Társoldalunk:

Cseh László még mindig klasszis, a legjobb idővel jutott tovább a vb-n

2019.07.24. 05:38

Nem maradtunk magyar sikerek nélkül a kvangdzsui vizes világbajnokság úszóversenyének negyedik napján sem, pedig még csak a délelőtti programok értek véget. Cseh László mutatott valamit a "régiből", 200 méter vegyesen senki sem volt nála gyorsabb az előfutamokban. Kenderesi Tamás egy egészen rendkívüli szétúszást nyert meg, amivel ott lesz a 200 pillangó döntőjében, Németh Nándor a hatodik legjobb eredménnyel jutott tovább a számok királyában, 100 gyorson. A 4x100-as mix vegyes váltó pedig olimpiai kvótát szerzett, igencsak kalandos módon.

Kiküldött munkatársunk jelentéseKvangdzsuból:

Délelőttönként kizárólag előfutamokat rendeznek a dél-koreai vizes világbajnokságon, de nem ez volt a helyzet szerdán. Kedd este a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőiben a bolgár Antanij Ivanov és Kenderesi Tamás századra pontosan ugyanazzal az idővel végeztek a nyolcadik helyen, ezért a szerdai program az ő szétúszásukkal kezdődött, a tét a döntő volt. A helyzet különlegességét mutatta, hogy a két versenyző összeölelkezett a futam előtt, amiért komoly tapsot kaptak a közönségtől, majd jöhetett a párbaj. Kenderesi sokkal jobban kezdett az ötös pályán, 37 századdal vezetett 50 méter után, de Ivanov nem hagyta magát, 100-ra szinte teljesen eltüntette a hátrányát, 150-nél pedig már ő volt elöl.

Kenderesi Tamás végül döntőt úszhat 200 pillangónForrás: MTI/Illyés Tibor

Az olimpiai bronzérmes magyartól óriási hajrá kellett, amit 170-nél megindított, és végül 13 századdal előbb érintette meg a falat, 1:59.39-es idővel ő jutott a fináléba! 
Ez az idő egy országos előfutam szintje. Jóban vagyunk egyébként, furcsa volt, hogy pont ellene történt ez, kérdeztem is tőle viccből, hogy mi lenne, ha megint ugyanannyit úsznánk, biztos érdekes lett volna. Kontrolláltam az egészet, úgy voltam vele, ha maxot kell úszni, akkor úgy lesz. Eddig is össze voltam zavarodva, mert nagyon jól sikerült a felkészülés, jobban, mint az országos előtt, ahol olyan időt úsztam, amivel itt simán érmes is lehetnék, ezért furcsa ez az egész. Persze a körülmények mások, az előfutam előtt egész éjjel fájt a fejem és a gyomromat is kikezdte a helyi konyha, két órát aludtam. Bejutottam, aztán napközben még aludtam 2,5-et, utána kiderült, hogy szétúszás, szóval hat órát sikerült aludni mára a korán kelés miatt. Nincs bennem sok pihenés, de megpróbálom pótolni. Abba kapaszkodom, hogy tényleg jól edzettem a vb előtt, és ennek ki kell jönnie valahogyan, szeretném kihozni magamból, de jósolni nem tudok a döntőre."

Női 50 háton Burián Kata 28.84-es idővel összesítésben a 24. helyen végzett a kőkemény mezőnyben, nem jutott tovább az elődöntőbe.

Ezután az úszószámok királya, a 100 méteres férfi gyorsúszás előfutamai következtek, a 11.-ben Németh Nándorral. Az ifjúsági világbajnok rajtja nem sikerült a legjobban a hatos pályán, de az első hossz után harmadik volt, és ezt a helyezését meg is tartotta, 48.36-os idővel ért be, ezzel összetettben is a harmadik helyen állt, és még hátra volt két futam.

Németh Nándor kiváló időt ment délelőttFotó: Szabó Gábor - Origo

Az elsőben hárman még megelőzték, de a másodikban senki sem tudott nála jobbat úszni, így hatodik idővel lesz ott az elődöntőben. A vegyes zónában is látszott rajta, hogy teljesen kihajtotta magát:

"Most végre sikerült kiúszni magam. Az első nap nem volt olyan jó, most viszont érzem, hogy mindenem fáj, kell a levezetés. Jó volt, főleg az, hogy Caeleb Dressel mellett úszhattam, aki a szám világbajnoka, nagy élmény volt. Az egész jól volt felépítve, a végére nagyon meghaltam, remélhetőleg délután az utolsó 25 még jobban fog menni. De nem vagyok elégedetlen, reggel még a közelében nem voltam ennek az időnek. A cél az országos csúcs, ráadásul szerintem 48 alatt kell menni a döntőhöz, iszonyat a mezőny - mondta a rendkívül fáradt Németh.

Férfi 200 vegyesen két magyar volt érdekelt: a 4. futamban Cseh Lászlóért, a hatodikban Bernek Péterért lehetett drukkolni. Cseh elsőként fordult 100 után, háton mindenkit megelőzött, majd a japán Szetóval csatázott nagyot, akit végül gyorson lehajrázott, és futamgyőztesként ért be 1:57.79-es eredménnyel.

