Társoldalunk:

Az egész világ egy kolumbiai biciklis lábai előtt hever

2019.07.29. 13:34

A nemzetközi sajtó a kolumbiai Egan Bernal sporttörténelmi sikerét részletezte a vasárnap véget ért Tour de France országúti kerékpáros körverseny másnapján.

Kolumbiában az El Universal című lap a következőket írta:  "Nem mese és nem is álom. Egy szerény 22 éves kolumbiai srác, Egan Bernal valóra váltotta azt, ami a mi országunk számára lehetetlennek tűnt: megnyerte a Tour de France-t, a világ legfontosabb országúti körversenyét, egy 106 éve tartó kihívást, amely a kerékpársport nagy versenyzőinek sajátja. Bernal sikeréért egész Kolumbia szorított, a szívünket elöntötte a hazafiasság érzése, a győzelem pillanatában pedig könnyek között örültünk a csodagyereknek tartott bringással."

Egy másik kolumbiai sajtótermék, az El Heraldo a következőképpen vélekedett: "Hatalmas. Bátor. Ragyogó. Szerény. Tehetséges. Érzékeny. Tiszta. Jó fiú. Jó testvér. Jó vőlegény. Jó unoka. Jó kolumbiai. Fegyelmezett. Álmodozó. Jó természetű. JÓ - nagybetűkkel. Mindez, és még sok más, a nagy Egan Bernal, aki mint egy titán, megdönthetetlen szellemiséggel tekert egészen addig, amíg történelmi diadallal ajándékozta meg Kolumbiát."

A kolumbiai Egan Bernal a Tour idei győzteseForrás: AFP/Marco Bertorello

Az El País írása: "A Zipaquirából származó szerény kerékpáros nagy álma végre valóra vált. És nemcsak azért, mert megnyerte a Tour de France-t, hanem azért is, mert a neve örökre bekerül Kolumbia és a világ sportjának nagykönyvébe. Bernal nagyon magasra helyezte Kolumbiát a kerékpársportban, és az ő hőstettének köszönhetően most minden tekintet a kávé országára szegeződik."

Nagy Britanniában is téma volt a kolumbiai kerékpáros összetett győzelme. A The Guardian így kommentált: "Egy évvel ezelőtt, az akkor még csak 21 éves Egan Bernalt már a jövő Tour de France esélyesei között emlegették. Kolumbia első Tour-győztese a következő években pedig a világ legsikeresebb csapata, az Ineos vezető bringása lesz."

Egan Bernal frissítőt vesz magához a TouronForrás: AFP/Thibault Camus

A Tour de France hazájában, Franciaországban a Le Parisien csak ennyit írt "A kolumbiai csoda elérte a Champs-Elysées-t."

A Libération cikke: "Mivel a sportban mindig jelen van a hazafiasság, örülnénk, ha egy francia versenyző nyerte volna a Tour-t, de végeredményben nem ez a lényeg: a versenyzés öröme jelen volt, és az idei Tour nagyon jól sikerült. A Tour de France-t tavaly elhomályosította a francia labdarúgó-válogatott világbajnoki győzelme, idén azonban a kerékpáros versenyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni."

Olaszországban a La Repubblica a következőket írta: "A párizsi naplementét egy új napfelkelte követi a kerékpársportban. Kolumbia és vele Dél-Amerika odaért: ez a 14. nemzet, amelynek képviselője győzni tudott a Tour de France-on."

Egan Bernal Párizsban száguld az összetettbeli győzelem feléForrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A svájci Blick: "Nagy nap a világ legjobb kerékpárosai számára: vasárnap késő délután elérték a párizsi célt három hét küzdelem és 3480 kilométer után! És még nagyobb nap ez Kolumbia számára: Egan Bernal első dél-amerikai bringásként nyerte meg a körversenyt, ezzel sporttörténelmet írt."

Ausztriában a Kleine Zeitung cikke: "Eddy Merckx izgatott, Bernard Hinault egy új korszak kezdetéről beszél: a kerékpársport nagyjai számára már világos, hogy a kis hegymászó Egan Bernal a legnagyobbak közé emelkedik, és akár az ő sikereiket is túlszárnyalhatja."