezett, így a kínai Szun Jang újabb véleményes arannyal gazdagodott. Kozmát persze a 7. hely nem vigasztalta, és 1:45.90-es idejével sem volt elégedett:

De az olimpiai döntőre ez is jó. Pont az volt a baj, hogy túl jól éreztem magam előtte is, meg a vízben is, ez 100%-ban fejben ment el. Megint „túlakartam", ugyanúgy, mint két éve Budapesten, ott is világcsúcs részidőn belül fordultam, aztán mi lett a vége. De hát ilyen az élsport."

Mivel Szun Jangról van szó, a sztori itt még nem ért véget. Két napja az ausztrál Mack Horton nem volt hajlandó felállni mellé a dobogóra a 400 gyors után, ami azóta beszédtéma Kvangdzsuban, rengeteg úszó állt ki mellette, főleg Szun doppingos múltja miatt. Ezúttal a 200-as távon holtversenyben harmadikként végző Duncan Scott (aki nem állhatott volna dobogóra, ha Rapsyst nem zárják ki) ugyan

ott volt a pódiumon a himnusz alatt, de utána rögtön lelépett róla, és megtagadta a közös képet a többi érmessel, egyértelműen Szun Jang miatt, akivel kezet sem fogott.

Duncan Scott (balra) külön fotózkodik a többiektől, mert nem akart egy képen szerepelni Szun Janggal (j2) Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Thissen

Amikor a helyezettek elindultak a lépcső felé, a kínai odalépett brit riválisa elé, és agresszívan mutogatott neki, sőt, már az eredményhirdetés előtt is átkiabált felé. Meglátjuk, mi lesz ennek a folytatása.

Rapsys kizárását azzal indokolta a FINA, hogy az "On your mark" felszólítás után a versenyzőknek mozdulatlannak kell maradniuk, Rapsys lába viszont megmozdult. A litván szövetség fellebbezett az ítélet ellen, mondván, a hangzavar miatt (ami tényleg van, főleg, ha kínai vagy koreai versenyző érdekelt az adott számban) nem lehetett hallani a felszólítást.

A FINA azonban elutasította az óvást, így Szun Jang megtarthatja aranyérmét,

Rapsys élete első nagymedencés vb-medálja viszont még várat magára, ahogy a litvánok 10 éves ínséges időszaka is folytatódik a férfiaknál, 2009-ben Rómában Giedrius Titenis szerzett nekik bronzérmet 200 mellen. Gyurta Dániel pedig aranyat nekünk.

Na de vissza a magyarok mai futamaira.

Női 1500 gyorson a szám egyeduralkodója, az amerikai Katie Ledecky visszalépett betegség miatt, mindenki megérezte a vérszagot, ezért meglehetősen kaotikus lett a döntő. Késely Ajna sokáig haladt a negyedik helyen, végül hatodikként érintette meg a falat 16:01.35-ös idővel, de rettenetesen el volt keseredve:
„A vb 6. hely szépnek szép, de nem a helyezésért, hanem az időért úszok. Csalódott vagyok, mert tegnap délelőtt sokkal jobban ment, és egy nap pihenő után azt hittem, jó lesz. Nem tudom, milyen százakat jöttem, vagy hogyan kezdtem, majd Gyuri bával (Késely edzője, Turi György – a szerk.) meg kell beszélni.

Késely Ajna hatodik lett 1500 gyorson Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem engedtem el, csak megrémített az egész Ledecky-helyzet, meg az, hogy az első 300-nál úgy éreztem, hogy jó lesz, de túl hamar jött az az érzés, hogy ez 1500 méter, és már az elején nem esik jól. Mindenki nagyon jött, együtt úsztunk az elején, aztán a két ausztrál is, a kínait nem is láttam, mindenképp a német lánnyal szerettem volna úszni.

Férfi 200 pillangón Milák Kristóf erődemonstrációt tartott, fantasztikus, 1:52.96-os idővel elsőként jutott döntőbe, a második Ryan Hartingnak 2,3 másodpercet adott. Kenderesi Tamás összesítésben nyolcadik lett 1:56.25-tel, pechjére ugyanezt úszta a bolgár Ivanov, így köztük szétúszás fog döntetni, az lesz a szerda reggeli program első száma.
Kenderesi alig kapott levegőt a vegyes zónában, láthatóan nem szerette volna, ha még ma este újra kéne úsznia a leggyilkosabb számot. Az interjút még akkor adta, amikor nem volt döntés az időpontról:

Milák viszont úgy nézett ki, mint aki el sem fáradt, persze ez nem volt így:
"Elég lett volna 1:53 is, szerettem volna ilyen időt, de ezt nem gondoltam volna. Eléggé örültem, amikor megláttam a kijelzőn. Nem akartam kiengedni, meg kellett sülni, mondjuk az utolsó 50 már csípett. Nem volt 100%-os úszás, inkább 90-nek mondanám, van még benne néhány tized."

Milák Kristóf (balra) már biztosan döntős 200 pillangón, Kenderesi Tamásra még vár egy szétúszás, hogy bekerüljön Forrás: MTI/Kovács Tamás