Társoldalunk:

Jobb érzés volt megdönteni Phelps csúcsát, mintha bárki másé lett volna

2019.07.24. 15:41

Milák Kristóf az egész világot sokkolta azzal, amit a kvangdzsui vizes világbajnokság 200 méteres pillangóúszás döntőjében művelt. 1:50.73-as idejével bődületes világcsúcsot úszott, átadva a múltnak Michael Phelps tízéves, még cápadresszben elért, megdönthetetlennek hitt 1:51.51-es rekordját. A vegyes zónában elmondta, mit is jelent ez neki.

Kiküldött munkatársunk jelenti Kvangdzsuból:

"Ez a Milákcsúcs! Nem volt betervezve egyáltalán. Nem voltam görcsös előtte, és közben sem, jólesett, jó kedvvel álltam hozzá, csak nyerni akartam. Azt nem mondanám, hogy tökéletes úszás volt, az első fordulónál nem jött ki a fal, a többire nem emlékszem. Mindent kikapcsoltam. A sebesség, ritmus, tempószám jó volt, a rajt a szokásos. Nem tudtam 150-nél, hol tartok, úgy láttam, ott vannak szorosan mögöttem. Az utolsó 25-30 méteren hallottam a közönséget, de azt hittem, az annak szólt, hogy sikerült ellépnem. Nem tudom, ez mit jelent Tokió szempontjából, az biztos, hogy magabiztosságot fog adni, tudni fogom, mit hogy kell. A többiek gratuláltak, azt mondták, beteg állat vagyok. Büszke vagyok arra, hogy Michael Phelps rekordját döntöttem meg, jobb érzés, mintha bárki másét"  - értékelt a 200 pillangó új világcsúcstartója. Jegyezzük meg, hogy Phelps 2001 óta tartotta ennek a számnak a világcsúcsát, összesen nyolcszor javította meg saját rekordját. Milák Kristóf akkor 1 éves volt, de mától övé a valaha volt legjobb idő.

A Milákcsúcs utáni reakcióForrás: MTI/Kovács Tamás

"Valószínűleg ő is rádöbbent arra, hogy megérte az a rengeteg munka, pedig nem volt egyszerű, volt klubváltás, érettségi, minden. Sokszor volt maga alatt, amikor nem jöttek az idők, ilyenkor nehéz lelket verni belé, kételkedett, néha én is el voltam keseredve, amikor jobbat vártam, volt, amikor elhidegült a viszonyunk. Rómában, az utolsó versenyen már jó volt, utána a végső simítások jól sikerültek az edzőtáborban, ami jó hangulatban telt, aztán két és fél hétig pihentettem. Sós Csabának is köszönöm, hogy kiszámolta, mikor jöjjünk ki, rászántunk tíz napot az átállásra, látszik, hogy jó döntés volt.
Mielőtt kijöttünk, úgy voltam vele, hogy 1:52.5-tel lehet nyerni, Kristóf legjobbja 1:52.71 volt, tavaly 79-et úszott Glasgowban. Akkorát javult, ami hihetetlen. Hitetlenkedve néztem a döntőt, élőben ugye nem látszik a piros csík, csak a részidőket láttam. Első száznál kicsit aggódtam, hogy Chad elvitte, mert erősen kezdett. 150-nél láttam, hogy hohó, bírja ez a gyerek, meg fogja nyerni, a társaim meg lökdöstek, hogy világcsúcs lesz, nem akartam hinni a szememnek. Amikor megjelent az idő, akkor láttam, hogy a kutyafáját, ez tényleg az! - idézte fel a történteket Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila.

A komoly hányattatásokon túleső, délelőtt szétúszással döntőbe jutó Kenderesi Tamás nyolcadik lett ugyanebben a számban.
„Relatíve sokat tudtam pihenni, kb. 3 órát aludtam. Valamiért nem tudtam hozni a formámat, próbáltam élvezni az úszást, az mondjuk sikerült. Innentől az olimpiára készülök, remélhetőleg egy egészséges térddel a műtét után. Az itteni időszak nagyon nehéz volt, de ezek csak kifogások. A reggeli szituáció vicces volt, azt is élveztem, Kristóf úszása pedig motiválni fog, már kinőttem azt, hogy negatív érzések legyenek bennem amiatt, hogy jobb nálam" – nyilatkozott sportszerűen az olimpiai bronzérmes úszó.

Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána is sikeresen szerepelt 200 pillangón, mindketten bejutottak a női döntőbe, méghozzá a 3. és a 4. legjobb idővel. Ráadásul rögtön Milák Kristóf világcsúcsa után ugrottak medencébe. 
Fantasztikus volt, amit Kristóf csinált, tátott szájjal néztem, engem is feldobott. Mondjuk a saját időmmel annyira nem vagyok elégedett, tudom, hogy jobb, mint reggel, de annyira szeretnék 2:07 alá bekerülni, nem hiszem el, hogy nem vagyok rá képes! Azt hittem, kell a fináléhoz, elég lassú lett a két elődöntő, de a lényeg, hogy bent vagyok. A döntőre a jó idő a cél, aztán úgy harcban lehetek a bronzért. Az a fontos, hogy kiússzam magam  – mondta Kapás Boglárka, miközben Szilágyi Lilána futamát is figyelte fél szemmel.

„A 200 pillangóért én odáig vagyok, meg vissza, legyen női vagy férfi. Meglepett, hogy ennyire lassú volt a két futam, de nálunk a mezőny most eléggé üres. Viszont kevesen tudják a világon úszni. A döntőben valószínűleg érezni fogjuk egymást, örülök, hogy bent vagyunk, saját szempontból szerintem ez egy sikeres vb, a döntő egy ajándék, de én megcsinálom, amit meg kell" - mondta Szilágyi, láthatóan még Milák eredményének sokkja alatt.

Németh Nándor okkal mosolygott a 100 gyors elődöntője utánForrás: MTI/Kovács Tamás

Németh Nándor iszonyatosan kihajtotta magát délelőtt 100 gyorson, de úgy tűnik, maradt benne tartalék, hiszen tudott javítani, ráadásul 48.29-es idejével a hetedik helyen bejutott a királyszám fináléjába, mindezt élete első felnőtt egyéni versenyén: 
Megvan a döntő, így most már elégedett vagyok, persze az első futam után még stresszeltem egy kicsit, szerettem volna ennél jobb időt, mert akkor biztos lett volna. Holnap szeretnék ezen faragni, de az egy örömúszás lesz, ha sikerül, akkor még boldogabb leszek. Remélhetőleg megdöntöm az országos csúcsomat. Úgy jöttünk ki, hogy az edzőm mondta, ha 100 gyorson döntőzök, akkor megemeli a kalapját. Az időn még fogok filózni, de döntőzöm, úgyhogy nem vagyok elégedetlen, bár magammal mindig az vagyok. Majd ha egyszer 48 alá megyek... – értékelt a legjobb 16-os mezőny legfiatalabb versenyzője, a még mindig csak 19 éves Németh.

Cseh László kevesebb mint két tizeddel maradt le a 200 vegyes döntőjéről, rendkívül csalódott volt.
"Elfáradtam a végére, ennyi. Nem volt olyan könnyed, a mell már nem volt jó, gyorson meg nem tudtam beúszni. Nem sok jóra számítok a pillangón sem. Az jelez pár dolgot, hogy egy reggeli, könnyed úszás után nem tudok felállni. Nem tudom, mi lesz az olimpián, egyelőre a 100 pillangót szeretném túlélni."