Cseh László futamgyőztesként, a legjobb idővel jutott az elődöntőbeForrás: MTI/EPA/Patrick B. Krämer

Ez nem mellesleg a világ idei 10. legjobb ideje, ami délelőtt kifejezetten nagy bravúr. A többi futamban sem tudtak ennél jobbat úszni, tehát a legjobb idővel jutott az elődöntőbe a 33 éves világklasszis. Bernek Péter 2:02.56-tal a 31. lett, így nem jutott tovább.

"A végén gyorson elfáradtam, de még mindig nem tudom magam kiúszni, gyakorolnom kell. Láttam, hogy Szeto hol van, azt mondtam magamnak, hogy párszor megégettem magam vele, meg kell a jó idő, ezért úgy döntöttem, hogy meghúzom a végét, mert úgysem ez fog számítani délután. A korábbi pillangóval sincs semmi gond, de az 50 teljesen más, ott kétszer is nagy szerencsém volt. Elhittem, hogy sprinter vagyok, de sajnos nem, úgyhogy ennyi. Ez viszont egész jó volt. Ha délután ugyanígy tudok menni, annak örülök, ha döntőbe jutok, annak még jobban, az abban erősít meg, hogy még van bennem, és hogy tudok én még úszni - értékelt a kilencedik világbajnokságán szereplő legenda.

Női 200 pillangón is két magyar ugrott a vízbe, ráadásul egymás mellett, Kapás Boglárka az ötös, Szilágyi Liliána a hatos pályát kapta a harmadik előfutamban. 50-nél Szilágyi vezetett, Kapás az ötödik helyen haladt. Száznál Szilágyi második volt, Kapás tartotta a pozícióját, 150-nél viszont már harmadikként fordult.

Kapás Boglárka a második legjobb időt úszta a 200 pillangó előfutamábanFotó: Csudai Sándor - Origo

Az amerikai Hali Flickinger megelőzésére egyikőjüknek sem volt esélye, de a két magyar remek versenyt úszott a második helyért, amelyet végül Kapás szerzett meg 2:07.60-nal, Szilágyi a harmadik helyen ért be 2:08.16-tal. Mivel a negyedik futamban senki sem úszott náluk gyorsabban, ezért összesítésben is a 2-3. helyen mentek tovább.

A vegyes zónába is együtt érkeztek:
"Igazi reggeli úszás volt, nem esett olyan nagyon jól, abszolút nem számítottam a második helyre, beszéltük is Liluval, hogy talán túlvállaltuk magunkat" - kezdte az értékelést nevetve Kapás. Szerintem mindketten boldogok vagyunk, a következő cél, hogy továbbmenjünk a döntőbe. Jó volt egymás mellett úszni, gondoltam, hogy Liluval jól tudunk együtt menni, arra is számítottam, hogy az amerikai elmegy, mondjuk a 2:05 kicsit durva, de majd meglátjuk.
"Pozitívan hatottunk egymásra, jól éreztem magam a reggeli úszás ellenére. Taktikus verseny volt, én még egy kicsit izgultam, mert ez mégis egy világbajnokság, és az erőt is be kell osztani. Azt mindenképpen menőnek értékelem, hogy 2-3. helyen vagyunk benn!" - tette hozzá Szilágyi.

A program utolsó száma a 4x100-as mix vegyes váltó volt, amiben a Bohus Richárd, Sztankovics Anna, Szabó Szebasztián, Hosszú Katinka összeállítású magyar egység indult, amely olimpiai kvótát szerezhetett, amennyiben az első 12-ben végez. Bohus másodikként teljesítette a 100 hátat, így váltotta Sztankovics, de a mezőny elképesztően szoros volt, csak a koreaiak és a svájciak tudtak ellépni. A magyar mellúszót tizedik helyen váltotta Szabó Szebasztián, aki félelmeteset ment, 51 másodpercen belül teljesítette a pillangót, jöhetett Hosszú Katinka a 100 gyorsra, ő végül a hetedik helyre hozta be a váltót 3:48.44-es idővel. Japánt azonban kizárták, úgyhogy ebből egy hatodik hely lett végül. Az utolsó futamban hét csapat is jobb időt ment, mint a magyar váltó, de Kínát diszkvalifikálták, ezzel Magyarország a 12. helyen végzett, ami döntőt nem ér, olimpiai kvótát viszont igen!"Lemaradtatok az örömtáncról!" - lelkendezett a vegyes zónában Hosszú Katinka, miután Kína kizárása után kiderült a hivatalos végeredmény. Igazából a döntő volt a cél, de lejjebb adtuk, aztán tizenharmadikak lettünk, onnantól pedig vártuk, kit fognak kizárni. Végül nyertünk a lottón!"Most jó volt a rajtgép, azzal nem volt gond, de a két kizárás megmentett minket, ezúttal szerencsénk volt" - mondta Bohus Richárd.
"Egyszer nekünk is jár egy ilyen" - tette hozzá Sztankovics Anna.

A délutáni program
Magyar idő szerint 13 órától:
férfi 800 m gyors döntő
női 200 m gyors döntő
férfi 100 m gyors, elődöntő (Németh Nándor)
női 50 m hát, elődöntő
férfi 200 m pillangó döntő (Milák Kristóf, Kenderesi Tamás)
férfi 50 m mell döntő
női 200 m pillangó, elődöntő (Kapás Boglárka, Szilágyi Liliána)
férfi 200 m vegyes, elődöntő (Cseh László)
4x100 m vegyes vegyesváltó döntő