Társoldalunk:

A FINA elnöke nem mondta Kvangdzsuban azt, amit Budapesten igen

2019.07.29. 10:46

Vasárnap véget ért Kvangdzsuban a 18. FINA vizes sportok világbajnoksága, és az ilyenkor szokásos módon a sportszervezet első embere, Julio Maglione mondott köszönő beszédet. Meglehetősen visszafogottat.

Az eseményen 194 ország mintegy 2500 sportolója vett részt, akik ezúttal is öt szakágban – medencés úszás, nyíltvízi úszás, vízilabda, műúszás, műugrás-óriás toronyugrás – mérték össze tudásukat egy évvel a tokiói olimpia előtt. Az úszó döntőkön összesen 10 világcsúcs született, köztük Milák Kristóf fantasztikus rekordja a 200 méteres pillangóúszásban.

Maglione elégedett volt, de a legfontosabb mondat ezúttal nem hagyta el a száját. Mígy két évvel ezelőtt a budapesti vizes világbajnokság után habozás nélkül jelentette ki, hogy az volt minden idők legjobb vizes vébéje, addig most jóval visszafogottabban méltatta az eseményt.

Julio Maglione most megspórolta a nagy szavakatForrás: Imaginechina/Wang chuan - Imaginechina/Wang Chuan

"Nem kétséges, hogy ez a két felejthetetlen hét segíteni fog, hogy a vizes sportok még a mostaninál is erősebbek, és világszerte népszerűbbek legyenek. Szeretném megköszönni a koreai kormánynak, Kvangdzsu városának, a Koreai Úszószövetségnek és a szervezőbizottságnak a kedves vendéglátást és a segítséget. Ugyanígy a sportolóknak, az edzőknek, a versenybíróknak és a nemzeti szövetségeknek is az elkötelezett és kemény munkát" – fogalmazott a 83 éves uruguayi sportvezető.

Hogy elmaradtak az igazán dicsérő szavak abban több sajnálatos incidens is szerepet játszhat, kezdve a kínai szupersztár, Szun Jang körül kialakult botránytól, az elromlott légkondicionáló miatti elviselhetetlen állapotokig az uszodában, ami miatt sportoló is szabályosan rosszul lett.

De a versenyhelyszíneken kívüli események - amelyre a szervezők persze nem lehettek befolyással - sem járultak hozzá a kvangdzsui vébé jóhíréhez: a szombaton hajnalban egy szórakozóhelyen szakadt le egy engedély nélkül épített galéria, a balesetben két koreai állampolgár meghalt, több külföldi sportoló megsérült. valamint Kenderesi Tamás kínos botránya is árnyékot vet az eseményre.