Kapás Boglárka: A vb minden álmomat felülmúlta, boldogan megyek haza

swim Horizontal
Hungary's Boglarka Kapas celebrates winning the final of the women's 200m butterfly event during the swimming competition at the 2019 World Championships at Nambu University Municipal Aquatics Center in Gwangju, South Korea, on July 25, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Hiába úszott világcsúcsot Milák Kristóf a férfi 200 pillangó döntőjében szerdán, és hiába lett világbajnok Kapás Boglárka női 200 pillangón csütörtökön, az élet egyikőjük számára sem állt meg Kvangdzsuban, mindketten előfutamokat úsztak péntek délelőtt. Előbbi második legjobb idővel jutott tovább 100 pillangón, utóbbi viszont rettenetesen elfáradt a 800 gyorsra, de így is boldogan nyilatkozott az Origónak.

Kiküldött munkatársunk jelentése Kvangdzsuból:

A 200 pillangó újdonsült világbajnoka, Kapás Boglárka is rajthoz állt, 8:50.13-as idején pedig világosan látszott, hogy rettenetesen kihajtotta magát előző este, viszont mivel ez volt az utolsó úszása a vb-n, volt néhány perce, hogy a történtekről beszéljen.

Nagyon szörnyű volt a 800?
Borzasztóan sokáig tartott, minden métere szenvedés volt. Azon gondolkodtam, hogy miért kell ezt nekem csinálni, túlvállaltam magam. De nem akartam visszalépni, ha már beneveztem, le akartam úszni, nem futamodok meg akkor sem, ha elájulok.

Mi történt azóta, hogy világbajnoki aranyat akasztottak a nyakába csütörtök este?
Sokáig voltam az uszodában, nem tudtam levezetni (azt is éreztem most), későn értem vissza, alig tudtam enni és aludni, szóval minden, ami az aranyérmes hercehurcával jár, az most összejött.

A boldog, mosolygós Kapás Boglárka, világbajnok Forrás: AFP/Oli Scarff

De nyilván örültem, hogy megtörténik velem, aztán most lejöttem, nekimentem a 800-nak, hátha bírom. Nem így lett, de természetesen így is boldogan megyek haza.

Nehezen aludt el a történtek után?
Nagyon, pedig vettem be altatót, de semmit nem segített. Aztán reggel olvasgattam az üzeneteimet, nagyon sokan gratuláltak.

Tegnap még úgy tűnt, mint aki nem teljesen fogta fel, hogy világbajnok lett, inkább az időeredménnyel foglalkozott. Most, hogy aludt rá egyet, máshogy látja?
Igen, ahogy telnek az órák, egyre inkább tudatosul bennem, hogy mi történt. Sokan mondták, hogy ne mondjak ilyet, hogy gyenge az idő.

Szerencsére kezdem én is így látni az egészet.

A végén még kiderül, hogy álomszerű lett a vb?
A legvadabb álmaimban is csak a dobogót tudtam elképzelni, de azt sem mertem kimondani, inkább arról beszéltem, hogy szeretnék legalább döntőbe kerülni 200 pillangón. Úgyhogy igen, minden álmomat felülmúlta, boldogan megyek haza. A maradék energiámat addig is küldöm Ádámnak.

*

Milák Kristóf először ugrott medencébe, mióta 200 pillangón világcsúcsot úszott szerda este. Elmondása szerint ugyan kissé fáradt, 100 pillangón így is másodikként jutott tovább 51.42-vel az elődöntőbe.

„Két napja nem keltem ilyen korán, ezért most fáradt voltam, meg valamennyire a 200 is bennem van még. Ehhez képest jó volt az idő, izgultam, hogy sikerül-e 51.5 alatt úszni, szerencsére meglett, ami tavalyhoz képest javítás, viszont két évvel ezelőtt gyorsabb voltam.

A Milákcsúcs utáni reakció Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szeretnék egyéni csúcsot javítani, csak a lelkem miatt, hogy mégsem vagyok olyan rossz, hogy nem bírom megúszni két éve. A második hely is reális lehet."
Milák azt is elmondta, mivel töltötte az idejét, mióta megdöntötte Michael Phelps 2009-es világcsúcsát:

Ugyanebben a számban Cseh Lászlóval is találkozhatunk majd a délutáni programban, akinek az 51.88-as ideje a hetedik legjobb volt az előfutamokban.
Női 200 háton is két továbbjutót ünnepelhettünk. Hosszú Katinka 2:08.34-gyel a második helyen végzett összesítésben (saját futamában rajt-cél győzelmet aratott), Burián Kata 2:09.70-nel hetedikként ment tovább.

„Ahogy látom, a legtöbbünket megviseli a pára meg az oxigénhiány, délután ehhez képest sokkal jobb idő kell. Nem úsztam ki magam, jó volt a mozgás, az utolsó 50-re kicsit elfáradtam, ott már nem nagyon kaptam levegőt. A lényeg az volt, hogy az ausztrál lánnyal tartsam a lépést, ez sikerült, ennek örülök. Délután egy életem, egy halálom, beleadok majd mindent, nagyon szeretnék döntőbe jutni.

Egy ilyen év után, hogy elszakadt az izmom és azt mondták, hagyjam ki a vébét, nagy siker lenne. A legjobb formámban akár dobogóért is harcolhatnék, de ez most így alakult, nem sajnálom.

Iszonyatosan erős a mezőny, talán a legerősebb a nőknél, Budapesthez képest két másodperccel jobb idővel lehetett továbbjutni" – elemezte az esélyeket Burián Kata.

Női 50 pillangó Bordás Beatrix nem jutott tovább, 29. helyen zárt 26.98-as eredménnyel.

Férfi 50 méteres gyorsúszásban is két magyar indult. Lobanovszkij Makszim 22.11-gyel a 13. helyen becsusszant a legjobb 16 közé, de nem szeretne itt megállni.

Németh Nándor előző nap hatodik lett a 100-on, nem igazán tudta kipihenni magát, ezen kívül inkább a 4x200-as gyorsváltóra készült, végül csak a 30. időt úszta (22.51).

„Nemsokára ilyenekkel kellene kezdenem 100-on. Annyira nem tudok elfáradni itt, mint 100-on, de a 200-as gyorsra nagyon kíváncsi vagyok, olyat régen úsztam, és a kvótát is meg akarjuk szerezni. Az 50 nem az én számom, itt senki nem hal meg a végére, viszont kell ahhoz, hogy fejlődjek 100-on" – mondta a futama után, majd sietett tovább, hiszen nagyjából 20-30 perccel később már jelenése volt a váltóval.

Sajnos a Kozma Dominik-Bernek Péter-Kalmár Ákos-Németh Nándor egység nem jutott tovább, a 7:13.64-es idő a 15. helyre volt elég, ezzel az olimpiai kvóta egyelőre nincs meg.

Késely Ajna 8:32.34-et úszott 800 női gyorson, amivel a 10. helyen végzett, sajnos nem jutott döntőbe.