11 halott, ötezer kórházi eset a hőség miatt egy évvel az olimpia előtt

weather Horizontal
A man sits in front a fan to cool off during the beach volleyball Tokyo 2020 Olympic Games test event at Shiokaze park in Tokyo on July 25, 2019. - Tokyo 2020 Olympics organisers tested everything from misting sprays to air-conditioned tents on July 25 as they trialed heat mitigation measures a year before the Games gets under way. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP)
Vágólapra másolva!
Ha 2020-ban is olyan lesz július utolsó hetének időjárása, mint idén, akkor pokoli viszonyokra kell számítaniuk az olimpiára érkező sportolóknak, szurkolóknak, de a helyi lakosoknak is.

Riasztó adatokat tett közzé az illetékes japán minisztérium a július 24-31. közötti egy hét időjárással összefüggő egészségügyi adatairól. Az intervallum azért érdekes, mert 2020-ban éppen július 24-én kezdődik és augusztus 9-ig tart a tokiói nyári olimpia.

Ez is egy megoldás lehet... Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Már az esős évszak utolsó hetében is 1948-an kerültek kórházba országszerte a kánikula miatt, de ez a szám egyenesen megháromszorozódott az esős évszak utáni első, július 24-el kezdődő héten, írja az Insidethegames.biz, olimpiai hírekkel foglalkozó oldal.

Eszerint országszerte 11-en haltak meg, és 5664-en kerültek kórházba, közülük 119-en súlyos, legalább háromhetes kórházi ellátást igénylő állapotban.

A harmadik legtöbb ilyen esetet (299) éppen a tokiói prefektúrában jegyezték.

A betegek több mint fele (52,6 százaléka) idős, 65 éves, vagy öregebb. A 38 fokos napi átlaghőmérséklet (és a 70 százalékos páratartalom) ellen szinte lehetetlen az utcán védekezni, a hatóságok folyamatos hidratálást ajánlanak, valamint, hogy mindenki igyekezzen időről időre légkondicionált helyet keresni.

Várhatóan népszerűek lesznek az egyes sportversenyek helyszínein felállítandó a képen láthatóhoz hasonló "hűtő sátrak" Forrás: AFP/Behrouz Mehri

A szervezők igyekeznek mindenféle óvintézkedéseket tenni, például egy órával korábbra tették a férfi és női maratoni versenyek, valamint a férfiak 50 kilométeres gyalogló számának rajtját is egy órával előbbre tették, reggel 6-ra, illet 5 óra 30-ra. De ez sem fog sokat segíteni: egy évvel maratoni versenyek előtt, 2019. augusztus 2-án reggel 6-kor kereken 30 fok volt Tokióban...

A rendezők azt ígérik, hogy minden létező csatornán folyamatosan fogják tájékoztatni a szurkolókat a napi időjárásról, kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy mindig, mindenhol megfelelő mennyiségű frissítő álljon rendelkezésre, valamint az orvosi jelenlétet is növelni fogják.