Társoldalunk:

Hosszú Katinka még mindig keresi a szavakat Milák Kristóf világcsúcsára

2019.07.25. 06:43

A vizes világbajnokságon továbbra is központi téma Milák Kristóf világcsúcsa, valamint két úszó korábbi tiltakozása Szun Jang ellen. Hosszú Katinka csütörtökön egy zárt körű sajtótájékoztatón mindkettőről beszélt.

Kiküldött munkatársunk jelentése Kvangdzsuból:

Az immáron nyolcszoros világbajnok Hosszú Katinka zártkörű sajtótájékoztatót tartott a nemzetközi sajtó részére egy szponzori eseményen. Természetesen szóba került Milák Kristóf szerdai világcsúcsa, amit Hosszú sem hagyhatott szó nélkül:
A medence mellől néztem Kristófot, nem találok szavakat arra, amit csinált, ezt még meg kell emészteni. Kívülről még sosem láttam, milyen egy magyar világcsúcs, nagyon boldog vagyok miatta. Egész Magyarország büszke rá, és én is szeretném még ezt átélni, inspirál engem is. A pillangó nagyon nehéz szám, a magyarok pedig azért jók benne, mert kemények. Kristóffal jóban vagyunk, néha együtt edzünk, próbálok neki segíteni, megosztani a tapasztalataimat, persze hagyom, hogy járja a saját útját, de mindig ott leszek neki, ha kérdezne valamit."

Hosszú és Milák egyébként nemcsak honfitársak, hanem klubtársak is, pontosabban az újdondsült világcsúcstartó Hosszú Katinka csapatában, a Team Ironban fog versenyezni az ősztől induló vadiúj sorozatban, az International Swimming League-ben (ISL). A ligával kapcsolatban Hosszú elmondta, élvezi az "üzletasszony" szerepet, amiből itt a világbajnokságon sem tud kibújni, hiszen több edző is megkereste már, hogy saját versenyzőjét "beajánlja" neki. Viszont azt is látja, hogy az úszók végre egyre többet beszélnek egymással, fellendült a kommunikáció, egységesebb lett az úszótársadalom. 

Hosszú Katinka 8. vb-címét nyerte KvangdzsubanForrás: MTI/Kovács Tamás

Talán ennek is köszönhető, hogy az elmúlt napokban kétszer is botrányba fulladt az eredményhirdetés, először Mack Horton tiltakozott Szun Jang ellen azzal, hogy nem állt fel a dobogóra, két nappal később pedig Duncan Smith tagadta meg a kézfogást és a közös fotózkodást a kínaival, aki bizonyítottan doppingolt korábban, és szeptemberre van kitűzve a tárgyalása egy újabb ügyben. Hosszú szerint biztosan vannak olyan részei az eseteknek, amiről nem tudunk:

Nem szeretnék ítélkezni az eredményhirdetéses balhékról, mert nem ismerjük az egész történetet, mindennek két oldala van. Remélhetőleg a FINA alaposan kivizsgálta az ügyet.

Bár Sarah Sjöströmnek (100 pillangón) és Katie Ledeckynek (400, 1500 gyors) is volt arra esélye, hogy zsinórban negyedszer is világbajnok legyen saját számában Dél-Koreában, ez végül csak Hosszúnak (200 vegyes) jött össze, viszont nem örül annak, hogy egyedüli rekorder lett, szerette volna, ha mindkét társának sikerül a harmadik címvédés. Arra viszont nagyon büszke, hogy 200 vegyesen 2012 óta nem kapott ki.

Hosszú délután a 4x200-as női gyorsváltóban lesz érdekelt, miután reggel bejutottak a döntőbe, amiről annyit mondott, jól érezte magát úszás közben.