Társoldalunk:

A második úszót zárták ki doppingvétség miatt Hosszú Katinka sorozatából

2019.07.30. 08:19

Egy hónapon belül a második úszót zárták ki doppingvétség miatt a mások mellett Hosszú Katinka által alapított International Swimming League profi versenysorozatból. A szervezet kezdettől fogva zéró toleranciát hirdett, amihez tartják is magukat.

Az ISL mág június 26-án vált meg a brazil Gabriel Santostól, aki tagja volt a 2017-es budapesti FINA vizes világbajnokságon a magyar váltó előtt a második helyen célba érő brazil csapatnak a férfi a 4x100 méteres gyorsúszás döntőjében. Santos a DC Trident csapatának lett volna a tagja, azonban a Nemzetközi Doppingellenes Csoport (WADA) pozitív A-próbája után, amelynek eredményét a brazil szövetség is megerősítette, azonnal mennie kellett az ISL-ből.

Egyetlen doppingeset fölött sem fogunk szemet hunyni. Ez az eset csak megerősíti a kiállásunkat a tiltott szerek használatával szemben, számunkra soha nem lesz elfogadható ez a viselkedés" – jelentette ki akkor Andrea Di Nino, az ISL ügyvezető igazgatója.

A második eset egészen friss: hétfőn a Cali Condor csapata által a sorozatra benevezett ausztrál úszótól, Shayna Jacktől is megvált a szervezet.

Shayna Jack már biztos, hogy nem jön Budapestre október utolsó hétvégéjénForrás: AFP/Manan Vatsyayana

A 20 éves ausztrál úszó körül egyébként egy nagyobb botrány is körvonalazódik, miután az Ausztrál Antidopping-csoport (ASADA) már június 26-án tudta és megküldte a pozitív eredményt az Ausztrál Úszószövetségnek (Swimming Australia, SA), ők azonban csak július 14-én, napokkal a kvangdzsui vizes világbajnokság előtt hozták azt nyilvánosságra. A 2017-ben Budapesten két ezüst- és két bronzérmet nyerő Jack ekkor hagyta el a vb-csapatot személyes okokra hivatkozva. Azt egyelőre sűrű homály fedi, hogy az SA miért várt ilyen sokat Jack kizárásával, illetve az eredmény nyilvánosságra hozásával. Az úszó szervezetében Ligandrol mutattak ki, és a július 28-i B-próba is pozitív lett.

Az eset azért is kínos az ausztrálok számára, mert ők tiltakoztak a leghangosabban a doppingvétség miatt korábban már eltiltott és jelenleg is vizsgálat alatt álló kínai sztár, Szun Jang vb-jelenléte ellen, miközben az ő portájuk előtt is van söprögetnivaló. 

Elkötelezettek vagyunk az ISL doppingmentes működésével kapcsolatban, és teljes mértékben támogatjuk a Liga erőfeszítéseit ebben az ügyben – húzta alá a korábbi olimpiai bajnok amerikai úszó, Jason Lezak, a Cali Condors csapatának menedzsere.

Az ISL-t profi úszók hívták életre, élükön Hosszú Katinkával, hogy a FINA-val szemben elindítsanak egy pénzdíjas sorozatot. A Ligában városok csapatai vesznek részt 16-16 férfi és női úszóval, októbertől decemberig több helyszínen, majd év végén egy Las Vegas-i szuperdöntővel zárul a sorozat. Budapestet a Team Iron képviseli, a magyar fővárosban pedig október 26-27-én találkozik a mezőny.