Társoldalunk:

Két magyar úszó is továbbjutott a vizes vb utolsó előtti napján

2019.07.27. 05:48

Mindenki a szörnyű tragédiáról beszél Kvangdzsuban, amelyben két ember életét vesztette, valamint megsérült több sportoló is. De a versenynek így is folytatódnia kell, magyar szempontból pedig több sikerről is beszámolhatunk a szombat délelőtti programból.

Kiküldött munkatársunk jelentése Kvangdzsuból:

Az első magyar érdekeltségű program a férfi 50 méteres hátúszás volt, itt Bohus Richárd és Balog Gábor ugyanabban a futamban szerepelt, előbbi pedig tovább is jutott az elődöntőbe.
"Jó volt, csak megint addig kivártak az indítást előtt, hogy kicsit bemozdultam, azt hittem, kizárnak. De ez megy az egész vb-n, mindenki erre panaszkodik. Háton ez főleg nehéz, hiszen tartanunk kell magunkat végig. Egyébként az idő nem rossz ehhez képest, de van még benne, majd délután meglátjuk" - mondta Bohus, akinek a 25.12-es ideje 14. helyet, egyben továbbjutást ért.

"Ilyen az 50, most három századdal kiestem. Persze ha megúszom a legjobbamat, akkor simán bennvagyok, de egyébként reggelre ez nem rossz. Főleg, ha azt nézzük, hogy három hete itt vagyok, és ez volt az első úszásom. Nehéz, de ez van, el kell fogadni" - értékelt kissé csalódottan Balog, aki 18. helyen végzett 25.29-cel.

Bohus Richárd ott lesz az elődöntőbenForrás: MTI/Kovács Tamás

Sztankovics Anna női 50 méteres mellúszásban állt rajtkőre, 31.13-mal pedig sikerült továbbjutnia, érthető, hogy mosolyogva nyilatkozott az előfutama után:
"Nagyon örülök! Ebben a szezonban sokszor maradtam le 7 századdal a továbbjutásról. A felkészülés során végig ez járt a fejemben: most nem történhet meg! Délután szeretném megjavítani a saját országos csúcsomat, de főleg élvezni a versenyzést, hiszen ez lesz az első világbajnoki elődöntőm.

Férfi 1500 gyorson Kalmár Ákos és Gyurta Gergely képviselt minket. Kalmár 15:00.99-es idejével megnyerte a futamot, ráadásul ezzel századra pontosan megúszta az olimpiai A-szintet, összesítésben 12. helyen végzett.
"Ez volt a cél, persze jó lett volna 15 perc alá menni, de nem vagyok elégedetlen. Reméltem, hogy összejön, ezért jöttem ide. 800-on is ezt szerettem volna, közel voltam hozzá, de majd jövőre megcsinálom. Az megvan, amiért érkeztem."

Gyurta Gergely sokáig vezetett a július 19-én rendezett 25 kilométeres nyíltvízi úszásban, de asztmarohamot kapott, végül hősies küzdelemben a 10. helyen ért célba. Nem volt egyszerű feladat, de összeszedte magát, végül 15:14.20 perc alatt teljesítette az 1500 métert, amivel 20. lett.
"Nem mondom, hogy nem futott át sokszor az agyamon az a 25 kilométer, de nyolc napom volt arra, hogy ezt meg tudjam csinálni úgy, ahogy szeretném. Szerintem kiúsztam magamból mindent, ez most ennyire volt elég, nem voltam olyan messze a legjobb reggeli úszásomtól, tavalyhoz képest pedig sokat fejlődtem. Van még egy évem tökéletesíteni, és bízom benne, hogy kijutok a harmadik olimpiámra is.