Olimpia 2020, első nap: Szilágyi Áron háromszoros bajnok lehet

rio 2016 olimpia szilágyi áron
Hungary's Aron Szilagyi celebrates after beating USA's Daryl Homer in the men’s individual sabre gold medal bout as part of the fencing event of the Rio 2016 Olympic Games at the Carioca Arena 3 in Rio de Janeiro on August 10, 2016. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Egy év múlva, 2020. július 25-én a tokiói olimpia első versenynapján a magyarok számára az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenyszám a férfi kardvívás egyéni küzdelemsorozata lesz. A kérdés: London és Rió után képes lesz-e harmadszor is nyerni Szilágyi Áron? Erre amúgy az olimpiák történetében még soha nem volt példa, mármint arra, hogy egy versenyző három egymást követő olimpián nyerjen ebben a versenyszámban. 16 részes sorozatunk első része.

A Makuhari Sportkomplexum B-csarnokában magyar idő szerint hajnali 3 órakor indul el a férfi kard egyéni versenysorozata a 64-es tábla küzdelmeivel. Jelen állás szerint a magyar férfi kardcsapat ott lehet Tokióban, ez azt jelenti, hogy egyéniben három magyar sportoló állhat pástra ebben a számban.

2012 óta ennek a versenynek az egyeduralkodója Szilágyi Áron. Londonban az olasz Diego Occhiuzzi ellen nyert a döntőben. A 64-es táblán Szilágyi kiemelt volt, tehát a 32 között kezdett. Az első két meccsen könnyed győzelmet aratott, majd jött a negyeddöntő, ahol a német Max Hartung ellen 15-13 lett a vége. Az elődöntőben magyar parádé az orosz Kovaljev ellen (15-7), majd a döntőben 15-8 - Diego Occhiuzzi is megtanulta, milyen az, ha Szilágyi forgatja a kardot.

Szilágyi Áron öröme 2016-ban a riói olimpián, ahol második egyéni olimpiai aranyát szereze Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A 2016-os olimpiára Szilágyi Áron címvédőként érkezett Rióba. Itt az amerikai Daryl Homer ellen vívta a döntőt. Itt a belorusz Bujkevics ellen a 16 között volt nagyon izgalmas az asszó (15-12), de ugyanez volt az eredmény az elődöntőben a koreai Kim ellen. A döntő az amerikai vívó ellen kevesebb izgalmat hozott, 15-8 a vége az amerikai Daryl Homer ellen.

Férfi kard egyéniben 2008-ban nyert legutóbb nem magyar versenyző az olimpián - már ami az egyéni számot illeti. Pekingben a kínai Zsong Man győzedelmeskedett. Azon a versenyen magyar nem állt a dobogón.

Szilágyi Áron és edzője, Somlai Béla a 2012-es londoni olimpián aratott győzelme után Forrás: AFP/ALBERTO PIZZOLI/Alberto Pizzoli

Ebben az olimpiai ciklusban óriási a koreai versenyzők dominanciája, Szilágyinak a harmadik olimpiai bajnoki arany megszerzése hihetetlen bravúrral érne fel. Ne feledjük azonban, hogy a csapat kijutása esetén az egyéniben induló Szatmári András is esélyes arra, hogy olimpiai bajnok legyen. Szatmári 2017-ben Lipcsében egyéniben világbajnok lett, a budapesti világbajnokságon pedig második.

A 2020-as tokiói olimpia aranyérme Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kunihiko Miura

Ez lesz tehát 2020. július 25-én a magyarok számára az egyik legfontosabb verseny Tokióban. Sorozatunkat egy nap múlva folytatjuk.